Коли цесарки починають нести яйця: як прискорити

Коли цесарки починають нести яйця і в яких кількостях, повністю залежить від умов утримання і харчування птахів, тому потрібно знати, як забезпечити цесарка належний догляд. Можна побудувати непоганий бізнес на розведенні цесарок.

Цесарки, або, як їх ще називають, царські кури, є найближчими родичами домашньої курки. У дикій природі ці строкаті пташки мають більш темне оперення, а ось домашні відрізняються більш високою несучість.

характеристика цесарок

Ці птахи відрізняються від домашньої курки лише своїм незвичайним виглядом. Часто цесарок містять не тільки для отримання м’яса і яєць, а й чисто в декоративних цілях. Основними їх зовнішніми відмінностями є такі особливості:

  • тулуб витягнуте, овальне;
  • голова не оперена, покрита червоно-блакитними плямами, незрівнянно мала в порівнянні з тілом;
  • оперення з білими кружками по всій його поверхні;
  • крила маленькі, закруглені;
  • хвіст майже не позначений;
  • колірна гамма коливається від темно-сірого до білого;
  • на маківці є маленький гребінь.

Батьківщиною пташок є Африка, саме з цієї причини вони більше звикли до тепла. У дикій природі цесарки живуть невеликими зграйками, харчуються травою, насінням та дрібними комахами.

Тривалість життя складає близько 10 років, але домашні цесарки міститися не більше 3-х років заради регулярного поновлення поголів’я. Особин, запланованих на забій, заздалегідь переводять на особливу систему харчування.

Коли починають нестися цесарки

Коли починають нестися цесарки в домашніх умовах і скільки вони дають яєць, залежить від умов утримання птиці. У природі представники цього виду відкладають яйця лише в теплу пору року. Похолодання знижують несучість птиці, а потім і зовсім її виключають.

Перша яйцекладка відбувається з настанням статевої зрілості, а це 6-8 місяців. Така відмінність пояснюється наявністю або відсутністю спеціалізованих добавок в раціоні. Самці дозрівають трохи пізніше. І виходить так, що самці мають однаковий вік з статевозрілими самками не можуть запліднити яйця. Якщо в зграї немає представників чоловічої статі, курочки можуть нестися і без них, але потомство у такий спосіб не отримати.

Пернатим притаманний наростаючий тип кладки. Це означає що, цесарки, коли починають нести яйця, роблять це через день, а після можуть знести 2-6 яєць поспіль. Протягом 2-3 місяців їх несучість збільшується, потім курочки перестають нестися на якийсь час. Це обумовлено потребою організму в заповненні життєвих сил для подальшої кладки. Дізнатися, несуться чи цесарки, нескладно. Для цього необхідно перевірити таз птаха на розбіжність ломових кісток. Живіт стає об’ємним і м’яким.

З віком продуктивність птахів падає на 10-20%, але при цьому розмір яєць тільки збільшується. Це логічно, адже дрібна молода цесарка не зможе відкласти велике яйце. Такі яйця, на відміну від перших дрібних, ідеально підходять для закладки в інкубатор.

Виходячи зі спостережень заводчиків, то, скільки самка знесе за яйценосний період, безпосередньо залежить від її забарвлення. Білі і світло-сірі особини мають більш високою продуктивністю і можу знести 150-170 штук. Самки темно-сірого або дикого забарвлення – максимум 110 штук.

Як прискорити процес? В якому віці починають нестися цесарки і скільки одна з них дасть яєць, залежить від настання статевого дозрівання. На їхній батьківщині, в країнах Африки, цей відбувається значно раніше через жаркого клімату. Птахи почнуть нести яйця після 6-и місяців, не раніше. В умовах домашнього змісту цей пернатий представник сімейства починає кладку яєць на 8-9 місяць, а то й пізніше. Для прискорення процесу рекомендується:

  1. Ввести в раціон корми, багаті цінними амінокислотами, це допоможе організму цесарки швидше розвиватися.
  2. Підвищити температуру повітря в курнику. Але не варто забувати про вентиляцію, щоб цесарки просто не вчаділи.
  3. Збільшити світловий день за допомогою електричного освітлення з 8 на 16 годин. У сараї на цей час слід встановити поїлки і годівниці.

Якщо при покупці молодняка продавець замовчує про те, в якому віці несуться цесарки, які виставлені на продаж, то швидше за все пташенят не годували комбікормами для прискорення статевого дозрівання. Починати новому господареві доведеться з нуля, що значно відстрочить результат.

Чому перестають нестися цесарки

Іноді трапляється так, що продуктивність зграї падає і чому не несуться цесарки, незрозуміло. В основному це пов’язано з порушенням умов утримання птахів:

  • холодний сарай;
  • пол сильно забруднений послідом;
  • немає чистої води в поїлки;
  • раціон недостатньо поживний.

Також причиною того, що цесарки перестали нестися, може стати банальний стрес через зміну корму, переляку, зменшення світлового дня, зниження температури. Цесарки – дуже полохливі птахи, і рекомендовано якомога менше піддавати їх стресових ситуацій. Так, маленьке цуценя на подвір’ї може стати причиною того, чому цесарки не несуть яйця.

Умови утримання цесарок для збільшення несучості

Цесарки – не тільки птахи-несучки, але також джерело делікатесного м’яса. Для того щоб птах мала можливість повноцінно розвиватися і давати щодня по яйцю, необхідно потурбуватись про належних умов утримання і правильному раціоні.

Краще містити птахів на вільному вигулі, ніж в сараї: так вони мають можливість поїдати комах і свіжі трави протягом усього світлового дня. Комбікорми слід давати вранці перед випасом і ввечері. Дуже добре підходять комбікорми для бройлерних курей. Місце випасу захищають сіткою, щоб птахи не розбрелися. Верх загону теж рекомендовано зробити з сітки, адже спритні пташки дуже добре літають.

У постійному доступі повинна бути чиста вода. Часто цесарки залазять прямо з лапами в поїлки, тим самим забруднюючи воду. Потрібно стежити за цим і своєчасно замінювати її на чисту.

Розведення яйценоских цесарок

Те, як мчать цесарки мало схоже на кладки домашніх курей. Курка знаходить затишне місце і відкладає там свої яйця, а потім сама ж їх і висиджує. А ось цесарки відшукують ямки і поглиблення в землі і вважають за краще колективну кладку. Це означає, що несучка кожен день відкладає яйця в те місце, де вже мчить вся зграя.

Для розмноження відбирають молодого самця і 2-3 самки у віці 1,5-2 роки. Максимальна заплідненої яєць спостерігається в березні-квітні. Самця необхідно відбирати з великим наростом на голові, а також великої восковицей. Самки ж повинні мати маленькі «сережки», м’який об’ємний живіт, що означає розбіжність ломових кісток для відкладання яєць.

Судячи зі спостережень заводчиків, білі і світло-сірі цесарки мають більш високу яйценоскостью, а значить, то, скільки птахи несуть яєць, залежить і від кольору оперення. Самці дикого темно-сірого забарвлення неохоче спаровуються з більш світлими самками, чого не скажеш про себе подібних.

Цесарки – не дуже гарні матері. Вони можуть кинути кладку на довгий час, чому пташенята гинуть. Переважно штучна інкубація яєць. Період цей триває 28 діб. Важливо дотримуватися стабільну температуру і вологість в інкубаторі. При низькій вологості плівки, що знаходяться під шкаралупою, можу прилипати до тіла курчати, тим самим ускладнюючи процес вилуплення.

На 21-23 день після закладки яєць їх перевіряють на життєздатність ембріона за допомогою овоскопа (пристосування для просвічування). Вони бувають ручні для перевірки одного яйця або стаціонарні, в які можна помістити кілька штук. Також є спосіб перевірки ембріонів без спеціального обладнання. Ним користувалися ще за старих часів. В дрібне сито кладуть яйце і дивляться, що з цього вийде. Якщо пташеня всередині живий, то стануть помітні коливальні рухи самого яйця. А ось якщо яйце залишається нерухомим, ембріон завмер і його необхідно видалити з кладки.

Дрібні яйця від молодих самок мають високий відсоток завмирання пташеня або народження слабких дитинчат. З цієї причини потрібно відбирати для розмноження вже досить дозрілих і старших цесарок. Плодючість самця значно падає після дворічного віку, а значить, таких особин відправляють на забій для отримання м’яса.

Розведення цесарок – не таке вже складне заняття за умови дотримання деяких його особливостей. М’ясо їх є дієтичним, а яйця мають більш високу цінність, ніж курячі та навіть перепелині.

Цінні якості продукції від цесарок

Неважливо, в якому саме віці занесло птиці і чи є в зграї самець, яйця їх незмінно мають високу якість і ніжним смаком. Яйця мають грушоподібної форми і невелика вага – близько 40 грамів. Є ряд відмінних якостей яєчної продукції, завдяки яким не одна сільськогосподарська птиця не зрівняється з цесаркою:

  1. Гіпоалергенність. Як і перепелині, яйця цесарок можна вживати людям з алергією на курячий білок.
  2. Високий вміст заліза. Рекомендується вводити цей продукт в раціон людей, які страждають низьким гемоглобіном, вагітним жінкам, а також при занепаді сил або донорство крові.
  3. Високий вміст заліза. Рекомендується вводити цей продукт в раціон людей, які страждають низьким гемоглобіном, вагітним жінкам, а також при занепаді сил або донорство крові.
  4. Низька калорійність – всього 45 калорій. Через те, скільки в яйці міститься калорій, його можна вважати дієтичним продуктом.

Добре вимиту, просушену і згодом змолоту в порошок яєчну шкаралупу рекомендується приймати замість кальцийсодержащих препаратів. Шкаралупа багата кальцієм, залізом, фосфором, вітамінами D, Е і В. Неважливо, в якому саме віці приймати цей порошок. Він корисний дітям в період зростання і формування кісткового скелета, а також літнім людям для профілактики вікових хвороб кісток.

Самців забивають в 5 місяців, в цей час їх м’ясо найбільш ніжне. Самок ж, коли вони вже не несуться. Вага тушки, отриманої від дорослої цесарки, не перевищує 1,5 кг. На другий рік залишають лише маточне поголів’я.

висновок

М’ясо цесарок є дієтичним продуктом, завдяки низькому вмісту жиру (менше 1%). Також масова частка сухих речовин значно вище, ніж в курці, через це м’якоть має більш щільну структуру. М’ясо цесарок гіпоалергенні. Воно ідеально підходить для прикорму дітям грудного віку, а також алергікам з непереносимістю курячого білка.

Через свою синюшности тушка цесарки має непрезентабельний товарний вигляд. Обумовлено це занадто тонкою шкірою і темним кольором м’язової тканини. У м’язах цесарки високий рівень вмісту гемоглобіну, м’ясо має більш темний відтінок і просвічується через шкіру. В процесі термічної обробки тушка світлішає.

Варто почитати:

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *