Де росте і розмножується рослина папороть орляк, його лікувальні та поживні властивості

Папороть, під назвою орляк звичайний є багаторічною рослиною з сімейства многоножкових. Він зустрічається в лісовій зоні майже на всій території Росії, крім пустель, степових зон і Арктики. Папороть орляк – це велика рослина. Воно може досягати від 0,5 метра до 1,5 метра у висоту. Кореневище у нього потужний, гіллясте, глибоко розташоване в землі. Листя яскраві, перисті (пір’я), жорсткі, розташовані на довгому держаку. Кожен такий лист-опахало може досягати до двох метрів в довжину (правда, такі розміри зустрічаються тільки в південних широтах).

Папороть орляк звичайний

Молоді, закручені в равлика, листя називаються вайямі. Загалом розкладі вони схожі на крила орла, звідси і назва. У перекладі з грецької, вайя – це пальмова гілка. Гілка папороті дійсно на неї схожа. Нижні пір’я листа мають здатність виділяти солодкий нектар, що привертає мурах та інших комах. А в кінці літа рослина викидає суперечки – це клітини для розмноження. Розташовані суперечки на тильній стороні листя і при дозріванні добре видно. Крім того, щороку товстий корінь дає все нові і нові надземні пагони. Так папороть розмножується. Але, саме вегетативного розмноження від кореневища ця культура віддає свою перевагу, ніж спорових.

Папороть орляк іноді називають рослиною-агресором. Це тому що він здатний до активного розростання. Він заполоняє все вільні галявини в лісі. Йому не страшні ні спекотне сонце, ні лісові пожежі, оскільки, якщо загине листя, то глибоко розташовані коріння залишаться неушкодженими. У той же час створюючи такі великі плантації, папороть орляк запобігає змив родючих шарів, наприклад, на схилах. Рослина своїм буйним ростом, звичайно, заважає сходам інших світлолюбних культур, в тому числі і молодих дерев. Але, вже якщо серед його густий зарості ростуть сосонки, ялиці або ялини, то їм можна не побоюватися ніяких заморозків.

Хімічний склад

Листя і кореневище папороті мають в своєму хімічному складі багато корисних речовин:

  • каротиноїди (лютеїн, каротин);
  • стероїди;
  • дубильні речовини;
  • вуглеводи (ксилоза, фруктоза, арабиноза);
  • ліпіди;
  • органічні кислоти (корична, кавова, ванілінова, кумаровая і ін.)

За вмістом білка ця рослина схоже з грибами опеньками, а з овочів – з картоплею чи капустою. Його біологічна цінність близька до достоїнств зернових культур. У деяких кількостях в ньому міститься крохмаль (0,18%), пектин (0,5%), целюлоза (0,9%).

А також не відстає папороть орляк від інших видів корисних рослин і в плані змісту вітамінів. Дослідження біологів показали, що він у своєму складі має:

  • аскорбінову кислоту;
  • вітамін Е;
  • калій;
  • магній;
  • кальцій;
  • залізо;
  • мідь.

А вміст крохмалю в його коренях досягає від 40 до 70% сухої ваги.

заготівля папороті

Зважаючи на таке кількості корисних властивостей рослини, вже давно проводиться його вирощування і заготівля для промислового і аптечного виробництва, а також з метою особистого застосування.

З метою дотримання заходів винищення папоротевих ресурсів, необхідно при заготівлі дотримуватися деяких умов. Збір рекомендується коли:

  • Довжина соковитою частини листа досягла не менше 20-25 см.
  • За сезон покладається здійснювати одноразову вирубку папороті протягом трьох років, а в наступні 2-3 роки зробити перерву.
  • Зберігати зібране сировину рекомендується до 12 годин при температурі 20 градусів. При більш високій температурі, тримати папоротевий збір без обробки потрібно ще менше.
  • Свежезаготовленной пагони швидко задеревенеют, тому їх потрібно встигнути переробити в цей же день.

Найпопулярніший спосіб переробки, якому піддається папороть орляк, – це його засолювання. Промислову засолювання здійснюють згідно з технічними умовами (ТУ 61 РСФСР 01-93-92Е), розробленим ще в радянські часи. Називається перероблений продукт – «Папороть орляк. Солоний напівфабрикат ». Зберігати його можна тривалий час в холодильнику і додавати в їжу потроху і в міру необхідності.

Крім засолювання, популярним способом переробки є сушка листових пагонів. Це виробництво виконано також у відповідності з усіма нормами і стандартами (ТУ 61 РСФСР 01-101-89Е). Крім того, цей варіант більш економічний за часом, оскільки для засолювання потрібно близько двох місяців, а сушку можна здійснити за 2-3 дня.

Не тільки листя, але і корінь сушать. Його зберігають багато років також використовуючи частинами при необхідності. Корінь зазвичай труть на порошок, який можна додавати в борошно і пекти з неї хліб. Або замішувати в тісто і ліпити пельмені. ще корінь застосовують для миття голови, оскільки він відмінно піниться у воді. А також його можна використовувати в якості мила (Наприклад, в туристичному поході).

Як використовують рослина орляк в лікувальному харчуванні

Папороті живуть на Землі багато мільйонів років. За цей період, як стверджують вчені-палеонтологи, їх зовнішній вигляд суттєво не змінився. Папороть хоча і вважається дикорастущим рослиною, але вже давно окультівірован. Орляк звичайний знайшов своє застосування не тільки як декоративна культура, відмінно вписується в дачні клумби, а й як лікарський і навіть харчова рослина. Його використовують для приготування супів і салатів, застосовують як у відварному, так і в смаженому, сушеному, маринованому вигляді.

Орляк має своєрідний запах і грибний присмак.

Наприклад, тільки розпускаються листя рослини, коли вони ще загорнуті в равлика, можна вживати у вареному, солоному або маринованому вигляді.

До свіжого його застосування росіяни не звикли, хоча в старі часи вживали замість хліба. Адже в орляком багато білка, вуглеводів, різних вітамінів. З листя роблять салати, приправи і всякі закуски.

А ось в Японії, Китаї або Кореї соковиті стебла широко застосовують в якості сирих овочів. Особливу цінність в цьому випадку мають саме молоді свіжі пагони-вайи. Для японців – це просто делікатес. Орляк імпортується в цю країну в великій кількості, в тому числі і з Росії.

На нашому Далекому Сході орляк давним-давно популярний у корінних народів. Його вживають в їжу вже багато століть. Приготовлені для їжі листя папороті трохи гіркі. Тому перед вживанням їх на кілька хвилин заливають окропом, потім ще протягом двох годин витримують у холодній підсоленій воді.

Розглянемо кілька рецептів:

Салат з листя

Молоді пагони листя миють і відварюють. Дрібно нарізають і перемішують з зеленою цибулею і вареним яйцем. Все солять, заправляють маслом або сметаною.

склад:

  • листя папороті – 100 гр;
  • зелена цибуля – 20 гр;
  • яйце варене – 2 шт .;
  • сіль за смаком;
  • рослинне масло (або сметана) – 2 ст. ложки.

Суп з листя

Відварюють м’ясний бульйон. Додають в нього молоде листя папороті орляк, морква, картопля, пересмажену в томатній пасті борошно та цибулю. Солять і доводять до готовності.

склад:

  • бульйон м’ясний або курячий – 0,5 л;
  • папороть (листя) – 100 гр;
  • картопля – 2 шт .;
  • цибуля ріпка – 1 шт .;
  • морква – 1 шт .;
  • борошно – 1 ст. л .;
  • томатна паста – 1 ст. л .;
  • сіль за смаком.

смажений папороть

Молоді свіже листя миють, ріжуть, обвалюють у борошні і обсмажують на олії (краще вершковому). Використовують як гарнір до риби, м’яса, овочів.

Папороть орляк в домашньому господарстві

Папороть вельми популярний як декоративна рослина і його часто використовують в дизайні дач і присадибних ділянок. З його плантацій можна утворювати суцільні поля під зростаючими деревами. Це надає ландшафту таємничу затененность і загадковість.

Пухнасті кущі з філігранними листям гармонійно виглядають з квітучими рослинами на клумбах і створюють їм прекрасний фон.

Орляк невибагливий, він вважає за краще як сухі, пухкі, так і вологі грунту і прекрасно виглядає у природні водойми або, виконаних своїми руками, рокаріїв.

У домашньому господарстві папороть давно застосовують. Так, ще не розпустилися листя мають протигнильними властивостями. Ними перекладають зібраний урожай: фрукти і овочі, які після цього можуть довго зберігатися свіжими. Також листя відлякують шкідливих комах.

Сільські жителі до цих пір використовують папороть орляк, в достатніх кількостях росте в найближчому лісі, для набивання постільних речей, подушок і матраців. Вважається, що такі підстилки допомагають від радикуліту, а, крім того, відлякують мух, тарганів і павуків.

Дівчата використовують листя папороті для купання, оскільки вони мають ефект очищення і омолодження обличчя і тіла.

Згадаймо ще одне містичне властивість папороті, яке, тим не менш використовують молоді люди протягом багатьох століть. У слов’янському епосі вважалося, що в ніч на свято Івана Купала папороть розцвітає. А тому, хто знайде його вогняна квітка неодмінно пощастить відшукати скарб. Хто першим квітка побачить – тому чекати швидкої любові і щасливого сімейного життя. Ось і святкують день Івана Купала в ту ніч, і шукають квітку папороті молоді закохані.

Але, у цієї культури є і протипоказання, їх треба знати при використанні папороті в домашньому господарстві.

  • Папороть орляк вважається отруйною рослиною, тому в їжу можна використовувати лише наймолодші листя, які повністю не розгорнулися. Перед вживанням їх треба прокип’ятити і промити кілька разів в проточній підсоленій воді для позбавлення від гіркоти.
  • Надмірне вживання в їжу листя папороті може загрожувати авітамінозом, оскільки знаходиться в свіжих пагонах фермент тіаміназу руйнує в нашому організмі тіамін (вітамін В1).
  • У орляк звичайний міститься канцерогенна речовина під назвою птаквіклозід. Через це канцерогену папортніковие культури не застосовують для корму худоби, оскільки він згодом виявляється в коров’ячому молоці і ніякої обробкою не знищується.

Лікувальне застосування папороті

Відомий такий випадок, що стався в XVIII столітті. Швейцарський аптекар винайшов ліки на основі папороті, склад якого тримав у суворій таємниці. Після його смерті цей рецепт був викуплений у вдови за величезні гроші особистим лікарем Людовика XVI. Після цього, в 1775 році папороть за свої високі лікарські властивості включили в офіційну фармакологію багатьох європейських країн.

У профілактичних і лікувальних цілях орляк застосовують при судинних захворюваннях, цукровому діабеті, як протиглисний засіб.

Корінь рослини володіє терпкими властивостями, суперечки прикладають до незагойним ран, з листя готують відвари і спиртові настої для лікування судом, запалень, кишкових розладів, виразки і епілепсії.

Коріння і листя папороті орляк застосовують в народній медицині при найрізноманітніших недугах:

  • Відвар – при лікуванні кашлю.
  • Свіжий сік – для дезінфекції та загоєння ран.
  • Борошно і висівки з кореня – від болю в суглобах.

Сушені пагони і коріння папороті орляк допомагають боротися з такими захворюваннями, як:

· Нервові розлади;

· головні болі;

· Блювота і діарея;

· Ослаблений імунітет.

Домашній рецепт використання лікувальних властивостей папороті:

склад:

  • подрібнений корінь папороті орляк – 3 ст. ложки з гіркою;
  • вода – 0,5 л

Корінь папороті подрібнюють і відварюють. Киплячий відвар тримають на плиті приблизно 15 хвилин. Після цього знімають і залишають на 2 години настоюватися. Це склад добової дози, яку приймають натщесерце (за 20-30 хв. До їди). А також відвар використовують для примочок і компресів на хворі місця (удари, суглоби, поперек).

Але, при використанні папороті в домашньому лікуванні важливо знати міру. Адже отрути містяться в незначних кількостях навіть в молодих пагонах. Вони мають властивість накопичуватися. також не можна використовувати ліки з папороті хворим, що страждають гіпотонією (знижений тиск), вагітним і годуючим жінкам, а також маленьким дітям.

Варто почитати:

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *