Розсада червонокачанної капусти: вирощування

Розсада червонокачанної капусти виросте міцною і здоровою, якщо знати і дотримуватися основних правил її вирощування. Переваг у культури безліч, т. К. Вона вважається невибагливою у догляді, легко переносить спеку і заморозки, мало схильна до захворювань.

Як висадити розсаду

В процесі вирощування розсади червонокачанної капусти дотримуються певної послідовності робіт.

Терміни формування зав’язі цієї рослини варіюються в межах від 150 до 200 діб. Цей показник повністю залежить від сорту і виду рослини. Рання головка дозріє швидше пізньої, навіть якщо зерна висіяні в один день.

Всі саджанці готові до пересадки приблизно в одному віці, саме тому важливо не упустити момент, коли насіння потрібно закласти в грунт.

підготовка ґрунту

Ідеальним часом для посіву насіння на розсаду є кінець лютого. Щоб встигнути провести роботи в строк, на початку місяця слід подбати про грунті в парниках, а також наповнити ємності для вирощування розсади на підвіконнях.

Грунт для посіву насіння червоноголового овоча повинна бути:

  • Теплої. Виконати цю вимогу можна за допомогою теплих грядок. Також прогріти землю можна в приміщенні, температура повітря в якому не нижче 20 ° С.
  • Насиченою азотними добривами. Перед закладенням насіння основної грунт змішують з торфом або перегноєм.
  • Обробленої золою. Ця дія допомагає уникнути навали хрестоцвітих блішок.

За добу до передбачуваного посіву підготовлений грунт поливають слабким розчином перманганату калію. Цей прийом знезаразить грунт і наситить його відсутніми мікроелементами.

Відбір насіннєвого матеріалу

Відбір насіннєвого матеріалу для вигонки розсади виробляють в 2 етапи. Протягом першого здійснюють візуальний огляд, а потім відбраковують полопалися, почорнілі і дрібні зерна.

Другий етап підготовки насіння передбачає проведення процедури загартовування. Це відбувається наступним чином:

  • Перебрані насіння кладуть у скляну банку і заливають їх гарячою водою (50 ° С). Зерна повинні знаходитися в банку до тих пір, поки вода не охолоне до кімнатної температури.
  • Після закінчення часу воду зливають, а насіння загортають в суху марлю і відправляють в холодильник на 3 години.

Підготовлені таким чином зерна сіють в теплий грунт.

Подібна стресова методика добре зарекомендувала себе з багатьма іншими хрестоцвітими рослинами. Завдяки її використанню підвищується схожість насіння і збільшується врожайність, т. К. Серед рослин немає пустоцвітів.

Ефективність методу підтверджують і селекціонери, які спеціалізуються на вирощуванні різних видів цього овоча.

Посів і пророщування

Посів насіння в парниках виробляють вручну. Відстань між насінням має бути не менше 4 см. Навіть якщо деякі саджанці хворі, їх можна видалити, не пошкодивши кореневу систему сусідніх. Ширина міжрядь повинна становити 15 см. Глибина посіву насіння червонокачанної капусти не повинна перевищувати 1 см. До моменту сходів в приміщенні слід підтримувати кімнатну температуру.

На вулиці і в приміщенні ємності утеплюють агроволокном або клейонкою. Остання створить ефект пара, завдяки чому насіння прокльовується на день раніше. Після того як на поверхні землі з’являється перший листок, починають поступове зниження температури.

Приблизно через 2 тижні у саджанців з’являється вже по одному повноцінному листу. В цей час повітря в приміщенні не повинен бути вище 15 ° С. У більш жарких кімнатах капуста стоншується.

особливості догляду

Капуста належить до світлолюбних рослин, саме тому саджанців потрібне світло. При нестачі природного освітлення розсаду підсвічують. Якщо цього не зробити, саджанці виростуть тонкими. Також у них сформується слабка коренева система.

Червоної капусті, як і будь-який інший різновиди цього овоча, потрібен регулярний полив. Обов’язково стежать, щоб грунт в парниках і теплицях з розсадою була надмірно вологою. Недотримання правил призводить до:

  • кореневої гнилі;
  • відмирання листя;
  • розвитку бактеріальних захворювань.

Надлишок вологи привертає слимаків та равликів, які за кілька годин можуть перетворити розсаду в купу неживих листя.

У міру зростання рослини посипають сухою пухкою землею. Це дозволяє саджанців сформувати здорову кореневу систему.

До пересадки на постійне місце саджанці червоної капусти готові у віці 45 діб. До цього моменту у кожного здорового рослини налічують 6 листів і видно зачатки майбутнього вилка.

Сорти червонокачанної капусти

Червонокачанної овоч відрізняється за часом дозрівання. Розділяють ранню, середню та пізню різновиди рослини.

У середній смузі кращий урожай дають наступні сорти і гібриди:

  • Ранньостиглі: Топаз, Рання красуня, НурімаF1.
  • Середньостиглі: Кам’яна головка-447, Антрацит F1, Авангард F1.
  • Середньопізні: Марс.
  • Пізньостиглі: Пізня красуня, Паллета.

Всі ці різновиди капусти відрізняються високими смаковими якостями, відмінною лежкістю і щільністю качанів.

висновок

Червону капусту вирощують розсадним і насіннєвим способами. Вибір методу не сильно впливає на конечнвий результат, але при посіві в лунки доведеться витратити більше часу на догляд, а також висіяти більшу кількість насіння.

Вирощування розсади червонокачанної капусти не займе багато часу у тих, хто з увагою поставиться до тонкощів посіву, а також правильно буде доглядати за саджанцями.

Варто почитати:

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *