Як чистити оселедець: способи обробляння оселедця для салатів та інших страв, основні рухи при підготовці філе

Оселедець завжди вважалася улюбленою рибою росіян. Неможливо уявити святковий стіл без малосольной рибки з цибулею і соняшниковою олією або оселедця під шубою. Однак не всі господині знають, як чистити оселедець, і вважають цей процес дуже складним і трудомістким. Але освоївши кілька простих способів обробки риби, вони зможуть регулярно радувати своїх домочадців смачними стравами з оселедця.

Основні правила оброблення

Незалежно від того, який спосіб очищення оселедця від кісток воліє господиня, їй необхідно дотримуватися основних вимог до оброблення цієї риби. Їх дотримання допоможе зробити процес чистки швидким і простим:

  1. При чищенні риби потрібно використовувати дуже гострий ніж. Це позбавить від порізів і допоможе уникнути втрат риби.
  2. Для чищення оселедця потрібно мати окрему дошку. Це пов’язано з тим, що рибний запах дуже швидко вбирається. Саме тому від дерев’яних дощок краще відмовитися. Деякі господині використовують для очищення риби тільки пластикові та скляні дошки. Запах в них практично не вбирається.
  3. Використання паперу або харчової плівки дозволяє зберегти дошку в первозданному вигляді на кілька років. Газети використовувати не можна, так як вони містять багато фарби.
  4. Для позбавлення від неприємного запаху рук після роботи можна використовувати лимонний сік або розведений яблучний оцет. Також від запаху риби допомагає позбутися будь-яка рідина для миття скла.
  5. Під час чищення потрібно регулярно витирати руки об паперовий рушник. І також слід протирати лезо ножа.
  6. Пінцет дозволяє видалити дрібні кістки за кілька секунд.

Виконання цих правил дозволить обробити оселедець без кісток або з ними за кілька хвилин.

Способи швидкого очищення

Для очищення оселедця від кістки потрібні спеціальні кулінарні ножиці, гострий ніж і обробна дошка. Деякі кухарі додатково використовують для цієї мети пінцет. Існує кілька способів очищення.

Класичний варіант видалення кісток

При пошуку інформації про те, як почистити оселедець швидко і без кісток, більшість господинь знаходять інформацію про класичний спосіб обробки. Він включає в себе кілька етапів:

  1. Потрібно перерізати хребет рибини у голови. Потім слід потягнути голову до себе. це дозволить швидко відокремити нутрощі.
  2. Далі слід розрізати живіт і дістати його вміст.
  3. Якщо всередині черевця залишилася темна плівка, її потрібно акуратно зняти за допомогою ножа.
  4. Хвіст і плавники слід зрізати.
  5. Потрібно розрізати рибу вздовж хребта і акуратно зняти шкуру.
  6. Покласти рибу на один бік і різким рухом руки розділити на дві частини.
  7. Відокремити хребет риби від філе.

Підготовка філе по-німецьки

У Німеччині господині використовують інший спосіб очищення риби. Відомий блогер на своїй сторінці розмістив якісне відео. Як правильно почистити оселедець від кісток, розповідає колишній педагог, який добре говорить російською мовою. Спочатку потрібно відрізати у рибини плавники, голову і хвіст. Потім слід зняти шкіру «панчохою». Потім треба розрізати живіт, щоб вийняти його вміст. Після цього знімають філе, починаючи від голови, за допомогою великих пальців рук. Філе потрібно знімати дуже акуратно, щоб не пошкодити. Цим правилом можна знехтувати, якщо риба потрібна для нарізки в салат.

Оброблення риби за допомогою пакета

У несолоної оселедця відділити філе значно складніше. У такій ситуації можна знайти в інтернеті спеціальне відео. Як швидко обробити оселедець від кісток за допомогою звичайного пакета, розповідають багато блогерів.

Спочатку потрібно розрізати живіт і видалити всі нутрощі. Потім рибу поміщають в пакет і відбивають з двох сторін за допомогою кулінарного молоточка. Не варто сильно стукати молотком по рибку, так як можна сильно пошкодити філе. Потім тушку слід вийняти з пакета, відрізати у неї плавники, голову і хвіст. Після цього легко розділити рибку на дві частини. На одній частині залишиться хребет, який потрібно видалити. Очищати філе від шкіри слід в останній момент.

Моментальне відділення хребта

Існує спосіб, як почистити оселедець від кісток одним рухом. Він підійде, якщо не важлива цілісність філе. Спочатку потрібно відрізати голову і плавники. Потім слід зняти шкіру з риби і вийняти нутрощі з живота. Хвіст відрізати не можна.

Правою рукою слід взятися за одну половинку хвоста, лівої – за другу. Потім рибку потрібно перевернути через хвіст на 360 градусів. Після того як тушка перевернеться, потрібно потягнути хвіст в різні боки. Якщо все зробити правильно, то в одній руці виявиться чистий шматок філе з частиною хвоста. Від іншої частини рибки потрібно буде відокремити хребет. Черевце оселедця відрізають в останню чергу. Цей спосіб очищення оселедця є дуже популярним в інтернеті. Його демонструють онлайн багато блогерів і відомі кулінари.

Варто пам’ятати, що у оселедця багато дрібних кісток, які залишаються після відділення хребта. Їх можна прибрати тільки за допомогою пінцета. Спочатку необхідно відокремити від філе всі видимі великі кісточки. Після цього філе слід ретельно обмацати і оглянути. Найбільше дрібних кісток розташоване в районі спинки. Видаливши їх, отримуємо чисте філе, яке можна їсти, не боячись вдавитися кісточкою.

Варто почитати:

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *