Австралійський Пальчиковий лайм

Вирощування екзотичних фруктів на підвіконні стало звичайною практикою для жителів міст. Будинки вирощують цитрусові: лимони, апельсини, мандарини. Один з знаходять популярність видів цитрусових зовсім не схожий на найближчих родичів. Це Австралійський пальчиковий лайм.

Назва рослини

Свою назву Австралійський пальчиковий лайм отримав через витягнутої форми. Його ще називають «фінгерлейм» (від англ. Finger – «палець»). Найбільш сприятливі умови для цієї рослини – клімат Австралії і теплих країн. Пальчиковий лайм почали культивувати в промислових масштабах тільки в 2000 роках.

Тепер цей вид становить комерційний інтерес для всього світу.

Зовнішній вигляд

Після того як втечу перетворився в дерево, стежать за його здоров’ям. Здоровий кущ пальчикового лайма виглядає так:

  • висота до 6 м, чагарник або дерево;
  • листя овальні, до 4 см в довжину;
  • на стеблі гострі шипи, які при сильному вітрі шкодять фруктам пальчикового лайма;
  • квіти досягають 1,5 см;
  • період цвітіння – з кінця літа до середини осені.

Австралійський лайм дає незвичайні на вигляд плоди. Вони мають витягнуту форму, до 12 см в довжину, до 3 см в діаметрі. У них шорстка шкірка і своєрідна структура м’якоті.

М’якоть пальчикового лайма нагадує риб’ячу ікру або зерна граната без кісточок. Зрілі плоди з кислинкою, яскравим цитрусовим запахом і нотками хвої, незрілі гірчать.

Забарвлення поверхні плоду може бути різними: червоний, зелений, жовтий, рожевий, малиновий. Колір м’якоті не завжди збігається з кольором шкірки. Один з насичених червоних сортів отримав звання кривавого.

Урожай заморожують при температурі від -18 ° С, зберігають до 6 місяців.

Правила вирощування

Щоб виростити екзотичний фрукт будинку, йому необхідно створити відповідний мікроклімат. Оптимальною температурою для всхожденіем рослини є звичайна літня і від 8 ° С до 16 ° С взимку. Фрукт стійкий до короткочасного зниження температури.

В Австралії пальчиковий лайм розмножують живцями, висаджуючи їх в землю. Багато хто зміг домогтися зростання дерева з насіння в домашніх умовах. Висаджувати насіння краще в весняний період.

Корисні рекомендації для тих, хто хоче виростити екзотичне дерево:

  • Кілька насіння фрукта поміщають на невелику глибину в живильне пухку землю без зайвої кислотності і добре поливають. Далі полив роблять кожен день, взимку – в міру необхідності проводять зволоження.
  • Налаштовують світловий режим. Світла має бути багато, але не прямі промені. У весняно-осінній період дерево виставляють на відкрите повітря.
  • Вносять органічні добрива. Це прискорює ріст втечі, позитивно позначається на врожайності пальчикового лайма.
  • Проводять обов’язкову обробку проти павутинних кліщів і щитівок. Через цих паразитів дерево гине. Щоб уникнути появи шкідників, приміщення провітрюють, з листя вологою тканиною прибирають пил.

Вирощування дерева з насіння – довгий і кропіткий процес. Перші плоди після посадки отримують тільки через кілька років, мінімум – через 3 роки.

висновок

Отримати плоди пальчикового лайма в домашніх умовах непросто. Їх застосовують в кулінарії для приготування соусів, маринадів, кондитерських виробів.

Лайм ефектно виглядають як елемент прикраси. Також його вживають разом з алкогольними напоями. Його плоди низькокалорійні і багаті вітамінами і мікроелементами. Більша частина експорту цього фрукта припадає на Європу і Азію.

Варто почитати:

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *