Стручкова квасоля: догляд і полив на дачі, як садити в Сибіру

Стручкова квасоля є найдавнішим видом бобових культур. Особливою популярністю вона користується через багатого вітамінного складу. Саме він робить квасоля бажаним гостем на нашому столі. Вирощувати її навчилися у всіх куточках нашої батьківщини, хоча родом вона з далекої Південної Америки.

Три типу стручкової квасолі

  1. Лущильні – у такий квасолі щільна пергаментна оболонка, плоди – відомі нам боби;
  2. полусахарная – оболонка середньої жорсткості;
  3. цукрова (або спаржева) – оболонка практично відсутня, м’який ніжний стручок, який і прийнято вживати в їжу.

посадка

За своєю природою ця культура невибаглива, але чомусь садівники садять її за залишковим принципом – де доведеться. І роблять вони це даремно. Перш ніж посадити її, обов’язково продумайте, де це краще зробити. Вибирайте ділянку, який добре захищений від вітрів. Грунт повинна бути легка, родюча, з помірною вологістю. Прекрасно себе почуває квасоля на ділянках, де до неї росли картопля, капуста або помідори.

Ще восени підготуйте ділянку, де буде посаджена ця культура, тому що грунт необхідно заздалегідь перерити і внести на зиму деякі добрива. Досвідчені городники рекомендують використовувати комплексне органічне добриво. Додатково необхідно посипати землю суперфосфатом і хлористим калієм.

З настанням весни продовжуйте підготовку грунту для посадки. Для цього внесіть комплексне мінеральне добриво з підвищеним вмістом калію. Якщо все добрива внесені правильно, урожай гарантований. У такому грунті вже є всі необхідні поживні речовини для повноцінної посадки і подальшого зростання цієї культури.

Квасоля – теплолюбна культура, тому висаджувати насіння коштує, коли земля вже досить прогріта. Температура землі повинна бути не менше 18 градусів, а температура повітря – 20-25 градусів. За часом це буде кінець травня – початок червня.

Варто пам’ятати, що поспішати з висадкою насіння не потрібно. Перед тим як виростити насіння квасолі, їх прогрівають. Цю процедуру слід проводити на сонячному підвіконні. Займе прогрів приблизно два тижні. Головне – пам’ятати, що прогрівання має бути природним. Після цього замочіть насіння в розчині марганцівки на 20 хвилин, а потім добре промийте їх у проточній воді. Потім знову замочіть, але вже в простій воді кімнатної температури на два дні. Обов’язково міняйте воду.

Садіть насіння на чотири сантиметри вглиб. Для кожного з них в грунті робиться поглиблення. Після того як насіння посаджено, присипте кожну лунку перегноєм. Перші сходи підуть вже через 10 днів.

Квасоля стручкова: вирощування і догляд

Коли сходи насіння вже досягли 7 сантиметрів у висоту, необхідно їх підгорнути, а землю навколо сходів замульчувати тирсою або торфом. Цю процедуру повторюйте приблизно два тижні і ще раз, коли сходи зімкнуться щільними рядами. До плодоношення стручкову квасолю потрібно кілька разів підгодувати, а саме, внести суперфосфат з деревною золою.

Ще одна непогана підгодівля – це розчин марганцівки. Розведіть його таким чином, щоб він був яскраво-рожевим, і поливайте по листю прямо в лунку.

полив

Поливати квасоля потрібно помірно, але регулярно: вона дуже не любить посуху. Коли починає зав’язуватися зав’язь, зменшіть їх. Поливайте рідше, але рясніше. Грунт слід в цей час ще раз замульчувати.

Дуже добре поливати це культуру трав’яним настоєм. Робиться він дуже просто, але ефективний для її росту і плодоношення. Щоб його виготовити, подрібніть будь бур’яни і покладіть їх у бочку, залийте все водою. Настояти 7 днів – і можна поливати. Перед поливом літр такого настою розводять у 10 літрах води.

Кілька порад по догляду за стручкової квасолею

  1. До цвітіння поливайте її один раз в тиждень, можна рідше. В іншому випадку надлишок води буде погано на неї впливати. Вона відразу почне давати зайві листя.
  2. Коли рослина зацвіло, полив збільшують в два рази.
  3. Після кожного поливу землю потрібно розпушити.
  4. Полоти потрібно акуратно, щоб не пошкодити кореневу систему.
  5. Підгодовуйте рослина, як тільки з’явилася перша зав’язь.
  6. Якщо культура досягла в довжину два метри, потрібно відщипнути її кінчик, щоб вона почала рости в зав’язі.

Вирощування в Сибіру

У Сибіру виростити квасоля не так і важко, як здається. Хоч ця культура і теплолюбна, нічого неможливого в цьому немає. При посадці її в сибірських широтах правильно вибирайте сорт. Сортів у квасолі безліч, але саме для цієї місцевості найкраще підходять скоростиглі і середньостиглі. Так як літо тут порівняно недовгий, то доводиться вибирати саме такі сорти. Квасоля, яка довго дозріває, найкраще підходить до південних широт. У Сибіру можна спробувати садити її розсадним способом, а саме, під плівку, що на деякий час прискорить процес її дозрівання. В іншому весь догляд за цією рослиною такий же, як і в інших регіонах.

Яку стручкову квасолю вирощувати на дачній ділянці

Найчастіше дачні ділянки за розміром свого дуже малі. Тому дачникам, щоб посадити якомога більше овочевих культур, доводиться економити місце під посадку. Зазвичай квасолі відводиться місце, яке залишається від інших культур, а іноді дачники взагалі забувають посадити її на своєму городі. Вони роблять велику помилку. Адже після збору врожаю цієї рослини земля стає насиченою азотом і на ній можна буде вирощувати будь-яку культуру: урожай вже практично забезпечений.

Щоб посадити стручкову квасолю і не зайняти багато місця на ділянці, правильно вибирайте сорт. У безлічі сортів цієї рослини завжди знайдуться ті, які будуть рости компактно на вашому дачній ділянці. Наприклад, “Журавлик” – прекрасний компактний сміттят. Його плоди мають солодкуватий смак, який вже встигли полюбити багато дачників. Існує ще кілька компактних сортів, які займуть при посадці зовсім небагато місця і будуть радувати кожного дачника своїм урожаєм.

Квасоля – давня і популярна культура, яка сприятливо впливає на весь людський організм завдяки своїм складом. Її вирощування не вимагає величезних витрат сил і місця, зате ви отримуєте безліч користі від такого рослини. Зростайте її на своїй дачній ділянці і будьте здорові!

Варто почитати:

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *