Кращі сорти абрикос для вирощування в Підмосковї: рекомендації по догляду

Вирощувати абрикоси можна не тільки на півдні нашої країни. Зимостійкі сорти абрикосів прекрасно ростуть на території російської Середньої смуги, наприклад, в Підмосков’ї. Головне, вибрати хороші сорти.

Бажано, щоб вони були не тільки зимостійкими, але і Самоплодность, і саджанці – хорошої якості.

Найчастіше дачники Підмосков’я набувають для посадки саджанці сортів «Медовий» і «Росіянин». Опис цих сортів можна знайти в інтернеті і в спеціалізованій літературі. Зокрема, в описі йдеться про те, що ці два сорти відрізняються не тільки гарною зимостійкістю, але і хорошою врожайністю. Якщо здійснювати правильний догляд за саджанцями після посадки, зимостійкі сорти обов’язково віддячать садівника хороші урожаєм. Варто сказати, що це південне дерево, і догляд за ним в умовах російської середньої смуги має свою специфіку.

Кращі сорти абрикос для Підмосков’я: як вибрати саджанці

При виборі саджанців для посадки на присадибній ділянці слід звернути увагу на ті сорти, які невибагливі до догляду, відрізняються хорошою опірністю зовнішнім впливам і хорошою врожайністю.

Також бажано вибирати ті сорти, які починають приносити плоди вже через три роки після посадки саджанця. Перед тим як здійснювати посадку, треба уважно вивчити інформацію про обраний сорт.

При цьому особливу увагу слід звертати на кліматичні умови, в яких рекомендується вирощувати конкретний сорт. Саджанці, придатні до посадки в Середній смузі, не підходячи для більш Північних регіонів. У Підмосков’ї найкраще ростуть такі сорти абрикосів, як «Царський» і «Альоша» також широко поширений сорт «Медовий». Вітчизняні селекціонери спеціально вивели ці сорти для Середньої смуги. Початківцю садівникові рекомендується вибирати саджанці саме цих сортів, тому що вони відрізняються:

  • Доброю зимостійкістю;
  • Стійкістю до інфекцій, паразитів і шкідників;
  • Гарні смакові якості плодів;
  • Невибагливістю у догляді.

Медовий: опис сорту

Багато садівники люблять «Медовий» за те, що його плоди відрізняються хорошими смаковими якостями. Цей сорт отримав свою назву через те, що його плоди дуже соковиті. Вони мають характерний яскраво виражений смак і аромат, що нагадують смак і аромат квіткового меду. Також абрикос «Медовий» є відмінним медоносом, тому цей сорт часто садять у себе на ділянці власники сільських пасік.

Основні особливості сорту:

  • Добре переносить зиму. Якщо зима тепла, може перезимувати без спеціального укриття;
  • Користується великою популярністю у бджіл;
  • Плоди великі, з м’ясистою соковитою м’якоттю і приємним ніжним ароматом;
  • При правильному догляді дає великий урожай.

Відгуки садівників про абрикосу «Медовий»

Сорт «Медовий» поширений не тільки в Середній смузі, але і на півдні. Судячи з відгуків дачників, вирощувати його досить просто. Головне – правильно здійснювати догляд. Багато садівники-любителі відзначають, що цей сорт дуже швидко починає плодоносити, а саджанець після посадки розвивається дуже швидко (за умови сприятливих погодних умов). Також ті, хто садив цей сорт у себе на ділянці, відзначають, що цей сорт дуже рідко хворіє грибковими та вірусними інфекціями, а також має досить стійкий імунітет до шкідників і паразитів, наприклад, до плодожерки.

Однак, деякі дачники розповідають про те, що посаджені у відкритий грунт втечі не вкоренилися, незабаром зів’яли і загинули. Найімовірніше, це пов’язано з поганою якістю саджанців або неправильної технологією посадки. Можливо також, що садівники поспішили з посадкою, і саджанці загинули від нічних заморозків. Таке буває досить часто, тому перед тим, як садити на своїй ділянці абрикосові дерева, потрібно уважно вивчити прогноз синоптиків як мінімум на тиждень вперед. Це допоможе уникнути неприємних сюрпризів. Також саджанці можуть загинути через те, що їх садили в спекотний полудень, під палючим сонцем. Ідеальний час для посадки – теплий, але дуже гарячий день, а також ранній ранок або вечір до заходу сонця.

Зимостійкі сорти Абрикос «Медовий» і «Росіянин»: корисні властивості плодів

Плоди сортів «Медовий» і «Росіянин» відрізняються хорошими смаковими якостями. Однак, при неправильному догляді за деревом смакові якості плодів можуть істотно погіршитися. Під правильним доглядом мається на увазі перш за все регулярний полив. Якщо земля постійно суха, плоди теж будуть сухуватими.

Садівники-аматори цінують ці сорти не тільки за прекрасний смак, але і за те, що в плодах міститься багато корисних речовин. Плоди цих дерев багаті такими корисними речовинами, як:

  • Вітаміни, головний з яких – вітамін С, або аскорбінова кислота;
  • Дубильні речовини;
  • пектини;
  • Рослинна клітковина;
  • калій;
  • Натуральні антиоксиданти, що уповільнюють старіння організму і надають омолоджуючий ефект.

В абрикосах міститься багато калію, тому вони корисні тим, хто страждає захворюваннями серцево-судинної системи. Він – незамінний продукт в дитячому харчуванні. Починаючи з чотирьох місяців, можна пропонувати немовлятам пюре без цукру і сік. Багато садівники вирощують у себе на ділянці зимостійкі абрикоси саме для того, щоб забезпечити улюблених дітей або онуків вітамінами. Однак, плоди мають помаранчевий колір, а, значить, можуть бути алергеном. Тому вводити абрикос в дитяче меню слід з великою обережністю. Фрукти корисні як в свіжому, так і в сушеному вигляді. Садівники-аматори охоче заготовляють ці плоди про запас.

Для їжі в свіжому вигляді слід відбирати тільки стиглі, м’які абрикоси, не пошкоджені плодожеркою. З м’яких добре робити варення, а з більш твердих – компот.

Абрикосовий мед теж володіє багатьма цілющими властивостями. Мед, який бджоли зробили з пилку абрикосових квіток, володіє легким приємним ароматом, має гарний жовтувато-коричневий колір. Абрикосовий мед має антисептичну і протизапальну дію, зміцнює імунітет і ефективно допомагає відновити сили після ГРЗ та інших недавно перенесених захворювань. Одним з кращих медоносів є, як це вже видно з назви, сорт «Медовий». Популярні у вітчизняних бджолярів і такі сорти, як «Царський» і «Альоша».

Влітку потрібно, по можливості, щодня включати в раціон свіжі плоди. Регулярне вживання цих плодів сприяє зміцненню здоров’я, насиченню організму вітамінами та іншими корисними речовинами. У них мало калорій, тому ці фрукти можна без обмежень є тим, хто «сидить» на дієті. Курага – прекрасна альтернатива традиційним солодощів промислового виробництва: цукеркам, печінкою, шоколаду.

Зимостійкі сорти Медовий абрикос і абрикос «Росіянин»: посадка і догляд в Підмосков’ї

Абрикос любить теплий і сухий клімат, а також родючий грунт. Перед посадкою саджанців рекомендується внести в грунт органічні або мінеральні добрива, призначені для плодових дерев.

Особливу увагу слід приділити підготовці родюча до зими. Якщо синоптики обіцяють морозну зиму, краще перестрахуватися і вкрити абрикос. Однак якщо зима в регіоні зазвичай тепла і сніжна, абрикос прекрасно перезимує і без укриття.

У той час, коли абрикос починає цвісти, в Середній смузі зазвичай ще бувають нічні заморозки з різкими перепадами температур: холодні ночі і теплі, сонячні дні. Тому багато садівників дбайливо вкривають його під час цвітіння. Для укриття можна зазвичай використовувати звичайну мішковину і бавовняну тканину, тільки вона не повинна бути дуже щільною, щоб дерево могло дихати і не постраждала від перегріву в жаркий полудень.

Покривний матеріал слід надійно закріпити на дереві. Зазвичай її закріплюють з трьох сторін, а одну сторону залишають незакріпленої. Це потрібно для того, щоб під тканину або рогожу вільно підлітали бджоли – головні запилювачі цієї плодової культури. Однак, якщо синоптики прогнозують сильний вітер або штормове попередження, слід надійно закріпити покривний матеріал з усіх боків для того, щоб дерево не постраждало від сильних поривів вітру.

Стовбури абрикосів обов’язково «прикрашають» побілкою. побілка потрібна для того, щоб кора дерева не отримала сонячні опіки жарким літом. Також, якщо ділянка знаходиться поруч з лісом, в сад або город можуть вдаватися зайці і гризти кору. Побілка надійно захистить кору абрикоса від гострих зубів непрошених гостей. Будь-які шрами, що виникли на дереві (наприклад, наслідки щеплень або рубці, що виникли після обрізки) слід обробляти садовим варом, який має чудову властивість загоювати будь-які рани дерев.

Хороші варіанти заготовок з абрикосів, які ростуть в Підмосков’ї

зберегти богатий врожай не просто. На відміну, наприклад, від картоплі або капусти, ці ніжні плоди з рум’яними помаранчевими боками не можуть зберігатися довго. Вони швидко псуються і загнивають, тому найкраще вживати абрикоси відразу ж після їх збору, в свіжому вигляді. Зберігати урожай, поки плоди не зіпсувалися, можна в дерев’яному ящику, боки якого зроблені з окремих рейок. Щілини між рейками допоможуть абрикосів «дихати». Під час зберігання плоди слід оглядати. Як тільки якийсь плід загниває, його потрібно відразу прибирати, інакше гниллю заразиться все плоди. У зв’язку з цим бажано, щоб абрикоси, що лежать в одному ящику, по можливості не стикалися один з одним.

Багато господинь щорічно заготовлював абрикоси про запас. З абрикосів можна зробити такі заготовки, як:

  • варення;
  • Джем;
  • пастилу;
  • мармелад;
  • Компот.

також смачні і корисні в’ялені і сушені абрикоси з кісточками (урюк) і без кісточок (курага). Є урюк і курагу можна в свіжому вигляді, а можна варити з них компот. У компот із сушених абрикосів часто додають родзинки, чорнослив та інші сухофрукти, це значно збільшує його поживну цінність. Ні в якому разі не можна їсти абрикосові кісточки з компоту, тому що в них міститься небезпечний токсин – синильна кислота. Синильна кислота може викликати важке отруєння з летальним результатом.

У кожної господині свій фірмовий рецепт заготовок з абрикосів. Якщо заготовлювати ці плоди про запас, взимку дорослі і діти не будуть страждати від дефіциту вітамінів. При правильній обробці консервовані абрикоси практично не втрачають корисних і поживних речовин.

Виращіваніе абрикосових дерев може стати захоплюючим хобі. Можливо, не все вийде з першого разу, проте, якщо саджанці несподівано загинуть, впадати у відчай не варто. Клімат російської Середньої смуги, зокрема, Підмосков’я, дуже часто буває примхливим і непередбачуваним. Для того щоб саджанець абрикоса добре прижився і якомога корі почав плодоносити, ставитися до нього потрібно дуже дбайливо. І абрикос неодмінно віддячить за турботу рум’яними яскраво-помаранчевими плодами, що нагадують маленьке сонце.

Варто почитати:

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *