Капуста Анкома f1

Білокачанна капуста Анкома – відомий пізньостиглий сорт. Він має велику популярність серед городників. Гібрид стійкий до зовнішніх чинників, має короткий період дозрівання. Термін зберігання тривалий, без втрати зовнішнього вигляду. Пізня капуста Анкома f1 цінується за великий обсяг мікроелементів і вітамінів.

склад

Сорт Анкома f1 має багатий хімічний склад. У нього входять вітаміни А, В, К, РР і безліч інших корисних речовин.

Вітамін С в складі – сильний антиоксидант, він відповідає за багато процесів в організмі людини: виводить токсини, допомагає впоратися з респіраторними захворюваннями. Сорт Анкома має найбільш стійкий хімічний склад вітаміну, тому після закваски або іншої обробки корисні властивості овоча не пропадають.

Вітамін U – рідкісне речовина, що входить до складу небагатьох сирих овочів. Пізньостиглі сорти капусти мають його у великій кількості. Сік вітаміну здатний загоїти виразку шлунка на ранній стадії.

Анкома – це низькокалорійний овоч, в 100 г продукту всього 27 ккал. Овоч допомагає при набряках, виводить зайву рідину з організму. Удари і інші механічні пошкодження легко прибрати прикладанням капустяного листа на хвору ділянку.

характеристика сорту

Сорт Анкома має міцну і розвинену коневую систему. Технічна стиглість овоча нетривалі. Найчастіше різновид використовують для висадки у відкритий грунт.

Коротка характеристика сорту Анкома f1:

вид колір сортність термін дозрівання маса качана Технічна зрілість щільність качана
білокачанна білий гібридна пізньостигла Від 2,5 до 5,5 кг 120-130 днів 4,5 бала

Розсаду висаджують з середини квітня до середини червня. Сорт стійкий до засух, невибагливий в догляді. Анкома має хорошу стійкість до захворювань.

Урожай збирають з кінця серпня до кінця жовтня. Головки зберігаються до травня наступного року. Час посадки, вегетаційний період і дозрівання овоча можуть змінюватися.

Опис сорту:

  • качани круглої форми;
  • головка овоча тверда, щільна;
  • листя тонкі, добре прилягають один до одного;
  • верхній покрив має восковий наліт;
  • качан недовга.

Білокачанної сорт Анкома, відрізняється здатністю до одночасного дозрівання головок. За підсумком збору врожаю, все качани мають однакову форму і схожий вага.

Посадка і догляд

Сорт Анкома висаджують переважно у відкритому грунті. Насіння висівають в торф’яні горщики. Кращий ефект вирощування розсади виходить під плівковими парниками. Після висадки насіння проростає за 14-20 днів. На кожному стеблі має бути 2-3 впевнених листочка.

Ділянка під посадку капусти готують з осені: перекопують і розрівнюють землю, прибирають бур’яни, обробляють органічними добривами. Місцевість має бути сонячною, з повною відсутністю тіней, інакше верхні листи будуть великими і пухкими.

Підготовка і висадка розсади

Готову розсаду висаджують з торф’яних стаканчиків в лунки з відступом 25-30 см за схемою один стаканчик – одна лунка. Обов’язково врахувати ширину відступу між рядами. Вона повинна бути не менше 35 см, інакше головки овоча не зможуть повноцінно розвинутися.

Пересаджувати розсаджені у відкритий грунт рекомендують в похмурий день, рано вранці або пізно ввечері. Не варто висаджувати в холодну погоду. Як правильно посадити розсаду сорту Анкома f1:

  • поглибити розсаду в лунці до першого листочка;
  • засипати стебло грунтом;
  • рясно полити, повторити процедуру на другий день;
  • в перші 2 дні затінити агроволокном.

Щоб знезаразити ще молоду, неукоренівшуюся розсаду, кущі щодня поливають ніжно-рожевим розчином марганцівки, а також обсипають деревною золою.

правильний полив

Після висадки розсаду поливають 2-3 рази в тиждень. До того як сформується головка качана, норма споживання води висока: по 2 відра на кожну лунку. Далі йде поступове зниження кількості. Якщо капусту Анкому планують закладати на зберігання, полив припиняють за місяць до збору врожаю.

Найкраще поливати овоч дрібно, кілька разів на день. Після процедури обов’язково рихлять землю, щоб кисень потрапляв в кореневу систему.

Шкідники і боротьба з ними

Капуста Анкома стійка до шкідників, але додатковий догляд все ж буде потрібно. Найбільш сприятливими для овоча вважаються органічні добрива: курячий і коров’ячий послід, зброджені зелена трава.

Від небезпечних захворювань (чорна ніжка, несправжня борошниста роса, грибкові паразити) допомагають готові магазинний розчини. Можна скористатися народними методами боротьби: настоянкою часнику, кропиви або кульбаби.

Капустяна муха – найбільш поширений шкідник. Існує кілька його видів. Личинки псують качан, що призводить до повної загибелі розсади. Позбутися від них допомагає тютюновий пил навпіл із золою. Посипають раз в декілька днів до повного зникнення мух.

висновок

Капуста Анкома – поширений пізньостиглий овоч. Готову розсаду висаджують у відкритий грунт, але багато городників використовують безрассадного технологію вирощування, що доводить невибагливість сорту.

Насіння гібридного сорту мають високу стійкість до різних кліматичних умов. Він здатний витримувати сильну посуху, характеризується тривалим терміном зберігання і високими смаковими якостями, призначений для засолювання і інших видів обробки.

Варто почитати:

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *