Тонка і слабка шкаралупа у курячих яєць: що робити

Щільність і товщина шкаралупи – один з найважливіших показників якості яєць. На промислових об’єктах існує особлива система контролю, що включає в себе ряд вимірювань, що вказують на якість продукту. Це пов’язано з тим, що тонка шкаралупа у курячих яєць знижує їх ціну, так як вони стають небезпечними для споживача.

Факторів, що визначають товщину шкаралупи, насправді багато. В одних випадках кури не отримують достатньої кількості певних речовин, а в інших – особини можуть бути хворими. Контроль за якістю шкаралупи може допомогти зберегти не тільки яйця, але і здоров’я несучок. Найтонша шкаралупа – у перепелиних яєць.

Причини стоншування яєчної шкаралупи

Насправді фактори, що визначають товщину і міцність шкаралупи в яйцях, досить різноманітні. Так, ці параметри можуть бути відмінними у різних порід і кросів курей, однак в нормальних умовах вміст курячих яєць все одно буде якісно захищено незалежно від різновиду птиці, тому перш за все мова повинна йти про патологічні зміни.

Необхідно розуміти, що шкаралупа – це досить складний продукт, створення якого вимагає певних ресурсів. На формування яєчної оболонки витрачається 3 біогенних макроелементи:

  • азот;
  • кальцій;
  • фосфор.

Однак нехтувати мікроелементами, вміст яких в організмі птиці значно менше попередніх, теж не варто, інакше в яйцях їх теж не буде. Внесок цих хімічних елементів значний, тому необхідно ретельно стежити за тим, щоб вони також потрапляли в раціон курей.

Всього виділяють 6 мікроелементів, що впливають на формування яєчної шкаралупи: цинк, кобальт, купрум, ферум, марганець і йод. Без цих речовин неможливе формування повноцінної шкаралупи.

Що провокує витончення шкаралупи

Зазвичай причиною того, що у з’явилася слабка шкаралупа у яєць, є недолік вищезгаданих хімічних елементів. Крім іншого, велике значення в цьому контексті має вітамін D, який також можуть називати «сонячним» вітаміном. Він дуже необхідний для засвоєння макро- і мікроелементів.

Нестача вітаміну D призводить до того, що птах не здатна використовувати одержувані з їжі елементи. Це в кінцевому рахунку може позначитися не тільки на яйцях, а й на здоров’я дорослих птахів, приводячи до розвитку ряду захворювань, перш за все до рахіту і захворювань кісток.

Проте найпоширеніша причина криється в неправильному співвідношенні фосфору і кальцію. Зазвичай курям в нормі потрібно отримувати в 3-5 разів більше Ca, ніж P. Крім іншого, нестача кальцію впливає на розвиток остеопорозу.

Рішення проблеми

Коли стає відомо, чому спостерігається м’яка шкаралупа, можна почати думати над тим, що робити з цим. Необхідно подбати про те, щоб курям було надано потрібну кількість макро-, мікроелементів і вищезгаданого вітаміну D. Для цього можна включити в раціон такі продукти:

  1. Для збільшення кількості одержуваного кальцію – перемелені в порошок яєчну шкаралупу, вапняк, крейда, сир, пічну золу, вапняк і черепашник.
  2. Якщо потрібно збільшити кількість і кальцію, і фосфору, прекрасно підійде кісткове борошно і фосфати, які містять Ca.
  3. Основне джерело азоту – кухонна сіль.

Однак з останньої необхідно бути гранично обережними. Великі частинки солі, як і її надлишок, можуть призвести до отруєння курей і летального результату. У літній період бажано обмежуватися азотом, що одержуються з трав’янистих рослин: конюшини, щавлю, подорожника, лугового тонконога і кульбаби.

Відносно кальцію необхідно сказати, що на формування шкаралупи і її вмісту зазвичай витрачається близько 2,1-2,3 г даного елемента.

Але необхідно враховувати, що курка здатна використовувати лише до 50% одержуваного кальцію, через що вищезгадане значення потрібно подвоїти. Так, щоб дуже тонка шкаралупа зміцнилася, птиця повинна отримувати в добу від 4,4 до 4,6 г даного макроелементи.

Як і коли вводити прикорм для зміцнення шкаралупи

Згодовувати пернатим їжу, багату на кальцій, рекомендується після обіду. Це дозволить курям оптимально витрачати елемент з урахуванням фізіологічних потреб.

Більш того, щоб шкаралупа була міцною, бажано вранці курям згодовувати вапняк, а вже після обіду, приблизно в 14-15 годин, – черепашник. Це обумовлено тим, що останній продукт, потрапляючи в організм, затримується в шлунково-кишковому тракті на більш тривалий термін, ніж вапняк.

Однак в ряді випадків тендітна шкаралупа – всього лише один із симптомів певного захворювання. У такій ситуації навряд чи вийде її зміцнити, чи не вилікувавши птаха. Спершу рекомендується переконатися в тому, що кури не хворіють такими захворюваннями, адже неприємність зі шкаралупою несе за собою саме їх:

  • мікоплазмоз;
  • інфекційний бронхіт;
  • НБ;
  • пташиний грип;
  • ССЯ;
  • пташиний енцефаломієліт.

Крім іншого, потрібно подбати про те, щоб домашніх птахів не переслідували будь-які проблеми ментального характеру. Стреси і переляк, як і захворювання, можуть сприяти погіршенню здоров’я птахів, що, в свою чергу призводить до витончення шкаралупи в яйцях. Без спокійного життя зміцнення шкаралупи буде домогтися вкрай важко.

Правильно годувати птахів і стежити за їх здоров’ям – це чудово, однак цього може виявитися недостатньо, якщо не вистачає вітаміну D. Його не дарма прозвали «сонячним». Справа в тому, що зазвичай він синтезується, завдяки променям, що потрапляють на тіло. Щоб уникнути дефіциту і не допустити дефекту в яйцях, необхідно дати курям можливість гуляти влітку під сонцем. Якщо проблема виникла в зимовий період, рекомендується давати курям спеціальні витаминосодержащие препарати: тривитамин і тетравіт.