Сервіровка столу в домашніх умовах: правила, схема

Правильно сервірований стіл зазвичай асоціюється з урочистими заходами: весілля, день народження, приїзд дорогих гостей. Однак сервіровку можна виконувати щодня, вибравши спрощений варіант розкладки ложок, виделок, ножів і розстановки посуду. Але навіть з меншою кількістю столових приборів щоденний прийом їжі можна перетворити в красивий процес, який відповідає всім правилам етикету.

Сервіровка столу в різний час доби

Правила сервірування столу розрізняються залежно від часу доби. Для сніданку, обіду і вечері є ряд відмінностей в способах накривати на стіл.

Підготовка до сніданку

При підготовці до сніданку потрібно враховувати, що ранковий прийом їжі здатний вплинути на весь майбутній день. Добрий ранок у більшості людей асоціюється з яскравим сонячним світлом. Тому для створення позитивного настрою слід постелити яскраву скатертину, бажано білого, помаранчевого або жовтого кольору або з малюнком, що включає в себе поєднання всіх цих квітів. Будь-яка темна скатертину, а також клейонка коричневого, фіолетового або чорного кольору може виглядати дуже стильно і підходити до загального інтер’єру кухні, але з ранку не додасть хорошого настрою домочадцям. Таку скатертину бажано приберегти для якогось іншого приводу.

Ранковий прийом їжі в колі сім’ї передбачає відсутність дорогого посуду і вишуканих столових приладів – з ранку такі предмети виглядають недоречно. До сніданку можна поставити чашки і тарілки з кумедними малюнками – вранці такі прилади піднімуть настрій і допоможуть скинути залишки сну.

Сервіровка столу до сніданку виконується дуже швидко – для кожного члена сім’ї ставлять на стіл блюдце з чашкою або склянкою, поруч виставляють тарілку, праворуч кладуть ложку (якщо на сніданок планується подавати кашу). У центр столу виставляється велике блюдо з їжею, наприклад, з кашею або бутербродами, звідки кожен зможе взяти для себе потрібну порцію. Поруч можна виставити кілька маленьких блюдечек з варенням або медом.

Якщо на сніданок планується подавати яєчню, то зліва від тарілки кожному кладуть вилку, а справа – ножик. По центру столу встановлюють салфетниц з красивими серветками. За відсутністю такої підійде будь-яка тарілка, в якій можна красиво розкласти або згорнути кілька серветок. Для прикраси столу можна додати вазу з невеликим букетиком квітів.

Сервіровка до обіду

Сервіровка столу до обіду виглядає дещо складніше, ніж до сніданку, тому що передбачає набагато більшу кількість столових приладів. Яскраві скатертини до обіду вважаються недоречними – для прийому їжі в середині дня краща біла або світла скатертина з неяскравими візерунками.

До обіду на стіл зазвичай виставляють маслянку, соусницю, сільничку, перечницю, тарілку з хлібом або спеціальну хлібницю, серветниці. Розташовувати всі ці предмети потрібно таким чином, щоб будь-який з тих, хто сидить за столом міг легко до них дотягнутися, тому зазвичай їх виставляють в центрі. Перед кожним членом сім’ї ставлять глибоку (супову) тарілку для першої страви. Зліва від тарілки кладуть вилку, її зубці повинні бути спрямовані вгору. Праворуч від тарілки кладуть ножик і ложку. Гострою стороні ножа слід бути спрямованою до тарілки, а ложка повинна лежати увігнутою стороною вниз. Чашки, келихи або склянки потрібно ставити по праву руку сидить у далекого краю тарілки.

Після того як перша страва з’їдено, супові тарілки потрібно прибрати і поставити тарілки з другим блюдом. Коли воно зникне з тарілок, зі столу слід прибрати все зайве – хліб, спеції, брудний посуд і забруднені серветки. На десерт перед кожним членом сім’ї виставляється десертна тарілка, а в центрі столу – велике блюдо з тортом, пирогом або вазочка з цукерками.

В залежності від уподобань учасників в якості напоїв вибрано вино (тоді близько тарілок ставлять келихи), чай або кава (подаються в чашках, що стоять на блюдечках) або компот, сік, кисіль (їх прийнято наливати в прозорі склянки). Бажано поставити на стіл красиву ємність з чистою водою або келихи або склянки під неї поруч з кожною тарілкою. Якщо на десерт подається вино, то пляшку відкорковують заздалегідь.

Варто почитати:

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *