Драконівські фрукт: опис пітахайї, як правильно їсти очей дракона, корисні властивості і протипоказання плода

Драконівські фрукт є досить рідкісним явищем в інших країнах, крім тих, де він росте. Це обумовлюється тим, що даний фрукт може зберігатися в холодильнику не більше 1 тижня. Крім цього, цей екзатіческій фрукт дуже погано переносить транспортування, особливо це стосується далеких відстаней. Завдяки такому негативному набору, фрукт дракона, якщо і потрапляє на прилавки нашої країни, то стає дуже дорогим.

У цього екзотичного фрукта є безліч назв, які будуть вжиті в даній статті. Давайте більш детально ознайомимося з тим, що являє собою цей плід.

Опис і походження фрукта очей дракона

Батьківщиною плода пітахайя є Америка, так як вперше згадки про даний плоді можна зустріти у давній історії ацтеків. Індіанці дуже любили вживати в їжу фрукт серце дракона завдяки його смакових якостях та можливості тамувати спрагу, так як пітахайя складається на 85% з води. В даний час пітахайя має широке поширення на всій території Східної Азії, а також росте на території Мексики, Японії, Китаю, Австралії і навіть Ізраїлю.

Одна давня легенда свідчить про те, що назва пітахайя отримала завдяки наявним у неї чешуйкам, які зовні нагадують луску міфічних драконів. У цій легенді також йдеться про те, що дане серце дракона видобувалося з убитого дракона. Завдяки любові до даного фрукту були переможені всі ці міфічні істоти. Таким чином, з’явилася Незгасима пам’ять про життя драконів на землі.

Рослини, на яких ростуть ці плоди, являють собою кучеряве кактуси, на краях колючих гілок яких формуються і наливаються соком соковиті плоди різних забарвлень.

Дуже цікавим є той факт, що повне розкриття квіток відбувається тільки вночі. Звисають білі квіти є дуже ароматними, а коли вони відцвітають, формується зав’язь плоду, даний період займає приблизно один місяць, півтора.

В даний час є спеціальні промислові ферми для вирощування пітахайї, які можуть за 1 сезон збирати по 6 врожаїв.

Склад фрукта дракона очей

На 100г м’якоті фрукта доводиться:

  • 0,5 г жирів;
  • 0,5 г білків;
  • 13 г вуглеводів;
  • Вітаміни групи B1, B2, B3, C, PP;
  • Фруктові кислоти;
  • антиоксиданти;
  • Різноманітні корисні мінерали: кальцій, залізо, фосфор, калій та інші.

Крім цього, плоди мають досить низькою калорійністю, яка становить близько 50 кілокалорій на 100 г продукту.

Основні види і сорти фрукта драконівське серце

Залежно від сорту, ці плоди можуть відрізнятися між собою розмірами, структурою шкірки, кольором шкірки, кольором м’якоті. Зверху можуть перебувати дрібні нерівності, структура шкірки нагадує ананас або натуральні лусочки, завдяки яким даний фрукт і отримав назву драконівського.

Ці плоди є дуже корисними для тих людей, які дотримуються дієтичний раціон харчування. На цій фруктової культурі можна влаштовувати собі різні розвантажувальні дні.

Пітахайя набула популярності завдяки своїм трьом видам, які мають найбільший попит і смачними:

  • пітахайя біла. У В’єтнамі даний вид називають драконівським. Цей різновид є найбільш екзотичної і популярною. У фрукта є рожева з червоними лусочками шкірка, м’якоть всередині білого кольору, дуже м’яка, з приємним ароматом і смаком. У м’якоті міститься велика кількість чорних насіння.
  • пітахайя червона. Даний вид також носить назву пітаї Костариканський. Шкіра плоду яскравого рожевого кольору, м’якоть кремообразная червоного кольору ще з більш насиченим смаком. Усередині м’якоті містяться чорні насіння, як у звичного нам ківі.
  • пітахайя жовта. Цей вид часто називають колючою грушею. Зовні плід являє собою яскраво-жовтий лимончик в великих пупиришках. Усередині плоду міститься біла з множинними чорними насінням м’якоть. Цей вид вважається самим ароматним і солодким.

Що стосується ваги плодів, то він може бути найрізноманітнішим, починаючи від 150 г і закінчуючи 800 р Можна зустріти навіть таких гігантів, вага яких вимірюється в кілограмах. У фруктів дуже м’яка шкірка, яку можна легко зняти за допомогою гострого ножа. Залежно від підвиду, смак фруктів відрізняється між собою, він є досить ніжним і трохи солодкуватим. Деякі вважають пітахайю прісної. Але практично немає тих людей, яким не сподобався б цей плід.

Як правильно їсти пітахайю?

Завдяки яскравому зовнішньому вигляду ці плоди часто використовують для прикраси святкових столів. Подавати драгон фрукт до столу рекомендується в охолодженому вигляді, щоб його смакові якості були більш вираженими і ніжними. Множинні насіння чорного кольору в м’якоті є досить корисними, але їх під час вживання необхідно ретельно пережовувати, так як вони довго і важко перетравлюються.

Плоди можна розрізати уздовж на дві рівні частини і запропонувати гостям просто насолодитися смаком охолодженого фрукта. Пітахайю можна також розрізати на кілька часточок, як диню або кавун. Цей плід може поєднуватися з іншими контрастними за кольором і смаку фруктами.

Деякі падають пітахайю у вигляді екзотичного салату, а в якості ексклюзивного посуду виступає шкірка плоду. До цього фрукту, як правило, додаються інші інгредієнти, які є не дуже різкими щодо смаку, щоб мені притупити смак самої пітаї.

М’якоть з плоду також використовують для виготовлення різних екзотичних коктейлів, а також безалкогольних напоїв. Наприклад, щоб приготувати освіжаючий коктейль, необхідно змішати сік фрукта дракона з соком зеленого лайма чи лимона.

Пітахайю широко використовують у виробництві вина. Крім цього, з драконівського фрукта готують різні джеми, варення, желе, додають в соус або підливу, виготовляють молочні йогурти, морозиво і щербет. Самі квіти можна смажити і заварювати у вигляді ароматного квіткового чаю.

На основі всього сказаного можна зробити висновок, що застосування в харчовій галузі драконівського фрукта є досить широким, вхід йде як м’якоть, так і шкірка. Навіть суцвіття знайшли своє застосування.

Корисні властивості драконівського фрукта

Пітахайя має дуже багато різноманітних корисних властивостей. Основна перевага плодів полягає в низькому вмісті калорій. Даний продукт досить добре засвоюється, тому його рекомендують вживати при кишкових захворюваннях.

  • У складі фрукта міститься велика кількість вітаміну C, а це є першим засобом під час простудних захворювань, а також піднімає похитнувся імунітет організму.
  • завдяки великому вмісту клітковини плоди допоможуть при регулюванні кишкових проблем, а також виведуть непотрібні токсини і шлаки з організму. До складу пітахайї входять ліпіди, які допомагають позбутися від накопичених зайвих кілограмів. Завдяки даній властивості дракона фрукт часто застосовується під час складання дієтичного раціону і для регулярних розвантажувальних днів. Плоди допомагають людям, що страждають від діабету, покращуючи при цьому стан ендокринної системи і знижуючи свої рівні цукру в крові.
  • Як вже говорилося раніше, до складу плодів входить велика кількість вітамінів групи B1, B2, B3, що забезпечує нормальний клітинний обмін речовин, роботу серцево-судинної системи, нервової системи і головного мозку.
  • пітахайя багата великою кількістю антиоксидантів, які є натуральними ворогами вільних радикалів, які сприяють утворенню ракових клітин і прискорення старіння.
  • У насінні міститься танін, який має потужну протизапальну дію, а також протиотрутою при отруєннях свинцем або ртуттю.
  • завдяки вмісту фосфору пітахайя здатна забезпечити нормальний розвиток зубної і кісткової тканини.
  • Через великої кількості містяться вітамінів, фруктових кислот і мінералів цей фрукт можна застосовувати для виготовлення масок для обличчя. Маски з драконівського фрукта здатні тонізувати шкіру, допомагати стати пружною і зволоженою, а також наситити особа вітамінами. М’якоть фруктів є дуже корисною після довгого перебування на сонці.

Шкода і протипоказання драконівського очі

Незважаючи на велику кількість корисних властивостей, цей екзотичний фрукт може викликати алергічні реакції, тому люди, які страждають від цього, повинні з обережністю вживати даний продукт. Якщо після вживання плоду не виникло ніяких негативних наслідків, то можна без усякого побоювання починати активно насолоджуватися цим незвичайним фруктом.

Люди, які мають різні хронічні захворювання, повинні в обов’язковому порядку проконсультуватися з досвідченим фахівцем перед вживанням плода, щоб уникнути негативних емоцій.

Якщо ви за раз їли дуже багато фруктів, то сеча і кал можуть змінити колір в червоний відтінок, що є абсолютно нешкідливим для організму.

Що стосується маленьких дітей, то їм дракона фрукт необхідно давати з обережністю, щоб не отримати розлад або діатез.

Якщо говорити про наукової точки зору, то особливих протипоказань пітахайя не несе. Вживання плодів повинно починатися не поспішаючи і потихеньку.

Як правильно вибрати фрукт?

Якщо ви купуєте це екзотичне ласощі вперше, то необхідно слідувати декільком правилам:

  • Звертайте увагу на колір шкірки, вона повинна бути яскравого відтінку без будь-яких плям. Це говорить про те, що плід є перестиглих.
  • Гарні плоди – м’які на дотик, схожі на стиглий ківі, але при цьому не діжею.
  • Не варто купувати занадто тверді плоди, якщо не мається на увазі дозрівання в холодильнику.
  • Якщо у пітахайї є сухі нарости листя, то це говорить про те, що фрукт протягом тривалого часу зберігався після зривання. Чим свіже буде пітахайя, тим більше зберегтися в ній корисних речовин.

Варто почитати:

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *