Як пасинкувати перці: схема

Пасинкування перців – невід’ємна процедура при вирощуванні овочевої культури, якщо є бажання отримати хороший урожай і овочі правильної і красивої форми.

призначення процедури

Пасинкування є маніпуляцію, спрямовану на отримання максимально можливого врожаю овочів, в тому числі і болгарського перцю. Це видалення у рослин непотрібних бічних відростків, щоб забезпечити плодам повноцінне харчування і спрямування всіх сил овочевою культурою на їх формування.

Для яких сортів обов’язково

Основну роль в процесі пасинкування перців займає висота рослин. Не можна обійтися без цієї маніпуляції Перцевим кущах, які відносяться до високорослим і середнім сортам, причому незалежно від місця вирощування овочевої культури: в парнику або на відкритому грунті.

Пасинкування Перцева кущів є одним із засобів вирішення проблеми з загущених посадок, при якій щільно зростаючим рослинам бракує освітленості.

Пасинкувати перець низькорослих і карликових сортів городники вирішуються рідко, т. К. Ця процедура для них в більшості випадків марна. Це з тим, що низькі Перцева кущі не мають сильних пагонів: вони у них частіше слабкі, не плодоносить і не впливають на харчування центральної вегетативної частини.

Процедура для перців в теплиці

При вирощуванні солодких перців в парниках процедура пасинкування починається з розсади та триває для укорінених рослин.

розсада

Коли подрощенную розсаду переносять в теплицю, початкове пасинкування проводять, як тільки її висота досягне 15 см. Першочергово у таких саджанців видаляють верхні точки зростання, що дає можливість підсилити процес розгалуження і дає поштовх правильному формуванню молодих рослин.

дорослі рослини

В опалюваних парникових приміщення Перцева кущі ростуть більш раскидисто, ніж на відкритому грунтовому грунті, тому для них потрібне ретельне видалення зайвих відростків, яке включає в себе:

  • обрізання бічних пагонів,
  • видалення першого квіткового бутона,
  • видалення верхівок.

Обрізання бічних пагонів

Схема пасинкування передбачає вибір 2 найбільш сильних пагонів з числа основних в першому порядку. Зазвичай до сформованого десятку листя на всьому стеблі таких відростків в першому ярусі налічується близько 4 штук. Видаляють все за винятком обраних 2.

Після проведеної процедури починається розгалуження і зростання відростків другого порядку і наступних за ним, які і дають урожай. Згодом у кожної розвилки чергового порядку залишають по одному боковому відростка, а решта прищипують. Також в кожному междоузлии залишають лише один плід, інші бутони видаляють.

Видалення квіткового бутона

Наступний етап пасинкування перців в теплиці – видалення коронного бутона в розвилці, так як дозріває в цьому місці плід дає поштовх до вироблення кущем особливої ??речовини – інгібітора, що не дає розвиватися соковитим і великим овочам.

обрізання верхівок

Верхівки на пагонах видаляють приблизно до кінця вегетаційного періоду, залишаючи при цьому сформувалися зав’язі. Процедура прискорює дозрівання овочів і продовжує термін плодоношення, припиняючи зростання самого куща.

Пасинкування перців у відкритому грунті

Пасинкування перців, вирощуваних у відкритому грунтовому грунті, починається з видалення коронного бутона, що дає кращий ріст і розвиток овочевої культури. Лише після видалення квіткового бутона в розвилці продовжують пасинкування за схемою:

  • обрізають зайві відростки з боків,
  • видаляють зайві відгалуження, як тільки кількість листочків на стеблі досягає десятка, залишаючи по 2-3 міцних втечі,
  • обрізають верхівки у слабких відростків,
  • общипують розташовані вище першого аркуша пагони.

Далі процедура нагадує ту, що застосовують для овочів, що вирощуються в парниках: сформовані в междоузлиях і безплідні бутони видаляють.

додаткові рекомендації

  • Не варто шкодувати коронні квіткові бутони, навіть якщо їх на етапі вирощування Перцевий розсади їх виросло не по одному. Їх видалення активізує ріст і розвиток саджанців ще швидше.
  • У вирощуваної в теплицях Перцевий культури вегетаційний період більш тривалий, тому у неї можна обрізати не тільки бічні пагони, а й листя, що ростуть на центральному стеблі.
  • Останнє за рахунком видалення листя проводять за 1,5 місяці до можливого дозрівання остаточного врожаю. Для рослин пасинкування – свого роду стрес, після якого солодкий перець деякий час відновлюється і затримує дозрівання плодів. 45 діб – це період, якого достатньо, щоб сформуватися і дозріти останнім овочам до закриття садово-городницьких сезону.

Варто почитати:

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *