Морквяний сік: користь і шкода для організму

Користь і шкода морквяного соку може проявлятися в залежності від индивидульно реакції організму людини на склад овоча. Морква позитивно впливає на метаболізм, але зловживання може привести до небажаних наслідків для імунітету і шлунково-кишкового тракту.

Склад морквяного фрешу

Склад соку з моркви характеризується різноманітністю вітамінів і макроелементів:

  1. Вітаміни – А, В1, В2, С, Е, РР. Найбільша концентрація вітаміну А і його попередника бета-каротину.
  2. Макроелементи – калій, кальцій, магній, натрій, фосфор. Найбільше вміст калію.
  3. Мікроелементи – залізо.
  4. Вуглеводи – крохмаль, глюкоза, фруктоза, грубі волокна (клітковина).
  5. Органічні кислоти.

Калорійність соку становить 56 ккал. Він входить в меню деяких популярних дієт, але в невеликих кількостях.

Найбільш корисним є свіжовичавлений напій з м’якоттю. Він зберігає в собі всі корисні речовини в засвоюваній формі. Для приготування напою в домашніх умовах вибирають маленькі, рівномірно забарвлені коренеплоди. Натуральний фреш зберігається в холодильнику протягом доби. До складу магазинних соків входять консерванти для зберігання протягом декількох місяців і регулятори кислотності, які зменшують корисність продукту.

користь напою

Користь морквяного соку зумовлена ??його складом. Основний вплив на організм:

  • покращує передачу нервових імпульсів по волокну, стимулює мозкову активність;
  • покращує зір (вітамін А входить до складу зорового пігменту родопсину);
  • забезпечує антиоксидантний захист організму, що є профілактикою онкологічних захворювань;
  • нормалізує роботу статевих залоз і наднирників;
  • зміцнює кістки;
  • запобігає утворенню каменів у нирках, сприяє виведенню існуючих;
  • покращує апетит і підвищує засвоєння корисних речовин;
  • сприяє поліпшенню складу крові, її дихальної функції;
  • позитивно впливає на шкірний покрив, допомагає зменшити кількість лупи, висипань.

Свіжовичавлений напій необхідний дітям в період активного росту. Він однаково корисний для жінок і чоловіків будь-якого віку. Пити рекомендують за півгодини до їди.

Користь для чоловіків

Фреш з моркви часто включають в меню дієти під час комплексної терапії еректильної дисфункції у чоловіків. Напій не лікує імпотенцію, але підвищує сексуальний потяг за рахунок впливу на статеві залози, надниркові залози і нервову систему.

До складу моркви входить лікопін. Ця речовина є перевіреним засобом профілактики онкології передміхурової залози.

Користь для жінок

Морква для жінок, як і для чоловіків, є засобом профілактики онкологічних захворювань статевої сфери. Фреш вживають при дисменореї, гормональному дисбалансі.

У період вагітності помірне вживання фрешу забезпечує нормальний розвиток нервової системи дитини в утробі жінки, здоровий ріст тіла і формування кісток. У період грудного вигодовування напій стимулює лактацію, збагачує молоко вітамінами.

Коли напій приносить шкоду

У морквяного соку є користь і шкода, який проявляється при наступних протипоказання:

  • цукровий діабет;
  • гостра фаза гастриту, виразкової хвороби шлунка або дванадцятипалої кишки;
  • печінкова недостатність;
  • ниркова недостатність;
  • підвищена кислотність в шлунку;
  • коліт.

Добова доза свіжовичавленого соку не повинна перевищувати 300 мл для дорослих і 200 мл для дітей. Перевищення рекомендованої кількості призведе до гіпервітамінозу вітаміну А, пожовтіння долонь, стоп і особи, проблемам з печінкою і алергічних реакцій.

Сполучення з іншими фрешами

Користь морквяного соку підвищується, якщо доповнити його іншими овочевими або фруктовими соками. Найпопулярніші і корисні коктейлі:

  1. Буряковий. Буряк знижує навантаження на печінку, яка виникає при засвоєнні бета-каротину моркви. Також він знижує артеріальний тиск і поліпшує склад крові. Змішують свіжі фреші в співвідношенні 1: 1. Для поліпшення смакових якостей коктейль доповнюють соком половинки лимона.
  2. Яблучний. Морквяно-яблучний фреш має м’який і приємний смак. Яблука багаті на пектин, тому коктейль допомагає поліпшити травлення, позбутися від запору. Його рекомендують пити для профілактики простудних захворювань. У коктейль часто додають тертий імбир.
  3. Картопляний. Картопляно-морквяний мікс застосовують при хронічних захворювання шлунково-кишкового тракту – гастрит, виразка, коліт, запори. Коктейль зменшує печію, відрижку, здуття живота. До складу міксу часто включають сік селери.
  4. Гарбузово-морквяний мікс. Гарбуз в кілька разів підсилює корисні властивості фрешу з моркви. Якщо регулярно пити напій натщесерце, можна очистити організм від токсинів, налагодити метаболізм і посилити опірність шкідливим факторам навколишнього середовища.

Суміші з гарбузом і селерою допомагають в зниженні ваги. Їх включають до складу дієтичного харчування. Картопляну суміш використовують для зовнішнього застосування при лікуванні шкірних захворювань.

висновок

Користь морквяного соку для людини висока. Цей продукт збагатить звичайний раціон, доповнить лікувальну дієту. Фреш корисний для людей будь-якого віку, має невелику кількість протипоказань. Вживати морквяний фреш потрібно з розумом, щоб не завдати шкоди організму.

Варто почитати:

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *