Трава пажитник: лікувальні корисні властивості і протипоказання, застосування рослини в якості приправи

Ті, хто захоплюються народною медициною і кулінарією напевно знають, що таке пажитник. Пажитник – це рослина сімейства бобових. У нього багато сфер застосування.

Плоди цього лікувального рослини – це дрібні боби світло-жовтого кольору. Їх в свіжому вигляді мало хто вживає, через досить специфічний смак. Він нагадує кленовий сироп.

В якості приправи вони використовуються дуже часто. Багато дачники садять пажитник через його застосування в кулінарії. Але користь пажитника відома не тільки кухарям.

Про користь цієї рослини знають лікарі-терапевти, дієтологи, спортивні медики і фахівці в галузі народної медицини. Перед тим як використовувати його для лікування, потрібно вивчити його корисні властивості і протипоказання. Якщо зрідка застосовувати цю рослину як приправа, воно точно не принесе шкоди, а тільки зробить смак звичних страв більш насиченим. Однак, застосування ліків, заснованих на лікувальні властивості рослини без попередньої консультації з лікарем може принести шкоду для здоров’я. Це така рослина, яка має багато протипоказань.

Пажитник – що це таке

Пажитник – це така рослина, яка широко застосовується в народній і традиційній медицині завдяки сприятливому впливу на організм. Ось основні сфери застосування цієї рослини:

  • Боби мають властивість надавати їжі більш насичений смак. Плоди цієї трави – прекрасна приправа до багатьох страв. Приправи з цієї корисної трави можна придбати в продовольчих магазинах або замовити по інтернету, а можна приготувати самостійно, в домашніх умовах;
  • Плоди цієї рослини активно застосовуються в спортивній медицині. Завдяки своїм корисним властивостям, вони підвищують витривалість організму і сприяють швидкому відновленню сил після важких фізичних навантажень;
  • Про те, що це дуже корисна трава, знають багато жінок, які мріють схуднути;
  • У деяких випадках застосування ліків і приправ на основі цієї трави, навпаки, корисно для тих, хто страждає від дефіциту маси тіла.

У цієї рослини багато корисних властивостей, але є і протипоказання.

Пажитник: корисні властивості для жінок

Пажитник – це таке лікувальна рослина, яке успішно допомагає схуднути чоловікам і жінкам, страждаючим від надлишкової ваги. Корисні властивості цієї рослини роблять його важливим компонентом дієти для схуднення. Багато жінок стверджують, що застосування чаю дуже корисно для схуднення. Такий чай дуже легко приготувати в домашніх умовах. При цьому потрібно мати на увазі, що повторно заварювати один і той же рослинна сировина не варто.

Чай з повторно завареного рослини не принесе користі, а лише нашкодить організму. Вживати чай слід відразу ж після приготування в гарячому або теплому вигляді, довго він не зберігається. Алергія і бронхіальна астма є протипоказанням до вживання будь-яких лікарських засобів на основі цієї трави.

Приготувати чай для схуднення можна наступним чином:

  • Взяти жменю плодів рослини і розтерти їх в ступці до кашкоподібного стану;
  • Заварити приблизно так само, як заварюють звичайний чай;
  • Для заварки слід використовувати емальований чайник. Прозорий чайник для заварювання на яскравою пластиковою кришкою не підійде для заварювання лікарського чаю, тому що він може виділяти небезпечні токсини при нагріванні. Найчастіше це пов’язано з тим, що деталі для сучасних заварювальних чайників робляться з дешевої пластмаси низької якості;
  • Лікарську сировину слід залити окропом і настояти;
  • Отриманий настій п’ють як звичайний чай, незалежно від прийому їжі.

Можна також заварити чай в глибокій емальованому мисці або каструлі, а потім процідити через сито.

Регулярне вживання чаю сприяє інтенсивному спалюванню жиру.

Для того щоб ефект був більш тривалим і яскраво вираженим, застосування лікувального чаю необхідно поєднувати з дієтою і фізичною активністю.

Пажитник – незамінний продукт в раціоні тих, хто худне і дотримується посту, тому що в бобах цієї рослини міститься велика кількість корисних речовин, наприклад:

  • вітаміни;
  • Білки;
  • Органічні кислоти;
  • Груба рослинна клітковина;
  • мінерали;
  • білки;
  • Рослинні жири;
  • Вуглеводи.

Тим, хто хоче схуднути, рекомендується пити чай з пажитника. А от тим, хто хотів би набрати вагу, лікарі радять використовувати його в якості приправи. Боби цієї рослини покращують смак страв і «розпалюють» апетит. також вони сприяють зміцненню м’язів і кісток, нарощування м’язової тканини. Спортивні медики рекомендують додавати в звичні страви приправи з пажитника тим, хто займається бодібілдінгом і хоче швидше «накачати» мускулатуру.

Пажитник: корисні властивості та протипоказання

За запитом пажитник: лікувальні властивості і протипоказання, є безліч цікавої та практично цінної інформації. Серед них можна відзначити наступні:

  • Боби цієї рослини підвищують опірність організму зовнішнім впливам, зміцнюють імунітет, допомагають відновитися після перенесених гострих респіраторних захворювань;
  • Плоди мають властивість лікувати запальні процеси;
  • Рослина нормалізує роботу серцево-судинної системи і виводить з організму шкідливий холестерин, розчиняючи атеросклеротичні бляшки на судинах;
  • Рослина нормалізує рівень цукру в крові при цукровому діабеті;
  • Ліки на основі цієї трави покращують обмін речовин;
  • Боби рослини, завдяки високій концентрації клітковини, використовуються при лікуванні і профілактики запорів;
  • Чай і приправа з цієї трави допомагає жінкам, що годують збільшити кількість молока, не вдаючись до ліків.

Однак, застосовувати цю траву при лікуванні різних хвороб потрібно з обережністю. пажитник є алергеном, тому він не рекомендується до вживання для дітей та дорослих, схильних до алергії. Не варто додавати приправи з нього в страви для дитячого харчування, тому що у дитини може почати турбуватися шлунок. також це рослина протипоказано тим, хто схильний до частого здуття живота. Як і інші бобові, рослина може спровокувати підвищене газоутворення.

Пажитник застосування при лікуванні ГРВІ та ГРЗ

Приправи можна додавати в їжу в період щорічних сезонних епідемій грипу і ГРЗ, пізньої осені та ранньою весною. Також в цей небезпечний період можна включити в щоденний раціон чай з цієї рослини. Однак, не слід вживати рослина в період гострого перебігу хвороби (зазвичай це перші два – три дні з моменту початку захворювання).

Лікарі категорично забороняють вживати його при підвищеній температурі тіла, тому що в цьому випадку внутрішнє застосування цієї лікарської трави може спровокувати утворення тромбів.

Коли гострий період хвороби закінчується і температура нормалізується, чай прекрасно допоможе організму відновити життєві сили. Вживати його можна кілька разів на день, наприклад, вранці, вдень і ввечері. Протизапальну дію пажитника допомагає уникнути серйозних ускладнень після грипу і гострих респіраторних вірусних інфекцій.

приправа пажитник

Пажитник – це воістину універсальна приправа. Боби роблять смак звичних страв більш яскравим, насиченим. Ця рослина додають в м’ясні, рибні та овочеві страви, а також широко застосовують в домашній консервації. Так, він в поєднанні з іншими спеціями застосовується при засолюванні домашнього сала, при виготовленні домашніх ковбас і сосисок.

Ця приправа користується великою популярністю на сході. У багатьох ресторанах кавказької, татарської, турецької кухні шеф-кухаря додають в свої фірмові страви боби цієї рослини. Ця рослина додається навіть в випічку.

Така приправа має яскравий, виразним ароматом і досить гострим смаком. Страви, приготовані з додаванням пажитника, мають дуже апетитний вигляд і запах. На відміну від багатьох приправ промислового виробництва, до складу яких входять різноманітні покращувачі смаку, приправа з пажитника не викликає звикання і подальшої залежності. Додавати приправу в блюдо бажано під кінець приготування, незадовго до подачі на стіл. Боби, відібрані для виготовлення приправи в домашніх умовах, повинні бути великими і міцними, не пошкоджені грибком і цвіллю.

Пажитник: користь і шкода. думка лікарів

Лікарі багато сперечаються про користь і шкоду пажитника. У кожного медика свою думку з цього приводу.

Багато медики рекомендують використовувати пажитник для лікування і профілактики запорів, тому що в ньому міститься багато грубої рослинної клітковини. Але, з іншого боку, ця рослина провокує підвищене газоутворення і метеоризм, тому його не можна застосовувати при деяких шлунково-кишкових захворюваннях, що супроводжуються запорами.

Лікарі-ендокринологи часто рекомендують пацієнтам, що страждають на цукровий діабет, вживати в їжу пажитник, тому що він сприяє зниженню цукру в крові. Але багато медиків стверджують, що робити це потрібно з великою обережністю. Різке падіння цукру в крові, викликане застосуванням пажитника, спалить викликати у хворого на цукровий діабет гипогликемический шок.

Однак, більшість медиків все-таки вважають, що пажитник приносить для організму набагато більше користі, ніж шкоди. Головне – не зловживати ароматної приправою. Також не варто зловживати чаєм з цієї рослини. Між курсами лікування обов’язково повинні бути перерви. Якщо уважно вивчити протипоказання до застосування пажитника і способи приготування ліків з цієї трави, проблем при лікуванні виникнути не повинно.

Пажитник – одне з найпопулярніших і поширених лікарських рослин. Ті, хто любить оригінальні спеції, неодмінно оцінять його пікантний аромат. При правильному застосуванні ліків на основі пажитника можна прекрасно зміцнити імунітет і позбутися від багатьох хронічних захворювань. А тим, хто мріє скинути зайву вагу, потрібно обов’язково включати страви з пажитника і чай з нього в свій щоденний раціон. На вигляд боби цієї рослини виглядають досить непоказно, проте, в них прихована велика лікувальна сила.

Варто почитати:

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *