Картопля Ківі: опис сорту, фото, характеристика, відгуки

Основним інгредієнтом багатьох страв, безумовно, є картопля. Різноманітність сортів дозволяє вибрати овочі, які ідеально підходять для варіння, смаження, тушкування та інших, не менш смачних страв. Щоб поласувати молодою картоплею вирощують ранні овочі, а для зимового зберігання беруть сорти більш пізнього строку дозрівання. Але існує сорт, опис якого мало знають навіть агрономи, це картопля Ківі. Він рідко зустрічається в магазинах і тим більше на ринках, але якщо городники зуміли його придбати і виростити, то вони дають найпозитивніші відгуки цього овочу.

характеристика картоплі

Створювався сорт звичайним методом селекції. А то, що він не пошкоджується шкідниками, тільки підтверджує, що без створення ГМО, можна досягти фантастичних результатів, не порушуючи генома рослин і тварин. Спадковий матеріал, укладений в клітинах залишається колишнім і несе біологічну інформацію, що стосується всіх особливостей організмів.

Сорт Ківі практично не вимогливий до складу грунту і здатний плодоносити на суглинках і супіщаних грунтах. Хороший вихід товарної продукції виходить на дернових ділянках.

Головною відмінністю від інших сортів є зовнішній вигляд картоплі. Шкірка овоча має сітчасту структуру, схожу на плоди ківі. Є й інші цікаві особливості.

  1. Картопля Ківі відноситься до пізньостиглі видам.
  2. Вирощувати його можна на всій території країни.
  3. Товарний вихід бульб більше 95%.
  4. Сорт транспортабельний.

Від часу появи сходів і до повного дозрівання проходить не менше 130 днів. Для збору молодої картоплі ці терміни можна скоротити, але тоді з однієї сотки врожайність буде не більше 200кг.

При належному догляді 1кг посадкового матеріалу дасть більш 20кг продукції. Це дуже хороший результат. Але на його підсумок впливає зволоженість грунту. При посушливій погоді потрібен постійний полив, не менше 4 разів за час вегетації, як рекомендує опис по догляду за рослинами.

Характеристика, дана агрономами, говорить, що цей сорт надзвичайно рідкісний і ціна на посадочні бульби висока.

Якщо є можливість придбати насіннєву картоплю, то він придатний для висадки практично на всій території країни. Але найчастіше така картопля зустрічається на городах жителів середньої смуги і регіонів Кубані, в Підмосков’ї і в Краснодарському краї.

Переваги сорту Ківі

Зібрано багато різних відомостей, що стосуються особливостей цієї картоплі.

  1. Розмножується тільки бульбами.
  2. Має імунітет практично до всіх вірусів і хвороб і шкідників.
  3. Для добрива ділянок потрібно органіка, фосфор і калій.
  4. Має виняткову врожайністю.
  5. Він невибагливий в догляді.

Теплову обробку бульб при варінні, бажано проводити не менше 40хв. За цей час картопля повністю розварюється і виходить пишне пюре.

У кожної людини своє поняття про якість і на його підставі формується характеристика плодів. Але більшість людей погоджуються з тим, що сорт Ківі хороший на смак на периферії бульби, а ось середина його практично не має смаку.

Видова характеристика цього овоча допускає тільки бульбове вирощування. Жодного разу не саджали насіння для отримання повноцінного сортового матеріалу. Але цього і не потрібно. Всі бульби даного сорту виростають досить великими плодами, вагою близько 300г. Середні картоплини досягають ваги 200 г, а от дрібних бульб зовсім не буває.

Опис позитивних якостей овоча можна закінчити дивовижною здатністю рослини відлякувати шкідників. Деякі обивателі схильні стверджувати, що це властивість відрізняє тільки сорти ГМО. Але щодо картоплі Ківі можна бути повністю впевненим, що він не є генетично модифікованим організмом.

Недоліки картоплі Ківі

Невеликим мінусом, який легко можна виправити, вважається те, що картоплю потрібно довго варити. Рясний полив, коли необхідно, щоб волога досягла глибини 0,5 м, теж може вважатися неприємністю. Але це тільки особливості догляду, до яких повинен бути готовий кожен городник.

опис куща

Сорт картоплі Ківі відрізняється високими стеблами, зростаючими вище 80см. Кущ несе до 6 стебел, ребристою форми, з великою кількістю гілок другого порядку. Колір вони мають зелений, з домішкою жовтизни в нижній частині.

Стебла покриті листям від самого заснування куща. Листові пластини злегка розсічені, вони картопляного типу, з зазублинами по краю. Смарагдово-зелене листя шорсткі, покриті волосками.

На верхівках стебел формуються прості суцвіття. Квітки, зрощені пелюстками в районі основи віночка, досягають 2 см в діаметрі. Їх колір яскраво-бузковий. Тичинки жовтого кольору, розташовані компактно. Товкач виступає на 0,5 см.

Запилюється рослину природним шляхом і зав’язує невелику кількість ягід. Насіння дозріває погано і ягоди, в більшості, опадають. Вони не несуть ніякої користі тому, що насіннєве розмноження сорту не підходить даному рослині.

опис бульб

Опис бульб можна почати з того, що в плодовому гнізді дозріває понад 15 плодів, витягнутих по формі із закругленими полюсами. Шкірка тонка, має сітчасту структуру, шорстка на дотик. Колір бульб світло-коричневий. Очки невеликі, знаходяться в, ледь помітних, поглибленнях.

М’якоть тверда, біла, з відтінком бурштину. Крахмалистость бульб близько 17%, цукристість низька – 0,1%. Зріз не темніє тривалий час.

При механічній прибирання бульби не пошкоджуються від ударів або стиснення. Садна швидко згладжуються, шляхом затягування поверхні рани сухим крохмалисті речовиною. Місце поранення не піддається гниттю. Зрілі бульби відмінно зберігаються довгий час. За відгуками досвідчених городників, цей термін може досягати 2 і 3 років. Але чи захочеться перевіряти це не практиці, звичайним любителям овочів? Вони вирощують картоплю для вживання, а не тривалого зберігання.

Для салатів необхідно варити овочі трохи менше, тоді плоди збережуть структуру, і не будуть розсипатися при нарізці. У перших стравах картоплю можна готувати так, як подобається господині. Якщо люблять домочадці густі супи, то варять їх довше, якщо вважають за краще, щоб нарізка зберігала форму, то готують страви меншу кількість часу.

Деякі споживачі стверджують, що цей овоч несмачний, а інші говорять про солодкуватому і приємному смаку.

Біоклетчатка входить до складу бульб, вона не засвоюється травною системою дротяники і золотистої цистоутворюючої нематоди. Листочки картоплі покриті волосками, які перешкоджають процесу кладки яєць колорадським жуком. І ця волосистость не дозволяє дорослою комахою дістатися до листя і поласувати ними.

Лежкість і стійкість до пошкоджень дають можливість перевозити продукцію на великі відстані, для реалізації. Значить, екзотична картопля Ківі буде рости не тільки у картоплярів, які збирають рідкісні сорти, але і на ділянках інших людей.

Підготовка ґрунту під посадку

Ділянка під картоплю готують восени. Деякі картопляри вносять на 1 сотку до 45 відер перепрілого гною і перекопують на глибину до 20см. Можна до гною додати аміачну селітру і калійні добрива, по 20г кожного речовини.

Другий метод полягає в висівання сидератів на ділянці таких, як:

  • озиме жито;
  • гірчиця;
  • бобові;
  • люцерна.

Всі рослини закладаються в грунт при перекопуванні, восени. Тільки озимі культури підрізають сапкою навесні, перед висадкою бульб.

Коли температура грунту досягне 10 ° C, на глибині висадки, то можна готувати ділянку, размечая його на ряди. Їх орієнтують паралельно лінії Північ – Південь. Між рядами залишають не менше 60см, тому що кущі рослини пишні і розлогі. Відстань між лунками близько 30см, а їх глибина 12см.

Деякі фахівці рекомендують вирощувати картоплю Ківі голландським методом: здвоєними пасмами. Кожна гряда складається з 2 рядів, відстань між якими має бути близько 30см, як і між бульбами. Між грядами залишають не менше 70см для того, щоб можна було обробити посадки малої садової технікою. Якщо такої техніки немає, то роботу проводять сапкою.

підготовка бульб

За місяць до висадки необхідно винести насіннєву картоплю зі сховища і прогріти при температурі 20 ° C близько 2 днів. Потім укласти бульби в ящики в 2 ряди і залишити для пророщування. Температура в приміщенні не повинна опускатися нижче 10 ° C. Ящики виставляють на світло для озеленення, яке допоможе паросткам бути сильніше.

При висоті очок 3см, картоплини можна висаджувати в грунт, якщо немає загрози заморозків. Обробити можна стимуляторами росту такими, як Епін. Обробка інсектицидами не потрібна.

Догляд за рослинами

Кожен городник, навіть початківець, може забезпечити картопля всім необхідним, для гарного плодоносіння.

  1. Поливати посадки потрібно не менше 3 разів.
  2. Розпушування грунту проводять після поливу або дощів.
  3. Прополку ведуть у міру росту бур’янів.
  4. З періодом в 10 днів проводять підживлення: 3 рази за сезон.

Якщо дощів випадає багато, то поливати картопля Ківі не потрібно. Тільки тоді, коли на глибині 25см грунт просохне, можна проводити полив ділянки.

Рихлити ґрунт необхідно обережно. Основна маса врожаю розташовується біля поверхні. При голландському методі вирощування підгортання не проводять. Просто обидві сторони гряд засипають ґрунтом з міжрядь на висоту до 25 см.

Опис і характеристика рослини говорить що добрива вносять в середину гряд або біля кожного куща в дощове літо. У посушливі місяці його поєднують з поливом. Для підгодівлі беруть комплексні мінеральні добрива, які включають сечовину, калійні солі та фосфати.

Для органічних підгодівлі готують розчини самостійно. У велику ємність вносять 1: 1 гній і воду, залишаючи на 2 тижні, в теплому приміщенні, для бродіння. Перебродила суміш знову розбавляють водою 1:10 і поливають картоплю.

Збір врожаю і зберігання

Збирання найчастіше проводять в кінці осені, коли бульби досягнуть технічної стиглості. За 2 тижні до цього зрізують стебла на висоту до 10см і бадилля прибирають. Після збору картоплю просушують і сортують. Відразу позбавляються від бульб, на яких є візуальні ознаки гнилі. Порізи підсушують і зберігають окремо або вживають.

Решту масу продукції перебирають на насінну картоплю і для зберігання. Обидві частини вносять в підвали. У зимовий період потрібно зрідка оглядати картопля і видаляти підгнилі картоплини.

хвороби

Рослина унікальне тим, що не пошкоджується вірусами пасльонових культур такими, як:

  • фітофтороз;
  • парша звичайна;
  • макроспоріоз;
  • мозаїка листя;
  • кругова гниль плодів.

Навіть при надлишку вологи в грунті і повітрі, зараження картоплі цими вірусами практично ніколи не буває.

висновок

При вирощуванні на власних ділянках, сорт картоплі Ківі здатний приємно здивувати городника. Красиві на вигляд, цікавої структури, бульби сподобаються в різних видах кулінарної обробки. Головним аргументом для того, щоб на вашому городі оселився цей сорт, буде виключно велика врожайність. А той фактор, що для його успішної вегетації не потрібні отрутохімікати, дасть можливість поставити на стіл страви, екологічно чисті і смачні.

Варто почитати:

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *