Голландка або шведка: відмінності, як працюють, що вибрати

Заміський будинок немислимий без грубки. Ринок може запропонувати безліч варіацій, але найбільш зарекомендували себе два види печей – «голландка» і шведська. Обігріваючи приміщення і готуючи їжу, вони служать ще і прикрасою інтер’єру. Біля затишній грубки приємно зібратися родиною в холодні зимові вечори.

Що таке «шведки» і «голландки»?

Шведська піч – це комбіноване споруда з цегли. Головна її відмінність – в чавунної варильної поверхні, до якої приєднуються триканальні однобортні щитки з дуже простою конструкцією теплообмінника. Буває 2 видів: толстостенной і тонкостінної, а сам розмір печі визначається перетином димових каналів. Звичайна довжина шведської конструкції сягає 1250 мм. Це хороший варіант для невеликих приміщень. Служить для обігріву та приготування їжі. Розміщують її між кухнею та кімнатою або вітальні. У процесі готування прогрівається кухня, а тепло передається далі в сусідні кімнати.

Піч «голландка» це деревно-вугільний опалювальний прилад. Акуратні на вигляд цегляні споруди з тонкими стінками і вертикальним димоходом можуть бути площею в основі всього 1 м ?. Працюють виключно на обігрів приміщення, завдяки хорошій тепловіддачі прогрівають площа до 50 м ?. Що стосується зовнішньої привабливості, то конструкція відмінно підійде до будь-якого інтер’єру. На ній можна зробити облицювання кахлів, кахлем або просто пофарбувати. Прекрасно впишеться в приміщення будинку, на вибір пропонуються грубки округлих, прямокутних або квадратних форм. За бажанням, її можна вдосконалити, додатково підключивши до системи водяного опалення або додавши газові пальники.

Важливі критерії при виборі печі – призначення, час прогріву, температура нагріву стінок, економність витрати палива (вугілля, дрова), зовнішня привабливість, надійність.

Як працюють?

Печі «шведки» крім опалення беруть участь в процесі приготування їжі і пропонують на вибір 3 режими роботи: осінь, весна (без задіяння опалення) і зима. Особлива система димоходів, раціонально використовуючи тепло, забезпечила економічну і ефективну роботу конструкції. Піч середніх розмірів займає 1 м? і при цьому опалює приміщення 30 м ?, якщо розміщується в двох кімнатах. Головне достоїнство конструкцій це компактність і високий ККД, що практично дорівнює російської печі. Модифікації, що розширюють її функціональний діапазон, можливі в декількох варіантах – варочно-опалювальна і з каміном. Служить для обігріву приміщення і приготування їжі.

Конструкція, що працює виключно для опалення приміщення – це «голландка», в ній відсутня піддавали і колосники, що сприяє підвищеній тепловіддачі. Тонкі стінки забезпечують швидке нагрівання як самого опалювального агрегату, так і кімнати, прогрівається за 1 годину. Найпростіша схема роботи – триканальна – вертикальний канал з топки до верху, вниз і вгору, потім в трубу, що просто і ефективно. Іноді буває п’ять каналів, такі конструкції краще, їх ККД вище.

Відмінності голландки від шведки

Відмінності «шведок» – швидкий знос вручений панелі (іржа), з’являється через особливості в будові. Є скарги на часту «засажіваемость» через неповноцінного процесу горіння в топливнике. Полум’я торкається до варильного настилу і зона горіння охолоджується, стаючи причиною часткового загоряння горючих складових. Для збору хорошою кам’яній печі «шведки» потрібен час, хороший фахівець і якісні матеріали. Сучасні печі це дорогі, декоративні кутові крихти, виконані з титанового сплаву. Підходять до будь-якого стилю і доставляються вже готовими до експлуатації.

«Голландки» прості в збірці (доступні навіть новачкові), невибагливі. Але, модель краще не перетоплювати, так як є небезпека утворення чадного газу. Завдяки малим розмірам і мінімальній вазі, можлива установка конструкції на верхніх поверхах або підняти її на кілька поверхів, при цьому ККД не зміниться. Форма грубки задовольнить будь-якого покупця – кругла, квадратна, прямокутна. Може бути цегляною, кахельної і керамічної, деякі види облицювання виконані в класичному англійському стилі. Останні моделі йдуть з відпускними та підйомними каналами, де скляні двері нагадує кам’яну піч.

Що вибрати?

Підібрати опалювальну конструкцію для будинку – завдання складне і суто індивідуальна, вимагає особливої ??підготовки. Параметрами служить не тільки зовнішня привабливість, враховуються опалювальні здатності і інші деталі:

  • розміщення конструкції;
  • розмір пічної поверхні.

Розташування конструкції важливо. Якщо будинок невеликий, піч встановлюють на перетині стін, що частково замінить несучі і разом з тим обігріє приміщення. Розмір пічної поверхні розраховується, виходячи з характеристики будинку. Краще скористатися допомогою фахівця. Вибір опалювальної конструкції індивідуальний, виходить з параметрів і додаткових вимог власників.

Варто почитати:

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *