Як очистити плиту від жиру і нагару в домашніх умовах

Очистити поверхню плити, духовку, грати, а також рукоятки і конфорки можна перевіреними народними засобами. Найчастіше господині використовують розчин з господарського мила, харчової соди, оцту або лимонної кислоти. При дуже сильних забрудненнях вдаються до більш радикальних методів: чистка засобом для миття двигунів, піском або гірчичним порошком. В інших випадках користуються побутовою хімією.

Видалення жиру з газової плити народними засобами

Перш ніж видалити жир з плити, її необхідно змочити гарячою водою. Це допоможе його розм’якшити. Після цього на поверхню рівномірно насипати харчову соду і залишити на півгодини. Коли жир розм’якшити, ретельно видалити м’якою губкою, ні в якому разі не терти в’їдаються плями металевою щіткою. Для того щоб додати поверхні блиску, потрібно протерти її розчином води і нашатирного спирту, узятих в рівному співвідношенні.

Замінити соду можна мильним розчином. Його слід натерти на дрібній тертці і додати в нього трохи окропу, заважати до повного розчинення. Готовий склад нанести на поверхню плити, змити через 20 хвилин.

Панель управління

Ручки газової плити брудняться найчастіше. При цьому жир видалити своїми руками з них досить непросто. Для цього можна:

  1. Опустити рукоятки в ємність з розчином з 2 столових ложок оцту і літра води.
  2. Прокип’ятити протягом декількох хвилин на повільному вогні. Після закінчення цього часу вийняти їх і дати охолонути природним шляхом.
  3. Очистити за допомогою засобу для миття посуду.

Якщо рукоятки не знімає, відмити їх вдасться за допомогою зубної щітки, соди, нашатирного спирту і ватних паличок. Спочатку їх потрібно почистити содою, потім протерти ганчіркою з розчином з нашатирного спирту і води. Для важкодоступних місць найкраще використовувати зубочистку.

Духовка

Відмити духовку можна за допомогою оцту, соди та інших народних засобів.

Чистка за допомогою господарського мила:

  1. Попередньо протерти духовку паперовою серветкою.
  2. На стінки нанести розчин з господарського мила, залишити на 1/3 години. Цей же розчин налити в деко і поставити його в духовку.
  3. Прогріти близько півгодини при температурі 100-160 градусів.
  4. Протерти зсередини губкою.

Видалення жиру лимонною кислотою і харчовою содою:

  1. Змішати інгредієнти в рівній пропорції, н анесте склад на попередньо зволожені місця.
  2. Через 20 хвилин видалити нагар і жир паперовою серветкою.

Також можна почистити цим складом кухонне начиння.

Використання оцту:

  1. Розвести 70% -ний оцет у воді в рівній пропорції.
  2. Змочити в розчині дрантя і обробити внутрішні стінки духовки.
  3. Включити духовку приблизно на 10 хвилин, температура її повинна бути в межах 180 градусів.
  4. Після охолодження змити забруднення.

Щоб швидко і ефективно прибрати жир, можна все поверхні духової шафи спочатку обробити столовим оцтом, потім двовуглекислим натрієм. Від жиру і нагару не залишиться і сліду.

Позбавлення від жиру за допомогою солі:

  1. Посипати сіллю духовку товстим шаром.
  2. Нагріти до температури 100 градусів і дочекатися повного охолодження.
  3. Змити сіль теплою водою.

Можна приготувати пасту з води, солі та соди. Для цього слід змішати в рівних пропорціях. Після рівномірного нанесення залишити на 20 хвилин, а потім змити.

Варто почитати:

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *