Як прищепити грушу: навесні, влітку, восени

Груша – це досить вибаглива дерево. Тому багато садівників не наважуються садити цю фруктову культуру на присадибній ділянці. Але, якщо прищепити грушу на іншу рослину, то вийде зібрати хороший урожай навіть в неврожайні роки. Розглянемо, як правильно проводиться щеплення груші навесні, восени і влітку.

На що прищеплюють грушу

Перш ніж розглядати, як прищепити грушу навесні, восени чи влітку, поговоримо про те, на які дерева можна прищеплювати цю фруктову культуру.

Горобина і яблуня

Прищепити грушу можна на горобину (червону і чорноплідна) або яблуню. Що стосується горобини, то варто відзначити, що це дерево стійко до морозів. Відповідно, якщо прищеплювати грушу на горобину, то вийде підвищити стійкість фрукта до морозів. Ще відзначимо, що горобина, на відміну від розглянутої фруктової культури, зростає на заболочених грунтах і наситити грунтовими водами грунтах. Відповідно, щеплення груш на горобину – єдиний варіант, який дозволить виростити фрукт на надмірно зволоженою грунті.

Ще прищеплювати грушу можна на яблуню. У підсумку вийде цікавий гібрид, на якому влітку будуть висіти плоди обох фруктових культур. Але щепу на яблуню робити досить складно. І навіть при дотриманні технології щеплення, живці не завжди приживаються на яблуні.

груша

Робити щеплення грушу одного сорту можна і на грушу іншого сорту. На невибагливий сорт потрібно прищеплювати той, який потребує даної процедури. Так можна поліпшити морозостійкість деяких сортів. Фахівці рекомендують робити щеплення сортову грушу на дерева так званих напівкультурних сортів. Вони найбільш невибагливі і відмінно підходять для клімату Росії. Дички ж використовувати для прищеплення не рекомендується. Практика показує, що якщо в якості підщепи використовувати дику фруктову культуру, то плоди виходять дрібними.

Інші варіанти

Також можна прищепити грушу на аронию, іргу, айву або глід. Але прищеплена на глід або айві груші не буде високорослої. Відповідно, вона не здатна буде давати хороший врожай. Тому фахівці рекомендують зупинити вибір на горобині, яблуні чи груші іншого сорту.

Ще прищеплювати примхливу грушу можна на аличу або сливу. Але далеко не завжди з даного гібрида виходить виростити високоврожайне рослина. До того ж слива схильна до надмірного утворення порослі з коренів.

способи щеплення

На даний момент існує 3 способи щеплення груші:

  • окулірування (щеплення ниркою або оком);
  • щеплення в розщепів;
  • щеплення за кору.

Не можна виділити найбільш ефективний спосіб прищепи. Кожен з них має переваги і недоліки. До того ж використовувати той чи інший спосіб прищепи можна лише в певних ситуаціях. Якщо підщепу товщий, ніж щепу, то доцільно використовувати щеплення в розщепів. Навесні найкраще прищепити грушу за кору. Окуліровку ж на груші зробити найпростіше. Тому даний спосіб доцільно використовувати початківцям садівникам.

технологія щеплення

Розглянемо покроково, як правильно зробити щеплення сортовий груші кожним способом окремо.

Окуліровка

В якості підщепи при щепленні оком, використовувати стару садову культуру не можна. Потрібно використовувати молодий саджанець, який можна придбати в розпліднику. На момент прищепи молодий саджанець повинен вже добре вкоренитися.

  1. Знімаємо частина землі, яка покриває кореневу шийку. Прибираємо все пагони, що знаходяться на відстані 10-12 см від ґрунту. Робимо надріз, що нагадує за формою букву Т. Довжина надрізу – 30 мм.
  2. З держака сортовий фруктової культури зрізаємо нирку з прилеглої корою і частиною гілки, яка вже встигла добре розвинутися. Правильно це можна зробити, тільки використовуючи окуліровочний ніж. Довжина зрізаної частини гілки повинна дорівнювати довжині надрізу на підщепі.
  3. Використовуючи гострий ніж, розсовуємо кору в місці надрізу на підщепі, і вставляємо в отриманий отвір зрізану нирку.
  4. Обмотуємо розріз плівкою, залишаючи на поверхні нирку.

Знімати обв’язку можна не раніше листопада. Але фахівці рекомендують залишити її до весни. Якщо саджанець розвивається швидко, і пов’язка починає віджимати стовбур, замінюємо її на нову.

Щеплення в розщепів

Використовувати даний спосіб доцільно в тих випадках, коли на підщепі стан кори не дозволяє використовувати інші методи. Весняна щеплення груші способом в розщепів передбачає використання живців, які заготовити потрібно ще восени.

  1. Зрізаємо або спилюємо підщепу на висоті 150 мм від землі. Зачищаємо його від бруду, і видаляємо стару кору.
  2. За допомогою гострого садового інструменту расщепляем підщепу. Можна його робити хрест на хрест, а можна поперек. Глибина розщепу повинна складати 75% від діаметра підщепи. Якщо мова йде про дорослому дереві, після спилювання якого залишається широкий пень, то глибина розщепу повинна становити 5-7 см. Перед тим, як розщеплювати такий пень, надрезаем кору. Якщо цього не зробити, то при розщепленні пенька, утворюються рвані краї кори, і щепу може не прижитися.
  3. На кінцях живців робимо косий зріз, який буде контактувати з камбієм підщепи. Діаметр зрізу повинен складати 75% діаметра держака. На черешку повинно бути не менше 3-х очок.
  4. Розміщуємо щепу в розщепів підщепи, поєднуючи при цьому камбіальні шари. Якщо підщепу набагато більше прищепи, можна здійснити прищеплення декількох живців.
  5. Місце щеплення закриваємо харчовою плівкою або еластичною стрічкою, яку можна придбати в спеціалізованих магазинах. Всі місця щеплення, які залишаються відкритими, обробляємо садовим варом.

Перевагою даного способу прищепи є можливість використовувати в якості підщепи старі дерева, які вже почали плодоносити. При інших же способах як підщепи можна використовувати тільки ті саджанці, які ще не почали давати плоди.

Щеплення за кору

При щепленні за кору в якості підщепи найкраще використовувати дерева, вік яких варіюється від 2 до 10 років. В якості прищепи використовуємо свіжі гілки, а не заготовлені восени черешки.

  1. Очищаємо пеньок, який використовується в якості підщепи.
  2. У корі підщепи за допомогою гострого інструменту робимо отвори, довжиною 40 мм. Потім, акуратно відокремлюємо кору від стовбура дерева. Повинен утворитися невелика кишенька. Якщо дозволяє діаметр прищепи, надрезаем його в декількох місцях.
  3. Гілки-щепи розрізаємо на живці. На кожному черешку повинно бути присутні не менше 3-х добре розвинених нирок.
  4. Вставляємо гілку-держак зрізом всередину. 2 мм зрізу повинні виступати над спиляли стовбура.
  5. Обв’язуємо поліетиленом або шпагатом місце щеплення. Відкриті місця обробляємо садовим варом.

Найкращий час для щеплення

Щеплення груші окуліруванням проводиться влітку. Фахівці рекомендують виконувати дану процедуру в другій половині липня або в серпні. Також влітку можна прищепити грушу за кору. А найкращий час для щеплення груші в розщепів – весна. Бажано встигнути зробити щеплення живці в той час, поки підщепу ще знаходиться в стані сну. Менш вдалий час – пробудження нирок і початок руху соку по тканинах садової культури.

Можна здійснювати щеплення саджанців і взимку. Роблять це з січня по квітень. Зимова щеплення передбачає використання однорічних саджанців, які восени викопуються і зберігаються в погребі чи підвалі. Терміни щеплення регламентуються строками висаджування саджанців в грунт. Всі роботи повинні бути закінчені за 14 днів до висадки рослин. Якщо планується рання висадка саджанців, то починаємо займатися їх прищепленням в першому місяці зими. Зимова щеплення передбачає використання саджанців, діаметр штамба яких становить як мінімум 7 мм. Надземну частину саджанців укорочуємо до 30 см. Найчастіше взимку прищеплюють плодову культуру способом в розщепів.

Варто почитати:

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *