Огірки: шкода і користь – розбираємося, чого більше

У більшості людей, що добре розбираються в правилах здорового харчування, користь огірків сумнівів не викликає. Однак, незважаючи на всі «позитивні» властивості огірків, шкоди організму вони теж можуть заподіяти чималий. Які огірки можна їсти, не побоюючись за своє здоров’я, а від яких краще відмовитися і чому, розберемося в цій статті.

Користь визначається складом

Як і у випадку з іншими продуктами харчування, говорити про те, чим корисні огірки, необхідно виходячи з хімічного складу. Відомо, що огірок на 95% складається з води, тому багато резонно дивуються, що за «чудесні» речовини входять до складу залишилися 5% продукту, що дозволяє вносити його в усі списки супер – продуктів у світі.

Насправді все дуже просто … Огірок унікальний овоч (хоча по правді кажучи, відноситься він до розряду «помилкових» ягід), склад якого прекрасно збалансований самою природою. Вміщені в ньому вітаміни, мінерали та інші речовини, перебувають у ідеальних пропорціях і представлені саме в таких формах, які найкраще засвоюються організмом.

В першу чергу це стосується йоду і калію – ці два мінерали далеко не в будь-якому вигляді діють на організм людини позитивно, але їх «огіркова конфігурація» оптимальна для засвоєння.

Аналогічна ситуація і з іншими складовими огірка. Цей овоч багатий на вітаміни А, С, Р і групи В, які взаємно доповнюють дію один одного, заповнюючи добові потреби людини в цих речовинах і знижуючи ризик виникнення гіповітамінозу.

Крім того, в складі огірка присутні важливі для нормального функціонування організму мінерали – фосфор, кальцій (правда, в невеликій кількості), магній, залізо і т.д.

Очевидна користь огірків і з точки зору отримання мінеральних солей і клітковини. Остання є важливим «зброєю» в боротьбі з цілим рядом захворювань і прекрасно очищає організм від шкідливих хімічних сполук.

Однак варто відразу зазначити, що очевидна користь огірків тільки в разі, якщо ви вживаєте свіжі плоди – мариновані і консервовані до категорії корисних не належать, оскільки при термічній обробці багато речовини руйнуються, знижуючи цінність цього продукту для здоров’я.

Огірок з’їдаємо – хвороби перемагаємо

Звичайно, такий багатий вітамінами і мінералами овоч, не міг залишитися поза увагою медиків. Лікарі всього світу рекомендують регулярно вживати огірки для профілактики різних захворювань.

Як зрозуміло з вищеописаного складу, в першу чергу, необхідно включати в раціон огірки людям, що живуть в «йододефіцитних» регіонах – високий вміст йоду в огіркових плодах знижує ризик патологій щитовидної залози і захворювань, пов’язаних з нестачею даного речовини.

Необхідно більше їсти огірків і тим, хто входить до групи ризику розвитку захворювань серцево-судинної системи. Багатий калієм овоч захищає і добре очищає судини, знижує рівень «поганого» холестерину в організмі, а значить – ймовірність розвитку атеросклерозу і інших ускладнень.

Очевидні й корисні властивості огірків в боротьбі із зайвою вагою. Цей овоч містить клітковину, яка прискорює обмін речовин, виводить з організму токсини і шлаки, а також сприяє поліпшенню травлення. Але про те, чим корисний огірок для бажаючих схуднути, ми розповімо трохи пізніше. Поки ж повернемося до медичними показаннями …

І згадаємо ще раз про те, що овоч цей майже повністю складається з води, що само по собі вже визначає його здатність прискорювати висновок рідини з організму. Причому, рідини, яка може завдати шкоди! Регулярне вживання огірків покращує загальний водний баланс організму. Сечогінний і жовчогінний властивість цього овоча захищає від «застійних» процесів – зменшує набряки.

Можна також говорити і про те, що любителі огірків вкрай рідко стикаються з таким неприємним явищем як запор. І це, знову ж таки, завдяки вмісту в овочі клітковини – одному з найактивніших «очищають» організм речовини.

До слова, продукти багаті клітковиною рекомендують вживати і для профілактики більш серйозних захворювань. Наприклад, існує ряд наукових досліджень, які доводять ефективність клітковини в зниженні ризику колоректального раку, раку шлунка та інших онкологічних захворювань травної системи.

Все добре, що в міру

І все ж, користь огірків не єдине, про що слід знати тим, хто може встояти перед ароматом, який виділяють свіжі плоди. Надмірне захоплення огірками може заподіяти організму серйозну шкоду.

Найбанальніше з усього – безсонна ніч. Оскільки цей овоч має сечогінну і послаблюючу дію, з’ївши на ніч кілька огірків, можна позбутися спокійного сну.

Завдати шкоди огірки можуть і людям, що страждають підвищеною кислотністю шлунка, гастрит, виразку шлунка або дванадцятипалої кишки. Причому тим, хто страждає захворюваннями шлунково-кишкового тракту, нашкодити можуть не тільки свіжі овочі, а й консервовані, і мариновані особливо.

Плоди огірків мають властивість швидко, як губка, вбирати оцет і сіль, що використовуються при заготовках, а в поєднанні з мінеральними солями, що входять до складу овоча, ця «суміш» може завдати непоправної шкоди організму, викликавши загострення хронічних захворювань, стати причиною коліки або спазму .

У цьому ж зв’язку можна відзначити, що і для людей із захворюваннями печінки огірки заподіють, скоріше, шкода, ніж принесуть користь. Тому, якщо у вас є проблеми з печінкою, дозволяйте собі тільки свіжі якісні овочі, в дуже обмежених кількостях і ні в якому разі не їжте огірки на ніч.

У зв’язку з розповіддю про те, чим корисні огірки, може виникнути резонне питання – чи можна вживати ці овочі вагітним і годуючим, адже для них так важливо постійно «поповнювати запас» вітамінів і мінералів. Відповідь на це питання далеко не однозначний. Одні фахівці стверджують, що під час вагітності вживати огірки зовсім не можна, інші вважають, що можна тільки свіжі, а треті волають до «народної мудрості», яка говорить, що якщо «потягнуло на солоні огірки», означає «материнське щастя» зовсім близько …

Так чи інакше, але від вживання огірків в період вагітності і (особливо!) Годування грудьми краще утриматися.

Можна з’їдати не більше одного плоду в день і тільки в свіжому вигляді. В іншому випадку велика ймовірність завдати шкоди дитині – розлад шлунка у новонароджених – найпоширеніший результат надмірної любові мами до огірків.

калорійність огірків

Як і обіцяли вище, розглянемо питання про те, чи корисні огірки худне і тим, хто просто намагається підтримувати себе в хорошій формі, не даючи шансів зайвої ваги.

Відразу потрібно сказати, що огірок – продукт з дуже низькою калорійністю. На 100 грам овоча припадає лише 13-25 ккал. Це дозволяє відносити його до розряду найкращих дієтичних продуктів, а завдяки високій концентрації корисних речовин – ще і до популярних сьогодні, так званим, «супер – продуктам» (або Суперфуд, як кажуть, просунуті дієтологи).

Низький вміст калорій і високий рівень води роблять огірок одним з кращих способів відновлення сил після напружених тренувань. З’їдаючи салат з огірків або випиваючи склянку огіркового соку, ви відновлюєте водний баланс і не ризикуєте появою зайвих відкладень.

Крім того, огірок прекрасно розщеплює тваринні білки, не даючи їм перетворюватися в жири, тому огіркові салати прекрасно поєднуються з м’ясними стравами, нівелюючи шкоду, яку м’ясо (особливо червоне) може заподіяти організму.

За рахунок збалансованості мінеральних речовин огірок може стати основою навіть монодієти – без ризику для здоров’я.

Ну і звичайно, клітковина, про яку вже так багато говорилося, один з кращих способів чищення організму. Тому на основі огірків готують різні детокс-коктейлі і очищаючі смузі.

Єдине, про що варто пам’ятати – про «попускають» дії огірків. З одного боку, це властивість корисно для очищення організму, але з іншого може зіпсувати ніч і позбавити вас сну. Однак днем ??такі «побічні ефекти» теж можуть виявитися недоречними і вкрай небажаними. Тому регулюйте вживання огірків з метою очищення організму відповідно до вашим ритмом життя і вирішуйте, коли краще вдаватися до огіркової розвантаження – днем ??або на ніч.

Про корисні властивості огірків можна говорити ще дуже багато. Цей овоч активно використовується в косметології і для приготування домашньої косметики, активно захищає організм від агресивного впливу навколишнього середовища і уповільнює процеси старіння. Однак все це більшою мірою відноситься до свіжих огірків з власної грядки.

При тривалому зберіганні або термічній обробці багато корисних властивостей цього овоча губляться, тому для здоров’я і краси ранні весняні огірки з супермаркетів і навіть бабусині «заготовки» не годяться. Перші, тому що занадто «напхані» нітратами, а другі, на жаль, через надмірний вміст солей. Не забувайте про це, коли наступного разу вас «потягне на огірочки», і залишайтеся здоровими!

Варто почитати:

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *