Як краще зберігати мотиля в домашніх умовах – правила довгого зберігання живого мотиля

Мотиль – поширена назва личинки комара. Користується широким попитом у любителів риболовлі, так як є ідеальною наживкою і підгодівлею для риби. Ефективно використовується і в літню, і в зимову риболовлю.

Розміри цієї личинки можуть досягати декількох сантиметрів. Дана приманка універсальна тим, що риба будь-якого виду приймає її за звичний корм, клюючи на неї. Але з моменту придбання вами мотиля і до того моменту, як ви підете на риболовлю, може пройти багато часу. Погода може зіпсуватися, і похід за рибою доведеться перенести. Але тоді перед вами постає питання, як зберегти мотиля живим в домашніх умовах. Насправді способів існує чимало.

Основні принципи

Правильне зберігання мотиля засноване на тому, щоб:

  • він регулярно перебував у вологому живильному середовищі;
  • піддавався впливу низьких, але не мінусових температур (оптимально – від 0 до +8 градусів Цельсія);
  • із загального скупчення личинок своєчасно віддалялися померлі особи, так як їх тривале перебування серед живих черв’ячків вб’є останніх;
  • відбувався обмін вологи і підтримувалася чистота, іншими словами – личинки не повинні залежуватися в одних і тих же сирих ємностях, вода в них повинна регулярно змінюватися.

На цих принципах і буде заснований вибір тих місць, в яких можна було б зберігати приманку. По суті, вони вже відповідають на питання про те, як правильно зберігати мотиля в домашніх умовах. Але для більшої ясності потрібна конкретика на прикладах, з якими вам краще ознайомитися.

Як зберігати мотиля в холодильнику

Немає нічого складного в тому, щоб зберегти його в домашніх умовах. У цьому чудово допоможе холодильник. Для цього знадобиться:

  1. Заздалегідь відокремити мертві личинки від живих. Перші потрібно утилізувати, другі – готувати до наступних етапів.
  2. Промити живих черв’ячків. Так як промити мотиля потрібно ретельно – краще робити це в декількох водах, по черзі міняючи їх. При цьому важливо робити це акуратно, не пошкоджуючи личинки.
  3. Просушити промитих особин. Здійснюється це шляхом їх викладання на суху тканину, складену в декілька шарів. Далі потрібно трохи почекати, а потім приступати до наступного етапу.
  4. Після просушування – розфасувати майбутню наживку по ємностей. Для цього підійдуть яєчні підставки або поліетиленові пакети. При використанні будь-яких контейнерів або пакетів, личинки в них повинні лежати шаром близько 1 см. Для того щоб зручно розміщувати таким чином всіх черв’ячків, ємність повинна мати широке дно
  5. Залити водою і помістити все личинки в холодильник.

Воду, в якій в охолодженому вигляді зберігається мотиль, потрібно міняти кожні 3? 4 дні. Померлі особи вилучаються – їх залишатися не повинно. Для цього вміст ємності перекладається в сито, яке потрібно опустити в холодну воду: живі личинки переповзуть в неї, а в ситі залишаться тільки загиблі. Далі непридатні особини легко видаляються з сита.

Можна відокремлювати живих личинок від мертвих іншим способом: як можна більш тонким шаром викласти мотиль на деко, залити водою і спостерігати. Якщо в загальній масі будуть мертві личинки – вони спливуть.

Після кожної зміни води і відділення живих личинок від мертвих, потрібно видаляти утворюється сміття. Вода акуратно зливається, набирається нова, і черевички кладуть в холодильник для подальшого зберігання.

Перекладати живі личинки найкраще за допомогою вологої губки з поролону. Це їх не травмує, і вони не злипнуться.

За допомогою картоплі

Картопля – відмінний засіб для збереження мотиля. При цьому способів його використання в цих цілях існує відразу два:

  • Зберігання мотиля всередині картоплини. Для цього потрібно знайти картоплю великого розміру і розрізати її на 2 частини, вирізавши серцевину – вона в цьому способі не знадобиться. В отриману форму у вигляді двох чашок покласти мотиля, попередньо змішавши його зі спить чаєм. Начинений личинками картоплю треба тримати в холодильнику.
  • Виготовлення тертої картопляної маси. Для цього способу потрібно взяти картоплину розміром не менше середнього, очистити її і подрібнити на тертці, але не занадто дрібно. В ідеалі терка повинна бути великою. Середній картоплини вистачить на мотиля масою 50 грам, тому якщо у вас мотиля більше – натріть ще, беручи до уваги цю масу. Після того як натрёте потрібну кількість картоплі – добре відіжміть всю терту масу, щоб видалити з неї крохмальні соки. Отримані залишки розподіліть рівним шаром на ганчірці, поклавши зверху них личинок, яких потрібно накрити таким же шаром тертої картоплі зверху. Ганчірку з усім цим важливо скласти в прохолодному місці.

Використання картоплі чудово підходить для того, щоб мотиль довго залишався живий. Вся справа в харчуванні личинок – в сирій картоплі їм не буде потреби в іншому зволоженні.

Використання вологого поролону

При невеликому запасі наживки і бажанні зберегти її без відчутних втрат – можна скористатися змоченим у воді поролоном. Для цього знадобиться спеціальна коробка під мотиля, яка може бути пластмасовою або дерев’яною. На її дно потрібно покласти змочений водою шматок поролону. З поролону не повинна текти вода, він повинен бути просто вологий, тому його слід злегка вичавити. На нього викладаються личинки, після чого вони в цій коробці прибираються в прохолоду.

Такий спосіб допоможе зберегти мотиля протягом декількох тижнів. Важливо лише періодично змочувати поролонову основу в міру її висихання. Також потрібно не забувати видаляти мертвих личинок.

чайна заварка

Цей спосіб передбачає приміщення чайної заварки на дно скляної ємності, до якої обов’язково повинна бути кришка. Для вентиляції в цій кришці проробляються маленькі отвори, і мотиль поміщається на дно ємності, рівномірно перемішуючись з заваркою. Далі як завжди – поміщається в прохолодне місце. Один раз в день ємність з личинками і заваркою потрібно струшувати.

Даний спосіб не можна назвати ідеальним, оскільки зважаючи на контакту личинок з повітрям їх тривалість життя збільшиться не сильно. Але використання чайної заварки добре тим, що вимагає зовсім небагато приготувань. У певних умовах це може виявитися корисним. Наприклад, даний спосіб збереження мотиля можна використовувати в умовах тривалого походу.

Чайну заварку можна замінити білим болотним мохом. Перед тим як перемішати його з черв’ячками, потрібно розщепити його на дрібні шматочки. В іншому вимоги ті ж самі, що і у випадку з заваркою.

Зберігання в бачку унітаза

Бачок унітазу повинен мати кришку і бути повністю справним. Знадобиться жіночий панчіх або щось подібне, і обов’язково без дірок. Живий мотиль відділяється від мертвого, а потім промивається від сміття. Личинки укладаються в панчоху, який поміщається в повний унітазний бак. Горлова частина панчохи при цьому перев’язується, а її кінець виходить за межі бачка унітазу і кріпиться в будь-якому зручному місці.

дане пристосування дає мотилеві регулярно очищатися в приходить і йде воді, тобто не жити в продуктах його життєдіяльності. Раз на три дні потрібно виймати панчіх з бачка і відокремлювати живих особин від померлих, після чого зберігання можна продовжувати.

Баночка з широким горлом

Цей дієвий і зручний спосіб вимагає будь-яку ємність з широкою шийкою, тобто баночки, верхня частина якої була б не вже її денця. Для цих цілей можна взяти пластикову пляшку і відрізати її верхню частину. Дно ємності засипається річковим піском і заливається водою. Потім живий мотиль промивається і засипається в воду. Личинки незабаром закапати в пісок – так і повинно бути. Після цього на горловині кріпиться марля, через яку буде надходити повітря. Коли мотиль потрібен – він збирається з дна. Збирати його зручно ситом, пропускає пісок, але залишає личинок.

Смертність мотиля на дні буде тим нижче, чим тонше шар піску. Зберігати його в цій ємності слід в прохолодному місці, обов’язково без різких температурних стрибків. Сонячне світло також несприятливий для мотиля і скорочує його життя. Раз на три дні потрібно міняти воду. Важливо регулярно прибирати померлих личинок, інакше через час загинуть і всі інші.

газетний папір

Один з найпростіших і розповсюджених способів, але не найсприятливіший для мотиля – з його допомогою вийде зберігати личинкам життя не більше двох тижнів. Для його реалізації потрібно взяти 3 шари газет, змочивши один з них водою. Змочений шар повинен розташовуватися між двома іншими. На поверхню складених між собою газет кладеться мотиль, потім загортається в вигляді квадрата і поміщається в прохолоду.

Кожні 1? 2 дня видаляються мертві личинки. У міру необхідності змінюються газети, проміжний шар яких повинен бути завжди вологим (для чого рекомендується робити це щодня).

капустяне листя

Завдяки вологості капустяного листя, з їх допомогою також можна добре зберегти мотиля. Для цього у капустини потрібно розсунути кілька листів, але ні в якому разі не відламувати їх, і розмістити в їх зазорах мотиля. Далі капуста з мотилем кладеться в холодильник. Якщо до того ж ще й подрібнити окремі листя капусти, підсипали їх до личинок в цільних листі – тривалість життя можна додатково збільшити приблизно на тиждень.

Форми для льоду

Цей спосіб відрізняється радикальністю. Личинки промиваються, сушаться і заморожуються в морозильній камері. Для цих цілей підходять форми для льоду, в які разом з черв’ячками заливається вода. Після – формочки з личинками обмотуються клейонкою і відправляються на заморозку, де можуть зберігатися протягом довгого часу. Замороження сприяє збереженню поживних речовин личинок протягом місяців, але після розморожування з їх використанням не слід затягувати. Повторному заморожуванню вони вже не підлягають.

Варто почитати:

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *