Цегла для печі – про вибір і відбракування вогнетривкого керамічного і шамотного цегли

Традиційно компоненти для виробництва керамічної цегли – глина і пісок, а два основних види каменю – повнотіла і пустотний, дуже популярний і для обробки, і для кладки стін. Але для печей пустотний камінь не застосовується, так як в присутності вогню довго не витримує. Від правильного вибору каменю для кладки печі в прямій залежності знаходиться і її довговічність, і пожежна безпека житла. Основні види вогнестійкого цегли для печі – шамотні, кварцові і на основі вуглецю.

Загальні вимоги до цеглини для пічних робіт

Цілісність. Правильна форма, прямі грані, відсутність відколів і каверн. Цегла повинна мати всі ознаки якісного випалу. Металевий звук при простукуванні, при падінні з висоти в один метр цегла розколюється нема на дрібні осколки з піском, а на великі фрагменти. Стандарт для пічного цегли, який застосовується в багатьох перевірених роками експлуатації схемах-порядовках, фіксований 230 * 123 * 65 мм і 230 * 113 * 65 мм.

Зольні і паливні відділи печі викладають з особливого цегли, тіло печі, димоходи й інші конструкції червоним керамічною цеглою, виготовленим за технологією пластичного формування, марочної міцності не нижче М150, а для двоповерхових печей не менше М200 – М250. Застосовувати для печей керамічна цегла з марочну міцність вище М250 нераціонально, по параметру теплопровідності. Щільний цегла буде нагріватися повільніше, і так само довго остигати. Цей плюс не настільки радує, коли доводиться топити піч з повністю холодного стану, оскільки це потрібно буде робити дуже акуратно і повільно.

Є у високоміцних цегли і ще якість, непотрібне для печі – для зміцнення і отримання точної геометрії в них роблять хімічні присадки, а при нагріванні відбувається випромінювання. Як впливають добавки, що містяться в кераміці, на організм людей при цьому випромінюванні, передбачити абсолютно неможливо.

Ще один важливий показник цегли, прямо пов’язаний з його щільністю і міцністю – це морозостійкість. Важлива морозостійкість і водопоглинання цегли для конструкцій зовнішніх димоходів. Волога, що знаходиться в порах цегли, при заморожуванні розширюється і діє на розрив цегли. Зовнішня облицювальна частина труби викладається тільки цеглою з високим показником морозостійкості, нижні межі – від F35 – не розглядаються. Лицьова цегла може бути і пустотним і щілинним, але внутрішні частини зовнішнього димоходу викладають тільки з цегли повнотілої, стійкого до температурних перепадів, конденсату та хімічної агресії димових газів. Ця умова обов’язково, особливо для будівництва печі своїми руками. Майстри-пічники кажуть, що при нестачі досвіду пічних робіт оптимальним буде викласти зовнішній димохід тільки повнотілою цеглою з хорошою морозостійкістю, з обов’язковою викладкою «видри» у вигляді ступеневої розширення димоходу над покрівлею.

Однорідність зовнішнього і внутрішнього кольору цегли при його розломі говорить про правильне випалюванні.

Відбраковують червону керамічну цеглу по явним ознаками непридатності, що визначаються візуально:

  • Розміри не відповідають модульним
  • Тріщинуватість видно сильно, видно глибокі задираки і задирки від ріжучого інструменту, що виникають при різанні пласта, видно сторонні вкраплення
  • Слідство пережога – проступили на гранях темні і чорні плями, здуття, викривлення
  • Круглі, гладкі всередині раковини-каверни, що говорять про виділення газів в процесі випалу
  • При простукуванні цегла здалека не дзвінкий металевий, а глухий звук – наслідок недожога або наявності пустот всередині, що стане причиною недостатньої міцності

Сортують червону керамічну цеглу за такими ознаками:

  • До третього сорту відносять цегла з помірним перепал. Щільність його висока, в одній тонні близько 260 шт. цегли. Пористість внаслідок цього недостатньо, і теплопровідність теж. морозостійкість достатня для кладки перших двох-трьох рядів підстави печі, що викладаються на бетонний фундамент. Навантаження стиснення переносить добре, але на вигин і «злам» не працює зовсім, пластичність занадто мала. Відрізняють також і за кольором – глибокому темному, до коричневих відтінків. Якщо простукати перепалений цегла, можна почути різкий чистий звук. Часто спостерігаються викришування на ребрах, сліди різу рвані.
  • До другого сорту відносять червона цегла, який має ознаки незначного недожога. Така цегла матиме підвищену пористість, але при цьому не дуже хорошу теплоємність в порівнянні з першосортним. Морозостійкість такого цеглини не буде задовільною. На одну тонну такого цегли доводиться багато – не менше 400 штук. Перша ознака недожога зазвичай «блідість», ненасиченість кольору. Простукування дає чіткі і різкі, але глухі тони. На ребрах допускається невелике подрібнення, а також сліди різання пласта у вигляді задирок, невеликої глибини. Райдужна плівка не допускається, оскільки на недопалену цегла така плівка може виникати як правило, від полімерів, що входять до складу модифікаторів, що додаються для пластифікації глиняних складів і зменшення кількості води. Цегла з райдужної мінливістю відбраковують відразу.
  • До першого сорту відносять цегла, оптимально щільний і пористий. У тонні такого цегли близько 330 штук. Така цегла вважають правильно відпаленим. Поверхня рівна, кольори яскраві та насичені, досить чистих відтінків, від жовтуватих до червоних. Простукування молоточком дає дуже чисті, дзвінкі металеві тони. Рез не має задирів, по гранях непомітно подрібнення. Є ірідірующая (райдужна) плівка або плями на гранях. Кладка внутрішніх канальних димоходів робиться тільки першосортним цеглою. Причини – найбільші термічні навантаження і вимоги до гладкості поверхонь кладки, для зведення до мінімуму можливості накопичення сажі.

Відбраковування шамотного цегли

  • Пічники називають найвірніший спосіб – оцінити, як шамот розколюється при падінні з висоти приблизно в один метр на тверду основу – бетон або камінь. Якісний шамотний цегла повинен розпадатися великими фрагментами, неякісний розколюється на купу дрібних осколків і піску. Така практика вибіркових перевірок нерідко застосовується і на виробництвах. При покупці шамоту таку перевірку виконати проблематично, хіба що при закупівлі дуже великої партії. Але шамоту багато не потрібно, це дуже дорогий – в три-п’ять і більше разів дорожче керамічного, і спеціальна цегла. Шамотом викладають тільки певні відділи печі, контактують з полум’ям. Перевірка розколом не завжди можлива, але візуально шамотна цегла перевірити можна. Основні загальні ознаки – при терті по ребрах у якісного шамот не буде і слідів пилу, так само, як і крошения. Кольори дуже рівні, кремові, геометрія практично ідеальна.
  • Якщо простукування дасть дзвінкий тон, з достатньою тривалістю – такий шамот можна визнати першосортним і придатним для викладання топкової камери Колпакової печі, що працює в максимально напруженому тепловому режимі.
  • Простукування дає дзвінкий, різкий, але короткий звук – цегла визнають другосортним і придатним для топкових камер середнього режиму і внутрішніх димоходів.
  • При глухому, нечіткому звуці від простукування шамоту його не визнають третьосортним, а вважають шлюбом, і для кладки печі не застосовують.

Особливе значення при виборі має модульність. На сьогодні проводиться величезна кількість видів цегли. Деякі з видів червоної керамічної цегли, виробленого за технологією пластичного формування, відмінно підходять для пічної кладки.

Стандартний базовий модульний розмір цегли 250 * 120 * 65мм застосовується і для печей. Цьому модулю відповідає шамот Ш-8, необхідний для кладки топкового відділу. При вирішенні застосувати для кладки печі цегла, який має різні модульні розміри, слід пам’ятати, що правильна перев’язка швів кладки буде проблемою. А без вірної перев’язки і витримування товщини швів кладки печі сильно втратить в міцності. У деяких випадках з цегли відрізняються модульних розмірів викладають топковий відділ печі, оскільки він за специфікою роботи вимагає відокремлення від усіх інших конструкцій температурно-компенсаційним швом.

Фасонні цеглини в формі клина розрізняють як реброві (рівнобічна трапеція в розрізі) і торцеві (то ж – в плані). Без торцевих клиновидних цегли не обійтися при кладці п’яткових і замкових ділянок камінних і пічних арок циркульного будови (а). Для арок, що мають геометрію у вигляді напівеліпса, короба або трьох-центровий кривої (в), застосовують для кладки п’ят тільки реброві клиновидні цеглу, це пов’язано з розподілом навантажень в арочної конструкції.

Облицювання печі вимагає особливих властивостей від цегли – оптимального співвідношення пористості і міцності, і повної відсутності полімерних присадок. Тому для облицювання частіше беруть не першокласний керамічний, а другосортний цегла. Зовнішній гарний вигляд не є для пічників критерієм вибору, важливіші термомеханічні властивості.

Красиво виглядає цегла, вироблений за технологією напівсухого пресування, він ідеальний за кольором і геометрії, не має слідів різів на ложкових поверхнях. Але така цегла, якщо він випадково попадеться на піддоні з цеглою, пічник забракує. Абсолютно гладким може бути шликер або пресований цегла, що не мають термостійких властивостей і з великою ймовірністю містять полімерні добавки, внаслідок чого не придатні для печі. Така цегла не тільки не витримає термоудара, але і не дасть міцної кладки, так як зчеплення його з глиняним розчином слабо.

Причини рідкісного застосування високоміцного, термічно і хімічно стійкого клінкерної цегли криються не тільки в його дорожнечу (він, як правило, дорожче шамоту). Основна причина – збільшення маси печі, в результаті великої щільності, при гіршій в порівнянні з шамотною термічної стійкості (+1200 ° С проти +1600? С у шамоту). За властивостями клінкер цілком підходить – морозостійкий, міцний, має відмінну теплопровідність і поєднується з червоною цеглою. Ще один мінус – можлива склоподібна плівка на поверхні клінкеру сильно погіршує зчеплення з розчином.

Абсолютно непридатні для пічної кладки силікатні, глиняні сирцовиє і шлікерного цеглини. Силікат позбавлений термостійких якостей, і може зруйнуватися як при нагріванні, так і при охолодженні печі, і вважається абсолютно непередбачуваним при термоудара. Печі із силікатної цегли, як це не дивно, існують, і єдине, що говорять про цей факт пічники те, що такі печі в житло та ж бомба. Піч з силікату може працювати, і навіть чимало часу, а потім одномоментно розколотися при нагріванні. Цегла-сирець, висушений на сонці замість випалу, дуже добре вбирає вологу, а в печі здатний розсипатися в пісок. Шлікерного цегла так само проводиться за технологією, ближчою до температурної сушінні, ніж до випалу, і з цих причин для печі не годиться, він не витримає термоударів. Ще один вид цегли будь-якого типу і технології, непридатний для тіла печі – це все пустотні і щілинні різновиди. Термовоздействія спричиняють виникнення неприпустимих напружень на внутрішніх гранях повітряно-пустотною конструкції, з її подальшим швидким руйнуванням.

Весь придбаний цегла пічники перед тим, як почати роботу, сортують. Нерідко на одному піддоні можна зустріти цеглу і першого, і третього сорту, зустрічається і шлюб. Ретельний відбір і сортування цегли – перший етап роботи.

Варто почитати:

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *