Ведмежа цибуля (черемша): корисні властивості дикого лука і фото рослини

Черемша – це пряна рослина, яке виростає навесні. Також він відомий під такими назвами, як дикий або ведмежа цибуля. Черемша на смак більше нагадує часник, ніж цибулю. Дикий цибулю можна вживати свіжим, а також в якості інгредієнта в складі різних страв. Також завдяки своїм корисним властивостям ця рослина застосовується і в народній медицині.

Це було відомо ще в давні часи, коли за допомогою черемші лікували цингу, холеру, чуму та інші захворювання. У статті ви дізнаєтеся більше про корисні властивості дикого лука і сферах його застосування в народній медицині в наш час і кулінарії, побачите фото і опис даної рослини.

Характеристики та вирощування в домашніх умовах

Черемша відноситься до сімейства цибулевих рослин і є багаторічною культурою. З їстівних трав вона найбільш рання, оскільки виростає ще в середині весни. Зовнішні характеристики черемші такі:

  • подовжена цибулина, має сантиметр товщину і не з’єднана з кореневищем;
  • тригранний стебло, висотою до 50 см і покритий довгими, загостреними і продовгуватими листочками біля основи;
  • квітка дикого лука білий, має форму парасольки;
  • плід являє собою тригранну коробочку, всередині якої містяться кулясті чорні насіння.

Лук зазвичай росте поряд з болотами, а також на заливних луках і лісах. Основний регіон поширення – Росія, Сибір.

Що стосується самостійного вирощування черемші, то найкраще це робити восени. Для посадки на ділянці вибирається прохолодне місце. Викопайте землю, зробіть грядки і покладіть насіння. Удобрювати грунт не потрібно. Це рослина здатна рости самостійно без допомоги ззовні. Однак від вас буде потрібно регулярно прибирати бур’яни. Черемша зростає довго, произрасти вона може не відразу, а через кілька сезонів, тому після посадки вам потрібно буде проявити терпіння.

Склад черемші і її корисні властивості

Ведмежа цибуля включає в себе ефірні масла, а також глікозиди, які формують специфічний часниковий запах. Також рослина містить у великій кількості вітамін С та інші корисні складові, що формують цілющі властивості:

  • вітаміни В1, В2, В3, В6, В9 і РР;
  • сірку;
  • фтор;
  • кальцій;
  • бор;
  • селен;
  • залізо;
  • фруктозу;
  • калій;
  • амінокислоти;
  • лізоцими;
  • жири;
  • фітонциди.

Калорійність становить 35 ккал на 100 грам.

Корисні властивості

Лук вже багато століть відомий як цілюща рослина. Так, в середньовіччі з її допомогою люди захищалися від таких захворювань, як чума і холера. У нинішній час цілющі властивості рослини допомагають лікувати такі шкірні захворювання, як бородавки або лишай.

Настоянка на основі черемші добре знімає симптоми кашлю, бореться з ревматизмом і бронхітом, а також вживається для загального зміцнення організму. Не рекомендується для загальної профілактики перестаратися зі зловживанням продукту в чистому вигляді, оскільки це може спровокувати безсоння.

Корисні складові допомагають тканинам організму успішно відновлюватися, а також розвиватися і рости. Крім цього, нормалізується нервова система і шлунково-кишковий тракт.

У числі інших властивостей:

  • позитивний вплив на роботу серця, зниження кров’яного тиску;
  • профілактика появи холестеринових бляшок на тілі;
  • лікування гіпертонії, атеросклерозу і авітамінозу;
  • лікування статевого безсилля у чоловіків;
  • боротьба з інфекціями – навіть медики зізнаються, що черемша успішно допомагає вилікувати ерозію шийки матки, трофічні виразки або трихомоніаз;
  • відновлення апетиту, лікування гастритів з пониженою кислотністю – це досягається завдяки тому, що рослина допомагає посилити виділення шлункового соку;
  • рішення проблем зі щитовидною залозою;
  • застосування як противопаразитарное засіб;
  • надає сечогінний ефект при пієлонефриті або циститі;
  • лікування депресії і т.д.

Корисні властивості черемші містяться в її стручках і зелених листочках. Вони мають бактерицидну властивість, навіть якщо ви пожует кілька хвилин сирі листочки, ви зробите для ротової порожнини більше, ніж при звичайній чищенні і полосканні із застосуванням паст і розчинів.

Лікування різних захворювань за допомогою ведмежої цибулі буде успішним, якщо його правильно приготувати. Так, при шкірних подразненнях і алергії призначається настоянка на основі черемші. А настойка зі спиртом допомагає при бронхіті або кашлі. У сирому вигляді рослина їдять при серцевих захворюваннях, шлункових і захворювань щитовидної залози.

Народні рецепти із застосуванням дикого лука

На основі листя і стебла рослини готують всілякі відвари, настої і мазі. Всі корисні якості черемші знаходяться в її соку, його застосовують як всередину, так і зовні. Представляємо вам кілька рецептів:

  • настоянка проти захворювань суглобів – свіжу черемшу дрібно поріжте і залийте горілкою в пропорції 1 до 4. Витримайте протягом 10 діб, потім процідіть і використовуйте для натирання суглобів по два рази на добу при артритах, артрозах і ревматизмі, поки симптоми не пройдуть. Також настойку можна приймати всередину протягом місяця по два рази в день по 30 крапель при атеросклерозі;
  • сік черемші проти герпесу, гнійних ран і пролежнів – при інфікованих ранах, а також виразках, пролежнях і т.д. уражені ділянки протирайте соком рослини до 4 разів на добу. А при лишаях і бородавках на уражені зони накладають примочки на основі соку по 15 хвилин. Цей же сік можна капати в вуха при гнійних отитах двічі в день, потім через 15 хвилин вуха промивають;
  • засіб від пародонтозу – в пропорції один до одного з’єднайте сік черемші і горілку, потім ложку отриманого кошти розведіть в 100 мл води і двічі в день отриманою рідиною полощіть рот. Лікування триває 2 тижні;
  • настій проти гастриту, застуди і ниркових захворювань – листочки і цибулю від двох рослин ведмежої цибулі заливають 300 мл води і протягом 10 хвилин підігрівають на вогні, потім настоюйте протягом двох годин. Процідіть настій і пийте при захворюваннях травлення, запалення сечового міхура, каменях у нирках або пієлонефриті по чверті склянки тричі на день протягом двох тижнів;
  • при болях у хребті і очних запаленнях – свіжу черемшу подрібнюють і розтирають в кашку, покладіть в марлю і прикладіть до хворого місця. При наявності кон’юнктивітів кашку ставлять на повіки два рази в день по 5 хвилин, а на спині засіб можна тримати і до години. Лікування триває близько 10 діб;
  • настій від авітамінозу або бронхіту – 10 листочків рослини зваріть в склянці білого вина протягом 5 хвилин і потім процідіть. Додаємо невелику ложку меду і пийте протягом дня невеликими порціями. При легеневих захворюваннях курс лікування становить 10 діб, при авітамінозі – 2 тижні;
  • засіб від гіпертонії – беремо по 0,5 кг черемші, хрону, цибулі та лимонів. Все перераховане, крім лимонів, чистимо, потім все подрібнюємо через м’ясорубку. Заливаємо двома літрами води і настоюйте протягом місяця. Пити натщесерце по одній ложці три рази на добу для стабілізації тиску.

Пам’ятайте, що всі перераховані вище рецепти не можуть повноцінно замінити допомогу кваліфікованого лікаря. Будь-яке застосування таких засобів потрібно узгоджувати з лікарем.

Ведмежа цибуля: протипоказання

Черемшу не можна вживати або лікуватися з її допомогою в наступних випадках:

  • при виразкових захворюваннях;
  • при панкреатиті;
  • при гепатиті;
  • при холециститі;
  • на тлі епілепсії;
  • дітям;
  • під час вагітності.

Черемша в кулінарії і рецепти

Вона має гарний смак, добре переносить зиму, відповідно, її часто застосовують в кулінарних цілях. А корисні властивості продукту – тільки приємний бонус. Найкраще вживати продукт в сирому вигляді, оскільки при термічній обробці втрачаються деякі його смакові і корисні якості.

Коли ви збираєтеся щось готувати на підставі цього продукту, особливу увагу приділіть дозуванні рослини, оскільки часниковий смак ризикує зіпсувати ту чи іншу страву.

Влітку особливо популярною стравою можна назвати салат з черемші, коли листя ріжуться і додаються без теплової обробки до інших інгредієнтів на свій смак.

А якщо ви готуєте супи на основі дикого лука, то використовуються його листя. Щоб вони не втратили своїх властивостей і смакових якостей, додавайте їх в суп до кінця варіння. Ще черемша хороша як інгредієнт для страв з овочів, риби або м’яса.

Варто відзначити, що черемша не може використовуватися як основний інгредієнт для других страв, але як добавка до гарнірів вона неймовірно гарна. Рослину можна додавати до Намазка і соусів, їм можна замінити базилік і додати до страв зі сметаною або сирною основний. Черемшу можна додавати в начинку для пиріжків, пирогів або вареників, а випічці вона надається унікальний присмак.

Ведмежа цибуля може бути застосований для консервації на зиму. Як інгредієнт для салату можна застосовувати його в квашення, соління або маринованому вигляді. А якщо ви хочете рослина висушити, то зберігайте його в сухий і герметично закритій тарі, щоб корисні властивості не зникли.

Пропонуємо кілька рецептів на основі рослини:

  • салат з ведмежої цибулі з яйцем – покришите свіже рослина, яйце і свіжий огірок, заправте на свій розсуд;
  • пиріг – для приготування використовуйте бездріжджове тісто, черемшу, зелену цибулю, часник, шампіньйони і капусту, випікайте в духовці;
  • маринована цибуля – таке соління має низьку калорійність і приємний смак. На літр маринаду береться велика ложка цукру і стільки ж солі, а також 100 гр оцтової есенції. Стебла-квітконоси можна порізати на шматочки, які по висоті рівні висоті контейнера, де і буде зберігатися маринований продукт. На хвилину їх опускають в киплячу воду і потім охолоджують у холодній воді. Порізані стрілки щільно укладаємо в банки і заливаємо приготовленим заздалегідь маринадом. Закочує в банки;
  • салат з маринованої черемшею – така закуска хороша як для повсякденного, так і святкового столу. Він підійде для дієтичного столу (навіть для діабетиків) і для дітей. Крім маринованого дикого лука, потрібно підготувати часник, зелень, сіль і рослинне масло. Черемшу поріжте на дрібні шматочки, трохи на великі порубати петрушку, часник, кріп або інший вид зелені. Перемішайте все з маслом, присолите салат до смаку, додайте листя петрушки і сметану;
  • салат зі свіжої рослини з огірком – такий салат здатний підняти рівень гемоглобіну, а також сприяє поліпшенню кровообігу. Крім черемші, будуть потрібні цибулю і огірки. Листя дикого лука ріжуть довгими смугами уздовж, з огірка знімають шкірку і ріжуть аналогічно. Звичайний лук чистимо і ріжемо півкільцями. Все ретельно перемішуємо, за смаком додаємо сіль, сметану, оливки і зелень.

Як бачите, дикий (він же ведмежий) цибуля – це унікальна рослина, яке має особливий смак і має корисні властивості. На його основі готують цілющі народні засоби від різних захворювань, а також смачні дієтичні страви, рецептами яких ми поділилися в статті.

дикий цибулю

Варто почитати:

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *