Вирощування петрушки у відкритому грунті: опис і види, посадка насіння навесні і догляд, шкідники і захворювання

Петрушка знайома всім. Це одна з найпопулярніших ароматних трав, які вирощують на присадибних ділянках. Вона дуже затребувана – в кулінарії, народній медицині та косметології. Посадка петрушки навесні у відкритий грунт є невід’ємною частиною початку дачного сезону по всій Росії.

Що таке петрушка

Петрушка – це трав’яниста однорічна, дворічна рослина з невеликого роду петрушок, що відносяться до сімейства Зонтичних, або селерових (Селеровому).

Батьківщиною ароматної травички вважається середземноморський острів Сардинія, хоча в дикій природі її можна зустріти по всьому узбережжю Середземного моря.

У трави прямостоячий стебло, увінчаний листочками. Кожен лист рослини по краю розділений на два або три пера. Квітки петрушки мають серцеподібну форму. Вони білястого або зеленувато-жовтого забарвлення. Насіння у трави яйцеподібні і злегка здавлені з боків.

Види і сорти

В культурі вирощують два види пряної трави, це:

  • коренева петрушка;
  • листова петрушка.

петрушка коренева

Цей вид рослини завжди формує лише коренеплід з розеткою листя. Зовні він нагадує моркву білястого або жовтуватого відтінку. Насіння у кореневої петрушки з’являються на другий рік росту.

Коренеплоди славляться своїми лікувальними властивостями. Вони можуть загоювати рани, зберігати зір, зміцнювати ясна і стимулювати ниркову діяльність. Шановані ці коренеплоди і в кулінарії. Їх використовують як пряність при створенні маринадів, розсолів для консервування, а також в процесі приготування супів.

Найвідоміші сорти кореневого виду:

  • цукрова;
  • Альба;
  • Бордовікская;
  • Урожайна;
  • Фінал.

петрушка листова

Листовий вид рослини відрізняється тим, що не утворює коренеплоду. Ароматну зелень застосовують в кулінарії як інгредієнт при складанні салатів, а також як пряність при приготуванні гарнірів і перших страв.

Листова частина трави використовується не тільки в свіжому вигляді, але і в сушеному, а також в замороженому. При дотриманні умов зберігання корисні властивості рослини можуть зберігатися протягом року.

Існує два різновиди листової петрушки:

  • гладка;
  • кучерява.

Вони відрізняються лише зовнішнім виглядом. У гладкою різновиди пряної травички листочки рівні, а у кучерявою – листя рифлені або гофровані.

Сортів листового виду прянощі безліч, але найбільш популярними вважаються наступні:

  • Гладкі сорти:
    • Глорія;
    • богатир;
    • гамбургер;
    • Карнавал.
  • Кучеряві сорти:
    • Мооскраузе 2;
    • Браво;
    • Астра;
    • Есмеральда;
    • Бриз.

правильна посадка

Зазвичай петрушку вирощують з насіння, лише в рідкісних випадках вдаючись до розсадним способом вирощування.

Для початку необхідно визначитися з місцем розміщення грядки для культури. Це повинен бути добре освітлений і не дуже вологий ділянку з легкої, пухкої і родючим грунтом. Найкраще для вирощування цієї зелені підійде легкий суглинок чи супісок з рівнем кислотності від 6,5 до 7,0.

Кращий час для посіву петрушки у відкритий грунт – це середина весни або середина осені. Листові сорти можна сіяти раз в два тижні до кінця липня, щоб протягом усього літа на столі була свіжа зелень.

Перед посадкою насіння краще замочити у воді на півгодини, так як в сухому вигляді вони проростають повільніше. Після замочування насіння слід трохи підсушити, щоб вони не прилипали до рук.

На грядці необхідно зробити борозенки глибиною від 1 до 1,5 см на відстані 20 см один від одного. Потім їх слід добре полити теплою водою. Коли вона повністю вбереться можна садити насіння. Залишається лише закрити борозенки грунтом і ущільнити його. Через дві – три тижні можна очікувати перших сходів.

Посів під зиму здійснюється практично таким же чином, але сухими насінням. Крім того, після закінчення посадки грядку необхідно замульчувати торфом, перегноєм.

Догляд за рослиною

Ароматна зелень любить вологу і не боїться холодів. Її насіння можуть прорости вже при температурі від 1 до 5? C. Сходи ж стійко переносять похолодання до -9? C.

Завдяки такій невибагливості догляд за рослиною полягає в звичайних для садівника заходах, як то:

  • проріджування сходів;
  • своєчасна прополка;
  • розпушування грунту;
  • регулярний полив;
  • підгодівля.

Прополювати грядки краще на наступний день після поливу або дощу. Це дозволить одночасно видалити бур’ян і зруйнувати утворилася на ґрунті кірку, яка перешкоджає аерації коренів.

Зростаюча в відкритому грунті петрушка потребує регулярного поливу. Визначити необхідність зволоження можна за станом її листочків. Поливати рослину краще рано вранці або після заходу сонця. Вода повинна бути відстояною і мати ту ж температуру, що і навколишнє повітря. Для цього її можна прогріти на сонці.

Листові сорти рослини потребують азотних добривах більше, ніж кореневі, тому їх удобрюють два рази за сезон. Зазвичай для цього використовують селітру: 50 г речовини розподіляють по площі 10 м ?.

Кореневі сорти воліють фосфор і калій. Тому їх підгодовують в весняний період повним мінеральним добривом. В кінці літа роблять другу підгодівлю: 50 г калійної солі, 70 г суперфосфату втручаються в грунт на площі 10 м ?.

При вирощуванні городніх культур важливо враховувати сівозміну. Для петрушки хорошими попередниками вважаються:

  • цибуля;
  • томати;
  • кабачки;
  • патисони;
  • картопля;
  • капуста;
  • огірки.

Не варто вирощувати ароматну траву після інших зонтичних культур, так само як і їх протягом 4? 5 років краще не садити на грядки, де росла петрушка.

Після пряної зелені на цьому місці будуть добре рости наступні культури:

  • часник;
  • цибуля;
  • томати;
  • горох;
  • боби;
  • картопля.

Всі ці заходи дозволять виростити хороший урожай петрушки. Посадка і догляд у відкритому грунті не вимагає великої праці.

Шкідники і хвороби

Найпоширенішими захворюваннями петрушки є наступні:

  • Борошниста роса. Захворювання проявляється у вигляді пухкого білого нальоту на пагонах і листках рослини. До хвороби може привести дощова погода з різкими змінами температури повітря. Спосіб боротьби: після збирання врожаю необхідно очистити грядки від всіх рослинних залишків, після чого провести обробку грунту препаратом «Байлетон».
  • Столбур. У хворих рослин спочатку червоніють краї листя, а потім почервоніння охоплює все листя. переноситься захворювання цикадками. Спосіб боротьби: запобігання появи на грядках цикадок, своєчасна прополка культур, обробка рослин гербіцидами.
  • Чорна гниль. Ця хвороба може вразити петрушку і на грядках, і під час зберігання. На початковій стадії розвитку захворювання можна визначити по ураженню кореневої шийки. Якщо в разі виявлення чорної гнилі її не лікувати, то всі хворі рослини і коренеплоди загинуть. Спосіб боротьби: щоб не допустити появи хвороби необхідно дотримуватися сівозміни і своєчасно прибирати рослинні залишки. Для профілактики захворювання в середині літа грунт навколо коренеплідних рослин можна обробити препаратом «Бар’єр».
  • Біла плямистість. Захворювання вражає листя і стебла рослини. Воно проявляється у вигляді коричневих плям на нижніх листках петрушки. Поступово хвороба охоплює все листя, знижуючи врожайність культури. Спосіб боротьби: в кінці періоду росту необхідно знищити всі рослинні залишки і ретельно перекопати ділянку. Насіння перед посівом в грунт краще прогріти при температурі 45? 50? C. На початку липня рослини можна двічі обробити розчином препарату «Енергія» з інтервалом в десять днів. Для створення розчину двадцять крапель препарату розчиняють в одному літрі води.
  • Іржа. Найчастіше захворювання вражає культуру на початку літа. Визначити його можна по рудувато-коричневих плям на нижньому боці листя. Хворі листя жовтіє і сохне завчасно, втрачають смакові якості. Спосіб боротьби: застосовується той же спосіб, що і при захворюванні білої плямистості.
  • Ранній опік. Захворювання проявляється у вигляді жовтуватих або бурих плям неправильної форми на листі і стеблах культури. Якщо присутній підвищена вологість, плями покриває сірий наліт. Особливо активно захворювання розвивається при теплих вологих днями і туманних ночах з рясною ранковою росою. спосіб боротьби: На перших етапах розвитку хвороби ділянку можна обробити одновідсотковою бордоською сумішшю. Якщо є необхідність, обробки повторюють кілька разів з інтервалом в 10? 12 днів.

Не меншу небезпеку для петрушки представляють шкідники, до таких належать:

  • Морквяна листоблішка. Це дрібна комаха живиться соком рослини, а його личинки не тільки тягнуть з рослини сік, але і загортаються в листочки культури. Знищити шкідника можна за допомогою подвійної обробки рослин препаратами «Іскра», «Іскра Біо» і «Фітоферм». Першу обробку проводять в травні, так як в цей час з’являються дорослі комахи. Другу обробку слід провести в червні, так як в цьому місяці з’являються личинки.
  • Стеблевая нематода. При появі на петрушці цей невеликий черв’як відкладає яйця в тканину рослини, після чого харчується соком культури. В якості профілактичного заходу насіння перед посівом протягом п’ятнадцяти хвилин прогрівають у воді, температура якої становить 45? 50? C. Восени грядки обов’язково глибоко перекопують.
  • Морквяна муха. Цей шкідник представляє собою дуже маленьке зелене комаха. Зараження мухами призведе до того, що листя петрушки пожовтіє і засохнуть. Цей вид мух приваблює запах морквяної бадилля. Для його маскування можна обприскати морква наступним розчином: в десяти літрах води розчиняють столову ложку червоного або чорного перцю, а також трохи рідкого мила. Зиму муха проводить в грунті, тому хорошою профілактикою буде глибока осіння перекопка грядок.
  • Баштанна попелиця. Цей всеїдний шкідник з’являється на рослинах в кінці червня. Їжею для попелиці служать соки петрушки, тому уражене рослина припиняє ріст і гине. Щоб запобігти зараженню попелиць слід регулярно прибирати бур’яни, а також пожовклі частини рослин. Грядки після збору врожаю потрібно глибоко перекопувати. Хвору петрушку необхідно обробити мильним розчином.

Смачна і корисна петрушка улюблена багатьма. Дотримуючись нескладних правил, можна виростити багатий урожай чудовою травички, яка додасть неповторний аромат і смак страв, а також зміцнить здоров’я всієї родини.

Варто почитати:

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *