Бактеріальні добрива – правила застосування

Родючість грунту визначається не тільки наявністю в ній мінералів, мікроелементів і органічних речовин. Всі процеси життєдіяльності рослин відбуваються за участю грунтових мікроорганізмів – корисних мікроскопічних бактерій, які покращують засвоєння різних елементів. Якщо в грунті відчувається їх дефіцит, ефективність підгодівлі значно знижується. Однак, у продажу можна знайти і використовувати бактеріальні добрива, які здатні заповнити склад мікрофлори грунту.

Що це таке?

Бактеріальні добрива – це речовини, які вносять безпосередньо в грунт або використовують для обробки насіння. У своєму складі вони містять мікроорганізми, необхідні рослинам для стимуляції процесів життєдіяльності. Їх відносять до групи інокулянтів – біологічних добавок для удобрення грунту, до складу яких входять різні мікроорганізми.

У грунті знаходиться величезна кількість різновидів бактерій. Деякі з них взаємодіють з рослинами на різних етапах вегетації, підвищуючи їх стійкість і стимулюючи їх зростання. Найбільш значущі мікроорганізми – це бульбочкові бактерії. Вони утворюють симбіоз з бобовими культурами і утворюють невеликі бульби на їх кореневище. Ці структури беруть участь у фіксації азоту і засвоєнні його рослиною.

Важливо! Бактеріальні добрива не містять ніяких поживних речовин, а тільки сприяють їх кращому засвоєнню. Однак, існують комбіновані добавки, в складі яких присутні і бактерії, і мінеральні сполуки.

Види бактеріальних добрив

Бактеріальні добрива відрізняються за складом. Кожне з них впливає на засвоєння різних поживних речовин і використовується на різних етапах вегетації. Всього виділяють кілька груп подібних добавок:

  • біодобрива – речовини з високим вмістом бульбочкових бактерій, які підвищують ступінь засвоєння мінеральних і органічних підгодівлі на основі фосфору, цинку, заліза, магнію і кальцію;
  • фітостімулятори – добавки з фтогормонамі зростання, необхідні рослинам для формування кореневої системи і зеленої маси;
  • мікоризні інокулянти – містять мікроскопічні гриби, які збільшують всмоктувальну поверхню кореневища рослини і підвищують ступінь засвоєння вологи і мінеральних речовин з грунту;
  • засоби біозахисту – бактерії, які пригнічують ріст патогенних мікроорганізмів, збудників різних фітозаболеваній.

Важливо! Бактеріальні добрива знайшли широке застосування після того, як був виявлений взаємозв’язок (симбіоз) між бобовими рослинами і бульбочкових бактерій. Перед застосуванням добавок необхідно ознайомитися з інструкцією і уточнити, для яких рослин вони підходять.

ризоторфін

Це одне з найбільш поширених бактеріальних добрив, яке містить живі культури бульбочкових бактерій роду Rhizobium. Воно використовується тільки для бобових культур. В упаковці бактерії знаходяться в торф’яної живильному середовищі, завдяки чому вони довго зберігають життєздатність і добре переносять транспортування.

Застосування добавки для бобових культур економічно вигідно і дозволяє домогтися значних результатів:

  • рослини фіксують і використовують більшу кількість азоту з повітря і грунту, завдяки чому знижується необхідність у використанні мінеральних добрив;
  • врожайність підвищується на 10-40%;
  • збільшується відсоток білка в бобових;
  • економія мінеральних азотовмісних добрив в середньому становить 50-200 кг на 1 гектар.

Ризоторфін призначений для обробки насіння перед посівом. Процес може проводити вручну або за допомогою машинного обладнання. Також є можливість припосівного обробки – розчин вноситься в ґрунт одночасно з насінням. Дозування становить 300 мл рідкої або 300 г сухої добавки на кількість насіння, необхідних для посіву на 1 гектар землі. Це кількість препарату розводять в 8-10 л води.

Нітрагін

Може випускатися в щільній, сипучої або рідкої формах. Він являє собою аналог ризоторфін і надає ідентичне дію. Для реалізації засіб фасується в упаковки з торфом, вугіллям, компостом, соломою – всі ці речовини є живильним середовищем для зростання і розмноження бактерій.

Важливо! Існує кілька різновидів Нітрагін, кожна з яких призначена для обробки насіння певних культур. Якщо внести невідповідний тип бактерій, вони не зможуть утворити симбіоз з кореневищем рослин.

азотобактерин

Добриво, яке містить мікроорганізми роду азотбактер. Це грунтова культура, яка бере участь в розкладанні органічних речовин з виділенням аміаку, засвоює азот, фосфор і зольні елементи. При внесенні цієї підгодівлі можна домогтися значного підвищення засвоєння поживних речовин практично всіма культурами рослин.

Добриво випускають в двох формах:

  • торф’яної (перегнійно-грунтової) – субстратом для бактерій є торф і перегній;
  • агаровой – мікроорганізми зберігаються в щільному желеподібному агарі, який містить всі необхідні поживні речовини.

Існує кілька способів застосування азотобактерин. Суху речовину використовують для обробки насіння або приміщення в грунт при посадці. Агаром змочують кореневище рослин під час їх висадки у відкритий грунт.

Фосфоробактерін

Містить мікроскопічні бактерії, які мають вигляд паличок. Він підходить для обробки різних культур, найбільш корисний для картоплі і буряка. Мікроорганізми переробляють сполуки фосфору в доступну для рослин форму, покращуючи показники врожайності і прискорюючи зростання зеленої маси. Також вони позитивно впливають на засвоєння інших видів органічних і мінеральних добрив.

При посіві насіння їх обробляють сухою речовиною, змішаним із землею в пропорції 1:40. Картопляні бульби можна обприскувати водним розчином азотобактерин в співвідношенні 1 г сухої суміші на 1 л води. На 1 гектар землі достатньо 5 г добрива.

добриво АМБ

Комплексне, оскільки містить різні штами симбіотичних мікроорганізмів. Найчастіше його використовують для підтримки родючості грунту в теплицях і парниках при вирощуванні овочів і розсади. Його вносять безпосередньо в грунт або використовують для обробки насіння або бульб. Вирощена в такому грунті розсада має більш потужне кореневище, а овочеві культури відрізняються високою врожайністю.

висновок

Бактеріальні добрива надають допомогу у вирощуванні різних типів рослин. Вони сприяють кращому засвоєнню мінеральних і органічних речовин з грунту, що впливає на ріст і плодоношення культур. Їх застосування дозволяє значно економити на різних добривах зі збереженням показників врожайності. Однак, перед використанням необхідно переконатися, що вибране добриво підходить для певного типу рослин.

Варто почитати:

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *