Кріп: загальні відомості, корисні властивості і догляд, збір і зберігання

Кріп – це однорічна пряна запашна травичка, яка має безліч корисних речовин. Її часто застосовують як приправу для перших страв. Кріп здатний як бур’ян самостійно розсіюватися по городу, тому його можна зустріти на будь-якій ділянці. Незважаючи на це городник сам знаходить місце для посадки улюблених сортів культури. Якщо дотримуватися правил вирощування кропу у відкритому грунті, у вас виросте безліч ароматної і запашної зелені.

сорти

Кріп має безліч сортів і за зовнішнім виглядом іноді дуже складно визначити, до якого з них він відноситься. Тому рослина поділяють на три групи: Ранні, середньостиглі та пізні сорти.

  1. Рання група. Ранні сорти дають мало зелені, так як через місяць після сходу утворюється стебло, який відразу ж починає цвісти. Сюди входять сорти: «Далекий», «Парасолька», «Гренадер», «Грибовський».
  2. Середньостигла група. Ця група дає більше зелені і на відміну від ранніх сортів дозріває на десять днів довше. Це сорти: «Кибрай», «Борей», «Візерунки», «Амбрелла».
  3. Пізня група. Цю групу часто вирощують для продажу і розмноження, так як сюди входять самі врожайні сорти. Стебло у рослини утворюється протягом двох місяців, а при правильному догляді воно випускає понад 10 листів. До пізніх сортів відносяться: «Алігатор», «Амазон», «Буян», «Салют».

Загальні відомості

Корисні властивості

Ароматний кріп використовують не тільки в кулінарії, але і в лікувальних цілях. У ньому міститься безліч макро- і мікроелементів, вітаміни Р, РР, А, В2, В6, аскорбінова кислота, а також петрозеліновая, пальмітинова і олеїнова кислоти. Завдяки легкій засвоюваності і змістом корисних речовин кріп можна приймати не тільки дорослим, але й дітям. Вживаючи зелень в невеликих кількостях, вона принесе велику користь організму людини і допоможе:

  1. Поліпшити роботу шлунково-кишкового тракту і сечостатевої системи.
  2. Рекомендується гіпертонікам. Регулярне вживання кропу знижує тиск.
  3. Діє як болезаспокійливий засіб.
  4. Відновлює обмін речовин.
  5. Покращує кровопостачання головного мозку.

Потрібно пам’ятати! Тонус організму стане менше і з’явиться сонливість, якщо з’їдати кріп у великій кількості.

вибір місця

Щоб рослина правильно розвивалося, а урожай був хорошим, потрібно створити для нього сприятливі умови. Дотримуючись вимог необхідних для рослини, вибирається місце для посіву. Воно повинно бути:

  1. Трохи затемнене або сонячне.
  2. Мати нейтральну грунт з глибоким орним шаром.

Його можна висаджувати на ділянці недалеко від капусти, помідорів і огірків. Але занадто близьке сусідство з кропом відніме у інших рослин поживні речовини і вологу. У кислої і лужної грунті кріп погано розвивається і стає жовтого або червоного кольору. Тому не варто забувати про збалансованих органічних або мінеральних підгодівлі. З їх допомогою зелені на вашій ділянці стане набагато більше.

час посіву

Місце для посадки кропу готують заздалегідь. На початку осені обрану ділянку під культуру потрібно глибоко перекопати. Під час перекопування в грунт додають гній або компост. Якщо земля на ділянці кисла, слід провести вапнування. Процедуру повторюють з настанням весни, додаючи комплексні мінеральні добрива. Посів насіння у відкритий грунт можна здійснювати пізньої осені чи ранньої весни.

  1. Весняний посів. Відповідні умови для проростання насіння – при температурі + 16-18 градусів. Весняний посів починається з 20 квітня і триває до початку травня з мінімальним прогревом грунту близько +5 градусів. Насіння висаджують і присипають 0,5 см шаром землі. Після проростання їх проріджують. Між паростками залишають відстань до 10 см.
  2. Осінній посів. Посів насіння в озимий період роблять до настання перших заморозків – в середині або наприкінці жовтня. Насіння висаджують на глибину 4 см. На зиму ділянку накривають мульчею. Осінній посів забезпечить більш ранній весняний врожай.

Іноді кріп сіють в зимовий час. На ділянці прибирають сніг і розкидають насіння. В землю додають перегній, яким покривають насіння. Потім все засипають снігом. Ділянка закривають плівкою, якщо виникнуть сильні заморозки. Посіви зійдуть з першим таненням снігу.

посадка

Щоб на грядках постійно знаходився свіжий урожай, потрібно придбати відразу кілька сортів. Насіння з різними термінами дозрівання підсіюються на грядку протягом усього сезону. Але варто пам’ятати, що ранні сорти стійкі до холодів, тому мороз -4 градуси їм не страшний. А ось пізні сорти люблять тепло і при ранній висадці можуть замерзнути.

  1. Перед посадкою насіння замочують в теплій воді на 3 дні. Це потрібно для того щоб вони швидше проросли. Інакше їх процес проростання буде дуже довгим через великий вміст ефірних масел. Термін замочування можна зменшити до двох днів, якщо замість води використовувати зольний розчин. При замочуванні воду змінюють двічі на день: вранці і ввечері.
  2. Потім насіння кладуть у розчин стимулятора росту і залишають на 24 години.
  3. Для дезінфекції їх кладуть ще на 30 хвилин в марганцівку і тільки потім ретельно висушують.
  4. Насіння висаджують поперечними рядами з відстанню 15 см один від одного. Якщо посів роблять врозкид, то при весняній посадці розраховують на 1 кв. метр півтора грам насіння. Якщо посадка озима, то їх кількість збільшують в два рази. Приблизна відстань між рослинами становитиме 5-6 см.
  5. Насіння присипають землею і трохи ущільнюють.
  6. Кілька днів після посадки насіння не поливають. Інакше вода їх змиє глибше в землю.
  7. Через 1,5 тижні зійдуть перші паростки. Без попередньої обробки паростки з’являться через 2,5 тижні.
  8. Для активного росту кропу потрібен ретельний полив. Тому грядку потрібно регулярно поливати. Грунт завжди повинна бути зволожена на 60-70%.

Потрібно знати! Посадивши близько кропу салат, можна буде спокійно прополювати грядку, не побоюючись викопати рослина. Салат швидко проросте і буде служити маячком, що показує, де знаходиться кріп. Все літо грядку прикрашатиме свіжа зелень, якщо на місце, що звільнилося регулярно садити нове насіння.

Збір і зберігання

Щоб урожай зберігався довгий час, допоможуть правила збору і зберігання:

  1. У денний час зелень часто в’яне, особливо в жаркий період. Тому урожай краще збирати рано вранці, коли підсохне роса.
  2. Для щоденного використання (заправки салатів і супів) підходить молода зрізана зелень. Для зрізання вибирають рослини висотою до 10 см, попередньо обприскати водою.
  3. Щоб завжди можна було скористатися молодим кропом, його зберігають у морозильній камері. Ретельно промивають, висушують, ріжуть на частини, розкладають у поліетиленові пакети і заморожують. Свіжий кріп, заморожений кубиками, можна використовувати для косметичних масок. Для цього кріп дрібно нарізають, заливають кип’яченою водою і розподіляють по формах.
  4. Рослини висотою від 25 до 30 см, на яких утворилися суцвіття, висушують. Сушку проводять в приміщенні з хорошою вентиляцією або в тіні.
  5. Зберігати можна будь-яку частину рослини: трав’янисту частину, насіння або вся рослина цілком. Цілісний кріп збирають в пучки і підвішують.
  6. Нові листочки у зрізаного рослини з’являться знову, якщо при зрізанні залишити над землею стовбур 2 см.
  7. Щоб кріп використовувати для солінь і маринадів, він повинен продовжувати рости до тих пір, поки не досягне остаточної стиглості.

Потрібно знати! При природній сушці кропу більшість корисних властивостей зберігається. А кріп, висушений в духовці, втрачає всі корисні речовини і запашний аромат.

шкідники

Будь-яка рослина схильне нападу паразитів, а кріп частенько уражається попелиць. Не варто боротися з шкідником, використовуючи хімічні речовини, так як зелень вбере їх в себе. Тому для лікування застосовують тільки народні засоби:

  1. Лушпиння цибулі заливають гарячою водою і настоюють кілька днів. Обробка рослини таким дезинфікуючим розчином захистить його від попелиці та інших паразитів.
  2. На кожній дільниці виростає кропива. Її стебла і листя заливають гарячою водою і настоюють протягом декількох днів. Потім поливають рослину. Розчин з кропиви – це хороша підгодівля для кропу і захист від попелиці.
  3. Шкідників відлякують різкі запахи. Наприклад, запах цитруса. Всі комахи зникнуть, якщо рослина окропити нестійкий з мандаринових корок.
  4. Деревну золу наполягають на гарячій воді 24 години. Потім проціджують і додають натерте на тертці господарське мило. Коли мило розчиниться, готовим розчином обприскують кріп.
  5. Посаджені біля рослини кущики чебрецю також захистять його від попелиці.

Потрібно пам’ятати! Не можна заливати рослина зайвої водою і перегодовувати, інакше на сирому ґрунті можуть з’явитися гниль і грибкові захворювання.

Варто почитати:

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *