Способи і види зберігання чорносливу в домашніх умовах: термін його придатності, як зберігати в холодильнику

Чорнослив – це джерело вітамінів, амінокислот і антиоксидантів. Він має приємний смак і аромат, є невід’ємним компонентом багатьох святкових і повсякденних страв. Вживання чорносливу пригнічує появу вільних радикалів, що знижує ризик виникнення ракових клітин. Але щоб насолоджуватися смачним і корисним продуктом круглий рік, потрібно знати, де і як зберігати чорнослив будинку.

вибір ягоди

Для того щоб вибрати кращі плоди для зберігання, потрібно звертати увагу не тільки на зовнішній вигляд. Іноді ідеальні, на перший погляд, ягоди виявляються оброблені великою кількістю хімікатів. якість сухофрукти можна перевірити потерши його об долоню. Сліди, залишені плодом, свідчать про його низьку якість і наявності хімікатів.

Для тривалого зберігання вибирають добре засушену ягоду. М’ясисті і більш соковиті плоди використовують в їжу відразу. Якщо термін придатності чорносливу невідомий – не варто зберігати сухофрукт більше 6 місяців.

Способи і місця зберігання

Чорнослив відрізняється від інших сушених фруктів своєї НЕ примхливістю в довгостроковому зберіганні. Щоб правильно зберігати чорнослив в домашніх умовах, потрібно пам’ятати лише кілька нехитрих правил при виборі місця, де зберігати чорнослив. Воно повинно бути темне з низькою вологістю і хорошою вентиляцією.

Що стосується ємностей, то тут немає якихось жорстких правил. Все залежить де і з якими продуктами буде зберігатися сухофрукт. Чорнослив має сильний аромат, тому сторонні запахи не вбирає, а ось поруч стоять хліб або крупи з легкістю вберуть аромат сухофрукти. Тому упаковка повинна бути герметична. Відмінно підійдуть банки з герметичною кришкою або глиняний горщик з силіконовою затичкою.

Якщо в шафі буде зберігатися тільки чорнослив, то підійдуть і більш прості упаковки:

  • Пакетик з зіп-застібкою. Зберігатися сушена слива досить довго, але на стінках пакетика може утворюватися конденсат, що призводить до появи цвілі на продукті. Тому не рідше 1 разу на 2 тижні сухофрукт потрібно перебирати.
  • Мішечок з льону. У мішечку продукт не пліснявіє і не втрачає своїх поживних якостей і смаку. Але до нього можуть легко дістатися гризуни і комахи. А якщо по сусідству з мішечком буде специфічно пахне продукт або спеція – чорнослив вбере в себе «сусідські» аромати.
  • Дерев’яну скриньку. Відмінний спосіб зберегти сушену сливу протягом 1? 2 років. Але його можуть не залишити без уваги гризуни. Тому такі скриньки потрібно ретельно оглядати на предмет наявності пошкоджень шкідниками.
  • Пакет з щільного паперу. Один з кращих способів зберігати сушену сливу. Але якщо в приміщенні періодично з’являється круп’яна моль або водяться таргани – краще відмовитися від такого способу зберігання.

Тара, перед розфасовкою чорносливом, обдає окропом або обприскується сольовим розчином і гарненько просушується.

Для зберігання чорносливу в домашніх умовах прекрасно підійде холодильник. Для цього ягоду загортають в алюмінієву фольгу, роблять кілька дірочок зубочисткою для вентиляції і кладуть на поличку в дверцятах холодильника. Там оптимальна температура, вологість і хороша вентиляція.

Якщо сухофрукт потрібно зберегти на більш тривалий термін, найкраще його заморозити і тримати в морозилці. Продукт упаковують якомога герметічней, щоб решта вмісту камери не вбереться в себе аромат ягоди. Підійдуть контейнери з кришкою або харчові пакетики.

Ягоду перед зберіганням в холодильнику теж потрібно підготувати:

  • Перебрати продукт. Зіпсовані або пошкоджені плоди для тривалого зберігання не підходять.
  • Упакувати сухофрукт порційно, щоб не наражати на повторному заморожуванню і разморозке.
  • Раз на тиждень обов’язково перевіряти вологість продукту. Якщо в тарі все-таки зібралася зайва волога, то ягоду і тару потрібно ще раз просушити.

Поради та хитрості щодо збереження сухофрукти

Ще кілька порад про те, як чорнослив правильно зберігати:

  • Зазвичай продукт продають в’ялену, щоб збільшити масу плодів за рахунок залишилася рідини. Куплені сухофрукти перед закладкою на зберігання, потрібно ще раз просушити в духовці. Потім вийняти і дати повністю охолонути, щоб на стінках тари не з’явився конденсат. Інакше весь запас сливи буде зіпсований.
  • Щоб уберегти запас сухофруктів від шкідників, в тару з чорносливом можна покласти гілочку меліси або м’яти перцевої. Підійде гвоздика. Досить буде 1 штуки. Поруч з тарою можна поставити ємність з сіллю, а стінки і полички шафи обробити слабким розчином оцту.
  • Куплені сухофрукти зберігаються не більше 6 місяців, в морозилці не більше ніж 10 місяців. Чорнослив власного виробництва може зберігатися до 2 років при правильному виборі тари і місця зберігання.

Якщо дотримуватися всіх правил зберігання сухофрукти, він буде довго зберігатися на полицях будинку. І навіть взимку можна буде відчути смак літа.

Варто почитати:

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *