Картопля Пікассо: опис сорту, фото, характеристика, відгуки

Велика розмаїтість столових сортів картоплі дає можливість вибрати будь-який, який сподобається. Для збору раннього врожаю підходять ранні та середньоранні види. Щоб прибрати картоплю восени і закласти на зберігання, висаджують середньопізні та пізні сорти. Картопля Пікассо, це хороший вибір, тому що його можна культивувати на приватних городах, фермерських угіддях і на полях промислового значення. Народні імена цього овоча іноді ласкаві, іноді з гумором, наприклад: Матрьошка, Лиска, Рябуха і П’яниця.

Характеристика сорту Пікассо

Ця картопля користується популярністю і любов’ю споживачів, за можливість вирощування її на всій території країни. Є деякі особливості картоплі, які потрібно розглянути.

  1. Відноситься Пікассо до пізнього виду.
  2. Відрізняється від інших високою врожайністю.
  3. При термообробці не втрачає форму.
  4. Сорт пристосований для довгострокового зберігання.

У Центральних і Центрально-чорноземних районах при осінньої прибирання можна отримати більш 300ц / га. У промислових масштабах легко забирається комбайнами, які не пошкоджуючи при цьому.

Вихід товарної продукції технічної стиглості більше 95%. Ця характеристика означає, що сорт рентабельний для вирощування на величезних територіях, для реалізації.

вживання

На смакові якості впливають цукристість (0,04%) бульб і вміст у них крохмалю (10%). Ці показники дають можливість використовувати картоплю для приготування різних страв.

Відвареної картопля не розварюється, зберігає свій колір. При смаженні скибки НЕ розламують, а залишаються у вигляді початкової нарізки. У промислових масштабах він придатний для приготування чіпсів, сухих порошкових напівфабрикатів і крохмалю.

Переваги сорту Пікассо

За п’ятибальною системою ця картопля отримав найвищу оцінку смакових якостей. Розглянемо інші плюси, що стосуються даного сорту.

  1. З 1м? можна зібрати більше 4 кг продукту.
  2. Вага однієї картоплини досягає 130г.
  3. Має імунітет до вірусів типу YN і A і раку картоплі.
  4. Картопля стійкий до нематод і колорадським жукам.
  5. Посадкам не страшні коливання температури.
  6. Продукцію можна перевозити на великі відстані.

Якщо збирати недозрілий картопля і вживати в їжу, то звичайно вихід картоплі буде близько 3 кг на 1м ?.

Хороша опірність до вірусів, дозволяє обробку хімічними препаратами проводити рідше, не побоюючись зараження рослин. Золотисті цистоутворюючої нематоди не ушкоджують бульби, але в цілях профілактики не слід вирощувати картоплю на площах, де перед цим культивували пасльонові культури.

Опис переваг буде не повним, якщо не сказати, що при дотриманні агротехніки можна зібрати до 600кг продукції з 1 сотки. Хоча зазвичай вихід картоплі виходить близько 300кг.

недоліки

Причини, які можуть створити проблему при вирощуванні сорту Пікассо, це:

  • погана родючість грунту;
  • фітофтороз по бадиллі;
  • відсутність імунітету до вірусів Y і NTN;
  • парша звичайна по бульб.

Підвищити родючість можна внесенням перегною (40 відер на 1 сотку), мінеральних добрив, посадкою на площі сидератів (гірчиця, жито) і подальшої їх закладення, в грунт.

опис картоплі

Рослина має розлогий, пишний кущ, що складається з 8 – 10 прямих стебел. Стебла ребристі світлого кольору. Вони повністю покриті листям картопляного типу. Великі, злегка гофровані листові пластинки темно-зеленого кольору.

На верхівках стебел формуються кисті простих квіток білого кольору. Цвітіння картоплі рясне, але ягід зав’язується мало. Для виходу продукції це значення не має, але при створенні нових сортів насіння необхідні.

Плодове гніздо складається з потужної кореневої системи, яка дає більше 20 бульб. Вони овально округлі, красиво пофарбовані. Шкірка теплого жовтого кольору, прикрашена рожевими плямами і смугами.

Очки на поверхні слабо виражені і їх небагато. При зберіганні в підвалах очі не проростають. На розрізі бульби крохмалисті, ніжного кремового кольору. Зрізи темніють і не покриваються плямами, до того часу, поки не підсохнуть.

Підготовка насіннєвої картоплі

Опис і характеристика культури підтверджує що сорт картоплі Пікассо, це супер еліта, яку можна вирощувати без попереднього пророщування бульб. У промислових масштабах проводити такі процедури складно або навіть неможливо. Але в приватних господарствах легко відібрати насіннєвий матеріал і поставити в ящиках для проростання вічок.

Відбирають бульби одного розміру, але невеликі. Правило досвідчених городників говорить, що малі бульби дадуть великий урожай. Сорт картоплі Пікассо можна виставити на світло і дати можливість бульб накопичувати соланін. Ця речовина є отруйною глікоалкалоїд, здатним знищити дрібних комах таких, як колорадський жук, ще в грунті. Перед посадкою часто замочують бульби на пів години в розчині препарату Престиж.

підготовка ґрунту

Як було сказано раніше, вносять в грунт хімічні та органічні речовини. Мінеральні речовини можна скомбінувати. Тоді на 1 сотку потрібно:

  • близько 10л золи;
  • 2 кг суперфосфату;
  • 1,5 кг калію;
  • 1кг аміачної селітри.

Зазвичай в грунті досить калію, але точно дізнатися його кількість можна, тільки зробивши хімічний аналіз грунту і порівняти цей опис з нормами. Наявність азоту легко визначити візуально. Якщо на ділянці рослинність відрізнялася пишністю кущів, а листя мала темний насичений колір, тоді цього елемента в грунт додавати не потрібно.

Досвідчені картопляри радять вносити хімічні добрива прямо в посадочні ями. На 1м? має витрачатися:

  • 9г аміачної селітри;
  • 80г сульфату магнію;
  • 20г доломітового борошна.

Коріння рослини розташовуються в поверхневому шарі, майже не виходячи за лунки. Всі підгодівлі вносять безпосередньо під час висадки бульб.

Висаджують, в домашніх умовах, разметив площа на ряди. Відстань між ними повинна становити близько 60см. Між посадочними ямами відстань до 25см. При формуванні гребенів, на глинистих ґрунтах, відстань між гребенями буде близько 75см.

При промисловому вирощуванні застосовують картоплесаджалки. Удобрюють площі теж за допомогою механічних агрегатів.

Догляд за посадками

Вирощуючи сорт пізньої картоплі Пікассо, городники проводять звичайну роботу по прополці, удобрення та боротьбі з шкідниками і хворобами, опис якої можна побачити нижче.

При появі паростків їх потрібно підгорнути, якщо на грунті ще зберігаються заморозки. Але зазвичай перше підгортання проводять при висоті паростків 25см. У цей час можна підгодувати посадки вдруге, розкидаючи добрива в районі стебел. Друге підгортання збігається з утворенням на рослині бутонів.

Добрива можна вносити і при поливі кущів, який проводять 1 раз в 10 днів. Але якщо літо вологе, то поливати не слід, а тільки проводити розпушування грунту.

Краще в такому випадку зайнятися профілактикою фітофторозу по стеблах. Для цього застосовують Фітоспорін і інші препарати. Для боротьби з комахами підходять інсектициди широкого спектра дії такі, як Дантоп, Актара, але часто на кущах немає колорадських жуків. Вони не люблять листя Картоплі Пікассо. Ця характеристика особливо радує городників, які іноді втрачають багато часу на захист рослин.

висновок

Щоб зібрати хороший урожай, необхідно докласти максимум зусиль по догляду за посадками. На якісну і смачну картоплю і ціна буде відповідною, якщо її вирощують для реалізації. А вже приготувати різні страви, це під силу будь-якій господині. Салати, запіканки, картопляні зрази, фаршировані овочі та багато інших виробів з картоплі порадують своїм виглядом, а аромати змусять швидше сісти за стіл і покуштувати все, що вирощено і приготовлено з любов’ю.

Варто почитати:

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *