Як вирощувати кріп

Кріп городній (або пахучий) – однорічна трав’яниста рослина сімейства зонтичних, прямостоячее, стебло круглий. Висота, в залежності від сорту і умов вирощування, може досягати 1,5 м. Листя дрібне, кінчики їх ниткоподібні.

У дикій природі зустрічається в Азії, Північній Африці, на Близькому Сході, в Європі і Північній Америці. Як культурна рослина культивується повсюдно.

У кулінарії використовуються зелені частини рослини і насіння, що володіють специфічним смаком і ароматом. З рослин, методом дистиляції, отримують концентроване кропове масло. Вихід масла 1-1,5% від зеленої маси.

У насінні кропу присутні вітаміни А, В1, В2, С, РР, лінолева, пальмітинова, олеїнова кислоти. Вміст білка до 15%. Зелені частини рослини менш багаті зазначеними речовинами.

«Виростити кріп не важко, – скаже будь-який городник, – досить висадити насіння в землю і регулярно поливати». Це правда. Але урожай може не порадувати, якщо не допоможе погода. Для того, щоб виростити здорове і щире рослина, необхідно дотримуватися деяких правил.

види кропу

Кріп присутній на кожному городі і настільки звичний, що не всі замислюються, що він буває різних видів і сортів.

Існують наступні види кропу:

  • Звичайний. Найчастіше рослина має один стебло, зі зростаючими на ньому листям. На верхівці стебла розвивається парасольку з насінням.
  • Кустообразно. Зростання головного стебла у таких сортів уповільнений, у його заснування утворюється 5-6 міжвузлів, з яких з’являються додаткові пагони.
  • Густооблиственний. Зовні вони схожі на маленьку ялина. На головному стеблі знаходиться велика кількість листів.

вибір насіння

Найпоширеніші сорти звичайного кропу:

  • «Грибовський». Сорт ранньостиглий. Від масових сходів до збирання зелені проходить 30-35 днів. Парасольки з’являються на 60-65 день. Сорт не самий врожайний, але невибагливий. Садять його в кілька термінів, щоб мати зелень весь сезон. Придатний для самопосева.
  • “Парасолька”. Середньоранній сорт 35-40 днів до збирання зелені, 60-70 до поява суцвіть. Має багато бічних пагонів з парасольками, тому цей сорт вирощують для отримання ароматних насіння.
  • «Супердукат», «Лесногорскій» – два середньостиглих врожайних сорти. Різниця між ними полягає в тому, що перший не надто ароматний, а в другому, навпаки, великий вміст ароматичних речовин.

Кущові сорти:

  • «Буян». Середньопізній сорт. Висока врожайність, стійкий аромат, тривалий час віддачі врожаю – відмінні риси цього сорту.
  • «Алігатор» пізньостиглий сорт. Зелень збирають на 45 день, технічна стиглість насіння на 110 день. Найчастіше використовується для промислового вирощування.
  • «Султан». Дуже ароматний сорт, висота рослини до 1,5 м. У тепличних умовах до 3 м. Щоб отримати максимальний урожай потрібен тривалий час, для цього краще застосувати метод вирощування через розсаду.

Густообліственниє сорти:

  • «Борей». Урожай можна отримувати весь сезон. Сорт пізній. До прибирання листя проходить 40 днів, а до дозрівання насіння 120-135 днів.
  • «Сарі». Сорт відрізняється підвищеним вмістом ефірних масел.

Насіння кропу містять ефірні масла, вони захищають насіння від бактеріальних, грибкових хвороб, пересихання. Тому схожість, при дотриманні правил зберігання, може досягати 10 років.

Вага 1000 насінин може становити 1,2 – 1,4 г. Схожість 60%. Для правильного розвитку рослин щільність їх посадки не повинна перевищувати 80-100 шт. на 1 кв.м. З урахуванням усього перерахованого вище, для засіву 1 кв.м. площі, досить придбати 1,5 – 2 м За зовнішніми ознаками розпізнати сорт і якість насіння неможливо. У цьому питанні доведеться довіритися виробнику і продавцю. Рослина, при вирощуванні з метою отримання насіннєвого матеріалу, надає його досить багато, щоб була необхідність фальсифікації.

Рослина перезапилюється з фенхелем. При посадці на одній ділянці цих двох рослин насіння, швидше за все, будуть гібридними, відповідно, непридатними для подальшої посадки.

методи вирощування

Вирощувати рослину можна декількома способами:

  • в квартирі на підвіконні;
  • посів «озимого» кропу;
  • вирощування через розсаду;
  • прямий посів у грунт навесні або влітку.

Перший спосіб екзотичний. Займатися цим можуть тільки захоплені люди, заради власного задоволення. Економічної доцільності в цьому способі немає. Кріп світлолюбна рослина: денного світла в зимовій квартирі йому не вистачить для правильного розвитку. Необхідна тривала підсвічування.

Подзімніе посадки. Рослина витримує заморозки до -6 ° С. Повноцінним озимим методом вирощування назвати посів кропу «під зиму» не можна. У більшості регіонів країни сходи вимерзнуть. Тому, для отримання сверхраннего врожаю, насіння, що не замачівая, висаджують в підготовлену грядку. Для самопосева залишають 2-3 куща, вирощених влітку, не видаляючи з них парасольки. Насіння посіють самі. Посадку проводять пізно восени (жовтень, листопад, в залежності від регіону). Навесні, після сходу снігового покриву, місце посіву захищають покривним матеріалом. Він пропускає опади, тому в поливах немає необхідності.

Спосіб вирощування через розсаду вимагає великих трудовитрат. Застосовується в північних районах, або для отримання пізніх сортів. Метод є дуже ризикованим у зв’язку з можливим настанням сильних заморозків, коли рослини вже будуть пересаджені в відкритий грунт.

Найпоширеніший і урожайний спосіб вирощування кропу – посів в грунт. Перший раз роблять це рано навесні, отримуючи ранній урожай. Далі ще 1-2 рази за сезон. Висаджуючи рослини влітку, отримують зелену масу і насіння для осінніх заготовок.

Етапи вирощування рослини стандартні:

вибір сорту

Всі характеристики кожного з них вказані на упаковці.

Розрізняються вони:

  • врожайністю;
  • термінами дозрівання;
  • видом рослини.

підготовка ґрунту

Грядки готують з осені. Земля перекопується на максимально можливу глибину, пухка. Грядки бажано робити високими – кріп не любить зайвого зволоження. Після весняних дощів грунт провітрюється довго, коріння вимокають, рослина гине.

Органіка вноситься в кількості – 3-5 кг / кв.м.

Кількість мінеральних добрив:

  • Азотних добрив 15-20 г / кв.м.
  • Фосфорних і калійних добрив 20-30 г / кв.м.

Увага! Внесення золи або вапна на будь-якому етапі не виробляють. Рослини придбають червоне забарвлення, зупиниться розвиток зеленої маси.

підготовка насіння

Для захисту рослин від бактеріальних і грибкових хвороб насіння прогрівають у гарячій воді (45-55 ° С) протягом 20-25 хвилин.

Через наявність в насінні ефірних масел, щоб прискорити проростання, необхідно замочити їх у теплій воді на 24 години, змінюючи її по мірі охолодження. Після завершення процесу, насіння сушать на тканини і відразу приступають до посіву. Сушка необхідна для зручності посадки. Мокрі насіння прилипають до рук, рівномірно розподілити їх по поверхні дуже важко.

Протруєне виробником насіння не замочують!

Місце для посадки

Культура кропу дуже вимоглива до освітленості. Найменше затінення призводить до різкого зниження врожайності. Ароматичні властивості, однак, при цьому не знижуються. Хороші сусіди для кропу огірки, капустяні рослини. Сусідство з морквою, цибулею, томатами пригнічує.

посів

Сіють насіння в рихлу, вологу землю. Насіння рівномірно розподіляють по заздалегідь зробленим борозенками. Глибина загортання насіння (1-2 см), залежить від майбутніх погодних умов. Чим нижче очікуються температури, тим глибше повинна бути посадка. Для звичайних сортів відстань між рядками 15-20 см, між рослинами 10-15 см. Кущові і густообліственниє сорти вимагають більше площі. Для них рядки роблять через 25-35 см, рослини в рядках повинні розташовуватися не ближче 25-20 см.

Насіння проростає при температурі 3-5 ° С, сходи розвиваються при 8-10 ° С. Найсприятливіша температура для росту 15-17 ° С, для дозрівання насіння – 20 ° С.

Після масових сходів виробляють проріджування.

Якщо грунт був якісно підготовлена, то додаткової підгодівлі при посадці кріп не вимагає.

Догляд за рослиною

Прийоми догляду стандартні:

  • прополка:
  • полив;
  • підгодівля.

Регулярна прополка допомагає знищити бур’яни, які пригнічують кріп на початкових етапах росту. Одночасно проводиться розпушування ґрунту, яке покращує надходження повітря до коріння і допомагає уникнути перезволоження грунту.

Кількість і щедрість поливів залежить від погодних умов в період зростання. При проростанні насіння грунт повинен бути постійно злегка зволожена. Однак, при перезволоженні насіння можуть вимкнути і не прорости. Все це відноситься і молодим паросткам. Дорослі рослини досить поливати 1 раз в тиждень.

Краще робити полив прогрітій водою. Це допоможе захистити рослини від хвороб.

Підживлення проводиться 2-3 рази за сезон. Можна застосовувати комплексні добрива, вносячи їх перед прополкою, або поливати розчинами. Чи не зашкодить внесення розчиненого гною. Кількість внесених добрив залежить від стану кропу. Азотні добрива сприяють зростанню рослини. Фосфорні і калійні вносять в період цвітіння і дозрівання насіння. Норми внесення вказані на упаковках мінеральних добрив.

Хвороби кропу:

  • борошниста роса,
  • несправжня борошниста роса,
  • фузаріозне в’янення,
  • церкоспороз листя,
  • іржа листя,
  • чорна ніжка.

Причинами хвороб кропу можуть служити підвищена вологість, викликана надмірним поливом, або загущених посадок, що перешкоджає вільному руху повітря. Бактерії, суперечки хвороб можуть міститися в грунті, або занесеними з органічними добривами, гноєм.

Боротьба із захворюваннями полягає в дотриманні агротехнічних прийомів при вирощуванні кропу і обприскуванні спеціальними розчинами. Дозування і час очікування до збирання врожаю, після застосування фунгіцидів вказана на упаковці.

Збір врожаю

Збір зеленого листя проводять в міру їх відростання. Для різних сортів, термін його початку залежить від стану рослини, готовності листя до збирання.

Сушку цілих рослин кропу виробляють разом з корінням, оберігаючи від прямих сонячних променів, інакше вітаміни зруйнуються. Зробити це необхідно до початку цвітіння.

Насіння збирають у міру дозрівання парасольок.

Зелень можна заморожувати. Пересипані сіллю зелені частини рослини, зберігають, щільно упакувавши, в холодильнику.

Варто почитати:

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *