Хімічний склад картоплі і харчова цінність

Картоплю по праву називають другим хлібом, адже саме в ній міститься безліч корисних для здоров’я людини речовин. Хімічний склад картоплі дивує величезною різноманітністю вітамінів і мікроелементів. Це сьогодні картопля – найулюбленіше і популярне блюдо в нашій країні. А в XVI столітті її вважали неїстівним і навіть отруйним коренеплодом. Петру I довелося докласти чимало зусиль для того, щоб овоч став вирощуватися слов’янами. Тепер же жодна родина не уявляє свій раціон без смачної, ароматної і розсипчастою картопельки.

Хімічний склад

За своєю цінністю цей коренеплід непорівнянний ні з одним іншим продуктом. У ньому містяться життєво важливі і дуже корисні вітаміни, макро і мікроелементи. Таблиця хімічного складу картоплі має наступні фізико-енергетичні показники, які розраховувалися на 100 г продукту.

вітаміни
A 3 мкг
B1 – тіамін 0,14 мг
B2 – рибофлавін 0,7 мг
B6 – піридоксин 0,3 мг
B9 – фолієва кислота 17 мкг
C 20 мг
E 0,1 мг
макроелементи
кальцій 17 мг
магній 23 мг
калій 568 мг
фосфор 58 мг
мікроелементи
Залізо 0,9 мг
цинк 0,36 мг
йод 5 мкг
хром 10 мкг
фтор 30 мкг

Крім того, овоч містить у собі різні органічні кислоти, білки, жири і вуглеводи, в тому числі необхідну і дуже корисну для здоров’я людини клітковину, глюкозу і сахарозу. В середньому, в картопляної маси міститься не більше 2 г білка (що становить 2,5 відсотка), 16 г вуглеводів і 4 г жирів. Так що, навіть харчуючись однією картоплею, людина все одно буде отримувати необхідні йому елементи.

користь продукту

На думку медиків, цей коренеплід є не тільки дуже корисним продуктом, але ще і дієтичним. Його в обов’язковому порядку повинні включати в свій щоденний раціон люди, яким діагностували такі захворювання, як:

  • цукровий діабет;
  • гастрит і виразкова хвороба шлунка;
  • запалення підшлункової залози;
  • артрит і артроз;
  • порушення роботи шлунково-кишкового тракту;
  • проблеми з нирковою системою.

склад

За своєю харчової цінності цей овоч прирівняний до універсального вітамінного комплексу. Його корисно вживати в їжу людям, які хочуть бути здоровими і красивими. Картопля прекрасно підходить для підтримки нормального функціонування органів шлунково-кишкового тракту. Завдяки міститься в ньому клітковині, овоч благотворно впливає на органи травлення, ліквідуючи запальні процеси, покращує мікрофлору кишечника, запобігає розвитку виразкової хвороби.

Калій же, який в надлишку міститься в коренеплоді, допомагає функціонувати серцево-судинній системі людини. Для того, щоб в картоплі збереглося максимальну кількість цієї корисної речовини, дієтологи рекомендують вживати продукт в печеному вигляді. Крім того, коренеплід добре відомий своїми загоюючими властивостями. М’якоть овоча має бактерицидні здібностями, які прекрасно справляються з загоєнням всіляких побутових травм, опіків і порізів. Для того, щоб одужання пройшло якомога швидше, необхідно натерти сиру коренеплід на дрібну тертку, після чого прикладати лікувальну кашку до хворого місця протягом дня від 3 до 5 разів.

Ряд корисних речовин міститься і в шкірці бульби, тому до складу багатьох рецептів входить неочищений овоч, що зовсім не псує смак, а лише надає пікантності страві. Навесні на початку літа дуже корисно їсти молоду картоплю з шкіркою. Прощаючись із очищеннями, пам’ятайте, що таким чином ви позбавляєте коренеплід багатьох корисних мікроелементів.

Протипоказання

У той же час, як і будь-який інший продукт, картопля слід їсти з обережністю, оскільки при ряді захворювань він категорично протипоказаний. Наприклад, не рекомендується вживати овоч при загостренні гастриту і деяких захворюваннях шлунка, викликаних низькою кислотністю. Не забувайте, що велику небезпеку для здоров’я людини представляє зелений картопля. Що міститься в ньому отруйний токсин солонін може привести до отруєння організму, а також до порушення роботи багатьох життєво важливих органів людини.

Харчова цінність

Незважаючи на свою дієтично, цей коренеплід досить калорійний продукт. Якщо говорити про харчову цінність, то тільки в 100 г картоплини міститься 90 калорій. До речі, калорійність цього продукту безпосередньо залежить від того, яким способом він був приготовлений. Так в почищених і звареному коренеплоди міститься не більше 75 ккал, приготованому в мундирах – 65, а в запеченому овочі – 83 ккал.

Найпопулярнішим блюдом сьогодні є картопля фрі. Його часто замовляють у всіляких ресторанах і кафе, самостійно готують вдома, беруть на пікніки. Однак, такий продукт не можна віднести до дієтичних, оскільки в його приготуванні використовується величезна кількість жирів, через що калорійність продукту збільшується в рази. Якщо ви не хочете завдати шкоди своєму здоров’ю, не варто їсти це блюдо частіше одного разу на тиждень. Харчова цінність коренеплоду в 100 г продукту становить 315 ккал. Врахуйте, що термічна обробка продукту (варіння, тушкування, смаження) може збільшити калорійність страви, оскільки найчастіше в нього додаються ще й інші інгредієнти.

Використання картопляного соку

Використання цієї речовини в народній медицині дуже поширене. Завдяки своїм лікувальним властивостям, сік допомагає при лікуванні багатьох захворювань. Він є незамінним засобом першої допомоги в певних випадках.

  1. Кращий спосіб погасити печію, полегшити біль при рецидиві виразки і хронічного гастриту – це прийняти 250 мл свіжого, тільки що вичавленого соку.
  2. Побороти депресивний і апатичний стан, роздратування допоможе суміш картопляного і селерових соку.
  3. При хворобах ротової порожнини (стоматитах і гінгівітах) приготуйте полоскання. Щоб вичавити сік з коренеплоду, скористайтеся блендером або м’ясорубкою.
  4. Полоскання полегшить стан хворого і при фарингіті, ларингіті і ангіні.
  5. Можна використовувати в косметологічних процедурах. Додавши мед і алое, ви отримаєте універсальний засіб, яке очистить, тонізує і омолодить шкіру.
  6. Радять вживати свіжовичавлений сік з коренеплодів при онко-захворюваннях. Його масовий прийом очистить кров від хворих клітин, а також буде незамінним помічником під час хіміотерапії.

Сік відмінно очищає організм, тому його радять вживати всім тим, хто працює на шкідливому виробництві і має справу з хімічними або радіаційними речовинами.

Використання крохмалю

Хоча цей білий порошок не має ні смаку, ні запаху, однак має ряд корисних властивостей. Широко застосовується в харчовій промисловості, косметології, а також завжди є в запасі на кухні в будь-домогосподарки. Картопляний крохмаль буває двох видів. Перший – марки А, де частка вологості становить 35-40% і марки В – від 50 до 52%.

Купуючи крохмаль, в першу чергу, зверніть увагу на дату його виготовлення. У самому порошку не повинно бути ніяких згустків і грудочок. Також обстежте упаковку продукту, яка в обов’язковому порядку повинна бути цілою і не ушкодженою. У правильній упаковці крохмаль зберігає свої корисні властивості дуже довго – протягом 5 років.

властивості крохмалю

Як і картопля, крохмаль має ряд корисних властивостей. Він благотворно впливає на роботу кров’яної системи та шлунково-кишкового тракту. Речовина незамінне при невротичних захворюваннях і шкірних проблемах. Крім того, це прекрасний енергетик, який забезпечує організм силами, необхідними для активного і безперебійного функціонування. У той же час слід з обережністю вживати крохмаль людям, які уважно регулюють свою вагу. Також може спостерігатися індивідуальна непереносимість речовини.

Незамінний порошок в якості основного інгредієнта для застосування в домашній косметології. Причому це засіб універсально – воно прекрасно підійде для всіх типів шкіри, розгладить зморшки, підтягне втратила пружність шкіру, допоможе повернути молодість. Після того, як ви почнете застосовувати крохмаль в домашніх масках, ваша шкіра назавжди позбавиться від роздратування і почервоніння, мімічних зморшок і прищиків.

Дуже часто крохмаль включається до складу різних кулінарних страв. Як правило, у багато хлібобулочні і кондитерські вироби, крему і соуси обов’язково додається цей елемент.

Готуємо крохмаль в домашніх умовах

Приготувати крохмаль не складно. Візьміть кілька бульб пізньої картоплі. Після того, як вимиєте їх, уважно видаліть оченята, різні нарости і нерівності. Потім використовуючи терку, м’ясорубку або домашній комбайн, необхідно подрібнити коренеплоди. Далі отриману масу з’єднайте з водою, щоб вийшла не дуже густа кашка.

Процідіть суміш через сито, яке заздалегідь необхідно простелити складеної в кілька разів марлею. Відставте отриманий розчин на кілька годин і дайте йому настоятися. За цей час крохмаль осяде на дно. Далі його необхідно залити свіжою водою і знову дати постояти. Повторювати цю процедуру слід до тих пір, поки не перестане утворюватися сміття. Потім отриманий крохмаль слід гарненько просушити, не забуваючи при цьому постійно перемішувати. Застосування сушеного домашнього крохмалю таке ж, як і покупного.

висновок

З одного боку, картопля – дуже простий продукт. З іншого – це овоч, який містить в собі великий вітамінний комплекс, різні мікро і макроелементи. Вживання в їжу цього коренеплоду не тільки допоможе вам наситити організм корисними речовинами, але і зміцнить імунітет, налагодить роботу внутрішніх органів, поліпшить стан шкіри і волосся, а також самим позитивним чином позначиться на загальному стані організму. Незамінний цей продукт і для тих, кому лікарі прописали дієту.

Варто почитати:

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *