Фрукт мангустін: опис і склад, мангостін користь і шкода і корисні властивості мангостіна

Що таке мангустін? Мангустін (гарцинія) – екзотичний фрукт, його батьківщиною є держави Південно-Східної Азії, де він визнаний царем фруктів. Жителям держав СНД плід знаком з турне в Таїланд. Цей диво-фрукт зустрічається в продажу і у нас і з урахуванням ціни доставки, є дорогим задоволенням. Завдяки тому, що він володіє неймовірно корисними властивостями, з кожним наступним роком цей фрукт робиться все популярнішим.

опис

Розглянемо як виглядає мангостін зовні і зсередини. На вигляд він схожий з яблуком, одягненим в щільну фіолетову з бордовим шкурку, що не вживану в їжу. Під нею знаходиться насичена їстівна м’якоть білого забарвлення зразок часткою, схожих на зубки часнику. Усередині м’якоті знаходяться щільно прилеглі до неї зерна.

Який смак у мангустіна. Смак плода має славу одним з найкращих. Мангустін має легкий пахощами і кисло-солодким смаком, який характеризують як з’єднання цитрусових, ананаса, полуниці, персика, винограду і абрикоса. М’якоть фрукта насичена, тане в роті і чудово втамовує спрагу. Крім прекрасного смаку, має корисні властивості.

Де вирощують мангустін. Екзотичний фрукт росте в тропіках і мало знаком в нашій країні. Отечество мангостину – малайський архіпелаг. максимально поширений в Таїланді і деяких державах південно-східної Азії. В інших державах трапляються дерева лише в ботанічних садах. Мангустіна годиться сирої екваторіальний клімат. Дерева кепсько виносять посуху і вітру. А гинуть вони вже при температурі нижче + 5 ° градусів.

склад

Чим же десь хороший мангустін? Полезнейшие якості мангустіна зумовлюються його найціннішим хімічним складом, він має цілющі властивості. Мангустін є справжньою джерело:

  • Ксантонів – потужних природних антиоксидантів, в ньому їх 39 з 200 наявних у світі. Ксантони здатні розбивати вільні радикали, зберігати здорову вагу, вдосконалювати оборонні функції тіла і молодих його. Сприяють мозкової діяльності і покращують серцево-судинну систему. Їх вплив на організм йде на клітинному рівні. Ксантони валять до самознищення злоякісні клітини.
  • У шкірці фрукта знаходиться багаторазово більше катехінів, ніж в зеленому чайе. Катехін характеризується антимікробну, імуномодулюючою і протипухлинною впливом.

Фрукт має корисні властивості через присутність у складі вітамінів. Вітамінний поєднання представлено:

  • вітамінами А, В (рибофлавін, тіамін, ніацин, пантотенова кислота, піридоксин і фолієва кислота);
  • С, Е і Д.

Що ще дорогоцінного укладає в собі мангустін? Полезнейшие властивості фрукта підтримують макро- і мікроелементи такі як:

  • ?магній;
  • кальцій;
  • калій;
  • залізо;
  • фосфор;
  • цинк;
  • марганець.

калорійність фрукта 72 ккал на стограмову порцію м’якоті плоду.

Манг0стін користь і шкода

користь. Які має фрукт корисні властивості? Комплекс цінних речовин плода зміцнює імунну систему. Має ранозагоювальну дію і забезпечує стійкість організму до мікробів і вірусів. Позбавляє від грибків, паразитів, вірусів і патогенних мікробів. Все-таки найбільш мангустін проявляє себе в битві з онкологічними недугами. Систематичний прийом фрукта удосконалить роботу серцево-судинної системи, прибирає головні болі і безсоння.

Приводить в норму обмінні і шлункові процеси. З цієї причини вживають мангустін як жиросжигающее. Його результативно застосовують при діареї. Він допомагає в роботі ендокринної системи і поправляє гормональний фон. Сік фрукта допомагає реабілітуватися після загальнохірургічних втручань, серйозних хвороб і меланхолії. При його використанні омолоджують і очищають організм, збільшують життєвий тонус.

Протипоказання. Існує і шкоду від даного фрукта. він породжує алергічні реакції. Його з обачністю слід їсти людям, що страждають від алергії на фрукти. Не рекомендується використовувати в великих кількостях при хворобах шлунково-кишкової системи, підшлункової залози, хворобах нирок і печінки у фазі ускладнення. У період вагітності його їдять, якщо він був в раціоні раніше і успішно переносився.

Корисні властивості фрукта

Які має фрукт мангустін корисні властивості? Даний фрукт застосовується багато років в Південному Сході Азії, Філіппінах та інших краях як ліки загальнонародної медицини. вплив:

  1. імуностимулюючу. Удосконалює роботу лімфатичної системи, сприяє зміцненню імунної.
  2. поживна. З прийомом в їжу організм знаходить масу корисних речовин.
  3. захисне. Покращує захисні бар’єри від зовнішнього впливу: ультрафіолетового опромінення, вільних радикалів.
  4. Антіфлогістіческое. Знижує інтенсивність запальних процесів, попереджає виникнення артриту, невралгії, каменів в нирках, гіпертонії, хвороби Альцгеймера і Лайма, глаукоми, вугрів.
  5. протиалергенні. Зменшує експліцитно алергічних процесів.
  6. Протимікробну, антигрибкову. Ксантони, проходячи всередину клітини, винищують мікроби, які не дозволяючи їм впливати на ДНК.
  7. антиоксидантну. Нормалізує формування колагену і еластину. Удосконалює забезпечення клітин корисними речовинами, піднімає оборонні функції тіла, сприяє виведенню важких сполук і продуктів радіолізу.
  8. протионкологічним. Що входять до складу фрукта ксантони здатні змушувати ракові клітини самоумервщляться.
  9. Оздоровлення роботи організму в цілому. Удосконалить обмінні процеси, що покращує працездатність всіх систем організму.

Як правильно вибрати фрукт

При обранні мангустіна слід спрямовувати уважність на забарвлення листя, які перебувають у верхівки плоду. Їх тон повинен бути яскраво-зеленим, а не каштановим. Коричневе забарвлення листя вказує на те, що фрукт перезрілий і починає втрачати свої хороші якості. Знаком зрілого фрукта буде пружинистість плода. При натисканні плід належно пружинити, а не залишається жорстким, як кавунова шкурка.

Унікальна особливість фрукта полягає в тому, що якщо він почав пріти, це зовсім не помітно зовні. Дослідити якість продукту можна, тільки доторкнувшись до його і чуйно оглянувши листя. Вибирати краще плоди великі, так як в них полягає найбільша кількість м’якоті. Крім того, плоди зі значним числом листочків – більш насичені, в них менше насіння.

Як є мангостін правильно

Як правильно очистити фрукт. Мангустін треба обчищати обережно і точно, щоб не пошкодити м’якоть. Ось кілька рекомендацій по розчищенню плодів мангустіна:

  1. Видаліть верхні листочки. Трохи натисніть на верх фрукта, шкурка трісне і м’якоть очиститься. Це дієво при найбільшої зрілості фрукта.
  2. Якщо при легкому натисканні шкірка не тріскається, то вірніше скористатися допомогою ножа.
  3. Проведіть поверхневий кільцевої надріз, а потім пальцями відкрийте плід, щоб витягти серцевину.
  4. Обчищаючи Мангустін з вельми жорсткою шкіркою ножем, будьте обережні, так як є велика можливість зісковзування ножа і отримання травми.

Також відрізають верхню частку плода, а м’якоть їдять за допомогою ложки. Використовують фрукт в свіжому вигляді, що не піддають тепловій обробці, тому що через неї втрачаються ароматичні та смакові якості продукту.

Зберігають його в холодильнику. Термін збереження не більш 7? 10 діб. Найбільш ласим і найкориснішим буде такий плід, якою визрів на дереві. При доставці фрукта до нас, його зривають недостиглі. Їдять його в свіжому вигляді, роблять соки, джеми. Плід не піддають заморожуванню, але його консервують. Стерилізують фрукт не більше 10 хвилин, інакше він стане прісним.

сік мангустіна

Сік мангустіна рекомендують використовувати для бадьорого самопочуття і відновлення після важких хвороб і хірургічного вторгнення. Сік застосовується для лікування ожиріння, успоживається в програмах схуднення і всяких дієтах. Сік встановлює лужну рН середу, що дуже корисно для організму. сік вживається для профілактики онкозахворювань, в якості підтримуючого зілля в терапії злоякісних формувань.

Застосування в народній медицині

Доцільно зазначити, що у мангустіна корисна не тільки м’якоть. У народній медицині Азії вдало використовується висушена шкурка фрукта. З перемеленої в порошок шкірки виготовляють мазі, креми, що застосовуються для лікування дерматологічних захворювань таких як шкірний висип і серйозні форми екземи. Непоганим ефектом розташовують протимікробні креми для ніг і для догляду за проблематичною шкірою обличчя і тіла.

Фрукт мангостін в косметології

Цілющі властивості мангустіна дозволяють застосовувати його в косметологічних цілях. Витяжку фрукта вживають у виробництві шампунів, кремів для обличчя і інших косметологічних засобах. Визнання має крем від розтяжок з мангустіна. Він зволожує і підтягує шкіру, надає їй пружність і квітучий вигляд.

Мангустін і схуднення

При дієті експерти рекомендують використовувати продукти з найбільшим вмістом клітковини і антиоксидантів. Подібний раціон допомагає утримувати в організмі потрібну кількість вітамінів і бадьоро себе відчувати. Якраз, за ??даними критеріями, підходить мангустін. Корисний складу цього плоду відшкодовує нестачу вітамінів і мікроелементів, робить швидше обмін речовин, зміцнює імунну опірність. Важлива роль при схудненні в психологічному аспекті, коли прийом мангустіна робить дієтичне меню більш ласим і різноманітним. Це надає можливість не зірватися при жорсткій дієті.

Господарське застосування мангустіна

Значення мають не тільки плоди. Корисність мангустіна велика. У корі дерева є молочний сік – помаранчевий латекс, його застосовують в лакофарбової індустрії. Молоденькі пагони дерев використовують як жувальних паличок. З деревини роблять сувеніри та столярні вироби. Але найбільш дорогими є фрукти. Вони включені до складу напою «Ксангоraquo;. Кришать їх в коктейль в НЕ чищеному вигляді, прямо зі шкіркою.

Мангустін – екзотичний фрукт з чудовим смаком і корисними властивостями. Завдяки своїм складом, плід зміцнює організм, відновлює після хвороб. Систематичне застосування мангустіна закріплює імунно опірність, відновлює обмін речовин і радує приголомшливим смаком і ароматом.

Варто почитати:

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *