Морква Нантская: характеристика і опис сорту, відгуки та фото

Морква Нантская зарекомендувала себе, завдяки стабільній урожайності. Це середньоранній сорт, визріває за період від 80 до 100 днів. Існує кілька різновидів даної культури: морква Нантская поліпшена, Гавриш, морква Нантская червона.

опис сорту

Таблиця характеристик сортів.

Назва характеристика плоду Використання врожайність Особливості
Морква Нантская (Гавриш) Маса – до 100 г. Циліндрична форма, подовжена, з тупим кінцем. Діаметр плоду – до 5 см. М’якоть соковита, смак ніжний. Довжина коренеплоду – близько 16 см. Забарвлення яскраво-помаранчевий. Має в складі високий відсоток каротину (20%). Використовується як для споживання в свіжому вигляді, так і для переробки. Рекомендовано вживати дітям і в лікувальних цілях. 6,5 кг на м? Довгий термін зберігання, гарний товарний вигляд.
Морква Нантская поліпшена

(Цукрова)

Маса – 160 г. Форма циліндрична, подовжена. М’якоть соковита. Коренеплід оранжевого кольору солодкий. Використовується для споживання у свіжому вигляді, переробки та заморозки. 7 кг на м? Сорт регулярно активно плодоносить, має тривалий термін зберігання.
Морква Нантская червона Маса – до 160 м Довжина – 16 см. Діаметр – до 6 см. Форма рівна, циліндрична. Смак солодкий, м’якоть соковита і щільна. Забарвлення червоно-помаранчевий. Використовується для споживання у свіжому вигляді і для приготування. 6,5 кг на м? Довго зберігається, не втрачаючи при цьому смакових якостей.

Перші сходи з’являються на 50-55 день після посіву. Повна стиглість настає на 90-120-й день.

Посадка і вирощування

Місце вибирають сонячне, в тіні і півтіні коренеплід втрачає смакові якості, пагони сходять довго і бліднуть. Сорт моркви Нантская не саджають в одне і теж місце кілька років поспіль.

Також її не саджають в місця, де раніше вирощувалися такі культури, як кріп, пастернак, селера або петрушка. Добрими попередниками культури є:

  • помідор;
  • цибуля;
  • часник;
  • огірок;
  • картопля.

посів

Морква Нантская, згідно з описом, має хорошу врожайність, тому за сезон її висаджують двічі. Перший посів виконують на початку квітня. Другий – в кінці липня, щоб плоди дозріли до настання заморозків.

Щоб отримати ранній урожай навесні, овоч висівають в кінці осені. При посадці насіння погода повинна бути сухою, а грунт спеціально готують. Для цього розпушують землю і відзначають місця для посіву. Насіння змішують з піском і присипають грунтом. Для перезимівлі використовують спеціальне волокно, яким накривають місця посіву.

Після появи перших паростків весни грунт між рядами розпушують, щоб коренева система моркви отримала потрібну кількість кисню. Ця процедура також зменшує кількість бур’янів. Урожай ранньої моркви збирають в травні.

калібрування

Калібрування Нантський моркви виробляють до початку висадки насіння. Для цього посадковий матеріал на ніч переносять в ємність з теплою водою.

Вранці оглядають насіння: спливли на поверхню недієздатні – їх викидають. Здорові будуть перебувати на дні ємності. Перевірені насіння висушують і висівають.

Висушують насіння за допомогою рушники. Рушник кладуть на блюдо, після чого тонким шаром розподіляється перевірений посадковий матеріал. Дане блюдо поміщають в поліетиленовий пакет, і зав’язують, щоб насіння залишалися вологими. Зберігають – 3 дні. Пізніше насіння починає проростати, і їх переміщують сушити.

Посів за допомогою поливу

Городники використовують полив для посіву моркви. У ємність поміщають насіння і воду, після чого висівають культуру по борознах.

Глибина посадкової ями – 2-3 см. Між рядами має бути відстань не менше 15 см.

опис догляду

Під час дозрівання зійшли паростки моркви сорту Нантская стійкі до холоду, але температура повинна бути не нижче 0 ° С. Для цього визначають терміни сходів перед посівом, щоб коренеплід не втратила свої якості.

Низька температура повітря сприяє уповільненню розвитку врожаю. Розвиваються лише листя. Морква суха, несмачна і непридатна для вживання.

прополка

Прополку проводять регулярно, кожні 10-14 днів. Це «сухий полив» для культури, плоди будуть рівними, а город – охайним.

Коли насіннєвий парасольку досягає 20 см, посіви проривають. Всі зайві рослини на грядці видаляють вручну. Між овочами залишають не більше 4 см. Якщо враховувати це правило, урожай буде смачніше і крупніше.

полив

Перший тиждень після сходів найбільш важлива для моркви. У цей час здійснюють рясний полив. Частота поливу – раз в тиждень. На 1 м? використовують 10 л води.

Для дорослих рослин полив проводиться рідше – двічі на місяць. При жаркій погоді без поливу саджанці засихають.

підживлення

Морква Нантського підгодовують двічі за період зростання. Для цього використовують спеціальні мінеральні добрива:

  • сечовину (10 г);
  • калиевую сіль (15 г);
  • суперфосфат (25 г).

Даний склад добрив розрахований на 1 кв. м. Першу підгодівлю проводять, коли зійшло 4 листка. Другу – в кінці липня.

обприскування

Морква обприскують двома способами: хімічними та біологічними препаратами. Для хімічної обробки використовують кошти, що захищають від паразитів і шкідників ( «Арріво», «Карате»). Перше обприскування проводять, коли насіннєвий парасольку складається з 4 листків. Друге – на 21-й день після першого, а третє – тільки при необхідності (на 21-й день після другого).

Існують народні засоби для захисту культури. Розчин полину є найефективнішим з них. Для його приготування використовують тільки зібрану полин (5 л). Її заливають окропом і залишають настоюватися на ніч. На наступний ранок трав’яний настій проціджують через марлю і розбавляють водою (10 л).

Настій застосовують для боротьби з паразитами. Їм обприскують не тільки морква, а й інші культури (смородину, малину).

Шкідники і хвороби

Морква Нантская рідко хворіє. Найбільш часто зустрічаються захворювання – фомоз і альтернаріоз. Для профілактики даних недуг використовують бордосскую рідина. Цим препаратом обробляють листя моркви.

Морквяна муха знищує плоди. Коли листя починає скручуватися і кучерявості, комаха паразитує. Для профілактики регулярно прополюють грядки, вчасно позбавляються від бур’янів і уникають густих заростей. Для боротьби з комахами використовують препарати «інтавір» і «Актеллік».

висновок

Сорт моркви Нантская, згідно з описом, стійкий до морозів, не капризний в догляді і добре приживається в будь-яких кліматичних умовах. Особливістю догляду за культурою є своєчасна прополка, щоб рослина харчувалося киснем, а плід активно розвивався.

Нантская морква володіє великою кількістю каротину в складі – 20%. Її використовують для вживання в свіжому вигляді, а також для приготування страв і соків.

Варто почитати:

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *