Як вирощувати редис: способи для дому та дачі

Редис – коренеплід, однорічна рослина сімейства капустяних. Добре росте при помірних температурах і короткому світловому дні. Сучасні сорти при сприятливих умовах дозрівають за 20-30 днів. Найкраще редис росте навесні і восени, коли день середній або короткий, а температура повітря знаходиться в межах від 10 до 18 ° С. Забарвлення плодів може бути різноманітною: біла, рожева, біло-червона, зелена. Форма плоду буває круглої або довгастої.

За масою плоди розрізняють на:

  • дрібноплідні, їх маса 15-20 г,
  • среднеплодние – 21-50 г,
  • великоплідні до 200 г, але це вже гібриди редиски з редькою.

способи вирощування

Рослина невибаглива і виростити його можна різними способами:

  • у відкритому грунті;
  • в теплиці або парнику;
  • в домашніх умовах на підвіконні.

Редис вирощують прямим посівом насіння в грунт. Пов’язано це з тим, що до початку формування плоду рослина ніжне і не переносить пересадки, до того ж термін дозрівання дуже короткий і у вирощуванні розсади немає ніякої необхідності.

Вибір насіння для посадки

Маса 1000 насіння редиски дорівнює, в залежності від сорту, 8-10 г, або якщо рахувати у зворотну сторону в 1 грамі міститься 100-120 насіння. Схожість 85%. Найчастіше у продажу можна зустріти упаковки від 3 до 6 грамів. Таким чином, в одній упаковці може перебувати від 300 до 700 насіння. У разі гарного догляду з них можна отримати до 12 кг коренеплодів.

При покупці необхідно звернути увагу на рік отримання насіння. Схожість при правильних умовах зберігання зберігається до 6 років, але для посіву найкраще придбати 2-3-х літні, насіння минулорічного врожаю краще не садити. Вигідно купувати насіння в спеціалізованих магазинах, де завжди є в наявності посадковий матеріал в напівпрофесійних (металізованих) упаковках по 100-200 г, в них краще зберігається схожість, ціна в перерахунку за 1 г буде найбільш вигідною. При покупці такого насіння менша ймовірність отримати «кота в мішку».

Насіння в цьому випадку, як правило, оброблені фунгіцидами і не вимагають додаткової антибактеріальної обробки перед застосуванням.

Сорти і гібриди редиски

При виборі сорту редису слід передбачити деякі моменти. Якщо планується вирощувати редис для продажу, головне правильно визначити колір і форму, яку віддають перевагу жителі населеного пункту, де планується реалізація. У різних районах, а іноді в різних населених пунктах однієї області можуть користуватися попитом плоди різні за забарвленням і формою. Попереднє вивчення попиту дозволить уникнути неприємних сюрпризів. Обов’язковою умовою успішного продажу є рівномірність плодів за розмірами.

У разі вирощування редиски на свій стіл варто керуватися своїми звичками і смаком.

У магазинах на сьогоднішній день можна знайти величезну різноманітність сортів редису на найвимогливіший смак.

В описі сорту зазначений термін дозрівання. Треба мати на увазі, з міркувань маркетингу опускаються слова: «після повних сходів». Повні сходи при різних погодних умовах можуть бути через 5-7 днів після посіву. Додавши до опису на упаковці цей тиждень можна отримати реальний термін вирощування.

При виборі варто врахувати пристосованість для різних умов вирощування. В позначенні сорту є тільки назва. У гібридах після назви обов’язково присутній позначення F1. Такі рослини менше хворіють, не стрілку при жаркій погоді і недостатньому поливі. Вони більші і краще зберігаються. Для отримання повноцінного врожаю гібриди вимагають повноцінного догляду (родючий грунт, розпушування, регулярний полив, добриво). Втім, і за звичайними сортами бажаний догляд. Істотний недолік гібридів – від них не отримують насіння.

Результат наступних поколінь рослин, вирощених з гібридів непередбачуваний.

Примітка на описі сорту «прецизійні насіння» свідчить про те, що насіння пройшли калібрування і мають однакові розміри. При їх посадці варто очікувати рівномірного появи сходів одного час дозрівання.

Для відкритого грунту найкраще підходять сорти і гібриди:

  • Дабел F1 – колір плода червоний, м’якоть біла, без пустот, масою 25-30 г, діаметром до 40 мм. Сорт морозостійкий. Смак середньої гостроти, довго зберігається. Весь урожай збирають одночасно. Розетка листя компактна, завдяки чому на одному квадратному метрі площі можна висадити 400 рослин. Переносить заморозки і в жарку погоду не стрілку. Дозрівання 18-23 дня після сходів.
  • Сора. Колір плодів темно-червоний, вони однорідні за розмірами. Добре переносить низькі температури. Застосовується для вирощування в теплицях навесні і восени. Розетка листя невелика, тому можливо на 1 кв. метрі висадити до 300 рослин. Діаметр плода 4 см, маса 20-25 грамів. Дозрівання 20-25 днів. При вирощуванні понад встановлені строки можна отримати великі плоди, вони при цьому не стануть порожнистими. Чи не стрілку.
  • Дієго F1. Плоди темно-червоні, товарні, діаметром до 50 мм. М’якоть білосніжна, довго зберігає свою структуру. Гібрид підходить для всесезонного вирощування. Листя щільні, придатні для виготовлення пучків. Стійкий до несправжньої борошнистої роси. Прецизійні насіння зі схожістю до 100%.
  • Джолі F1. Круглоплодний з невеликою розеткою. Невибагливий до умов вирощування, всесезонний.
  • Спека. Плоди круглі, червоні або з малиновим відтінком, масою до 30 г. М’якоть біла, щільна, соковита. Дозрівання на 18-20 день після сходів.
  • Червоний велетень. Плоди циліндричні, червоні з білою м’якоттю, довжиною до 13 см, масою 45-80 г. Смак гострий. Розетка листя розлога. Загущена посадка не допускається.

У теплицях редис вирощують для отримання ранніх або навпаки пізніх урожаїв. Отже, сорти повинні бути стійкими до знижених температур і короткому світловому дню і хвороб.

  • Грибовський. Термін дозрівання 20-28 днів. Плоди круглі або овальної форми. Червоно-малинові з білою м’якоттю. Стійкий до хвороб. Вночі температура в теплиці може бути 5-7 ° С. Для нормального росту днем ??температура повинна бути в межах 16-22 ° С.
  • Селеста F1. Сорт супер раннього дозрівання. Плоди круглі, великі, яскраво-червоного кольору. Погано переносить посуху і надмірний полив. Стійкий до хвороб, стрелкованию.
  • Чемпіон. Ранньостиглий (24-27 днів) сорт. Коренеплоди подовжені, червоні.
  • Французький сніданок. Плід довгий, яскраво-червоний, з білим кінчиком. Вимагає регулярних поливів. Стійкий до хвороб.
  • Ксенія. Дозріває пізніше інших (27-30 днів), але невибагливий до частоти поливів, тому підходить для обробітку на дачній ділянці, де немає можливості проводити регулярний полив.

Для вирощування не на продаж користуються популярність також інші сорти:

  • 18 днів;
  • Рубін;
  • Сакса;
  • Глобус F1.

Підготовка насіння до посадки

Калібровані, оброблене фунгіцидами насіння не потребують перед посівом в будь-якої підготовки.

У разі, коли насіння редиски заготовляли самостійно, або не були оброблені виробниками необхідні кілька етапів підготовки.

  1. Калібрування насіння за розміром. Вона потрібна в тих випадках, якщо насіння збирали самостійно, або про це не подбав виробник.
  2. Прогрівання насіння в гарячій (50 ° С) воді протягом 15-20 хвилин. Це дозволить провести дезінфекцію і захистити їх від хвороб.
  3. Обробка насіння мікроелементами і стимуляторами росту. Інструкція щодо їх застосування знаходиться на упаковці.

Після обробки насіння сушать і відразу виробляють посадку, зберігання вони не підлягають.

Посадка насіння редиски

Наявного запасу поживних речовин в насінні досить для того, щоб рослини проросли, а також для подальшого їх зростання протягом 10 днів. За цей час встигають вирости перші справжні листки. Тому підгодівлю під час посадки можна не проводити.

Перед посадкою у відкритий грунт його ретельно перекопують, рихлять, позбавляються від залишків бур’янів, злегка утрамбовують. Посадку насіння виробляють на глибину від 0,5 до 1,2 сантиметра. Чим холодніше грунт, тим глибше треба заглибити насіння. Посадку проводять за спеціальним шаблоном, або в рядки. Грунт знову злегка утрамбовують і акуратно поливають теплою водою з лійки, не допускаючи вимивання насіння.

У домашніх умовах можливе вирощування редиски на підвіконні. В якості ємності для посадки може застосовуватися будь-яка ємність глибиною не менше 8 см з отворами для зливу води. Схема посадки залежить від передбачуваного розміру майбутніх плодів. Чим, крупніше коренеплід, тим далі один від одного сіють насіння. Бажана схема посадка 5х5, але краще 6х6 см. Насіння утаплівают в грунт на глибину 1-1,5 см, поливають з пульверизатора. Після посадки ємність накривають склом, створюючи сприятливий клімат для проростання. Після появи сходів скло прибирають.

Для вирощування вдома зручно застосовувати розсадні касети з піддоном. Розмір осередків для нормального росту рослини не повинен бути менше ніж 5х5х5 см.

За вирощування застосовують будь-який готовий грунт для овочевих культур, або виготовлений самостійно. Склад може складатися з рівних частин перегною, піску, дернової або садової землі.

При посіві у відкритий грунт обов’язково необхідно дотримуватися таких правил сівозміни:

  • повернення редису на старе місце не раніше, ніж через 2-3 роки;
  • не садити після культур, які залишають багато рослинних залишків (пізня картопля, бобові культури);
  • кращі попередники – цибуля, морква, в промисловому виробництві – зернові культури.

Сумісність з іншими культурами

Краща сумісність:

  • капуста,
  • морква,
  • томат,
  • бобові.

Погано росте редис поруч з:

  • цибулею,
  • огірком,
  • буряком.

Полив під час вирощування

Зазвичай для проростання насіння досить поливу при посадці.

Влітку виробляють щоденний полив протягом перших 10 днів, далі через день до повного збору врожаю. Полив повинен бути рясним, щоб грунт зволожилася на глибину 10-15 см.

Навесні і восени поливають редис рідше. Перші 10 днів через день, потім один раз в два або три дні.

У теплу погоду поливають водою з-під крана, при знижених температурах вода повинна бути температурою 20-25 ° С. При вирощуванні невеликих обсягів редису в домашніх умовах бажано застосовувати відстояну воду, так як редис чутливий до вмісту солей хлору в грунті.

Догляд під час росту

Для отримання хороших урожаїв редис потребує постійного догляду. Необхідні заходи:

  • розпушування;
  • підгодівля.

Розпушувати грунт, і видаляти бур’яни необхідно відразу після появи сходів. Обов’язково проводити проріджування, особливо при посадці в рядках.

Мінімальна відстань між рослинами повинна бути не менше 5-7 см.

Чим підгодовувати редис, можна судити за станом рослини. Якщо листя багато, вони темно-зелені, значить в грунті багато азотних сполук і необхідним є внесення калійного або фосфорного добрива, наприклад суперфосфату або сірчанокислого калію. Якщо листя бляклі вносять азотні добрива, наприклад сечовину. Інструкції щодо застосування добрив знаходяться на їх упаковках.

Хвороби редису:

  • ризоктоніоз;
  • фузаріоз;
  • альтернаріоз;
  • парша;
  • борошниста роса.

Головні шкідники рослини:

  • капустяна (хрестоцвіті) блошка поїдає листя, зупиняючи ріст рослини;
  • капустянка, копаючи свої ходи, пошкоджує ніжні коріння рослини;
  • білявка (капустница), капустяні совки, нематоди лука, дротяники – ці шкідники не такі небезпечні, так як за час росту рослини вони не встигають завдати значної шкоди.

Збір врожаю

Збирають урожай у міру росту плодів, коли вони досягають заявлених виробникам насіння розмірів. Якщо освітлення рослини обмежити 8 годинами на добу, то багато сортів до 15 днів можуть зберігатися на корені і використовуватися у міру необхідності. У такому разі не можна допускати сухості грунту – рослини можуть придбати гіркий смак.

Зберігають редис в темному, прохолодному місці. При упаковці в поліетиленовий пакет коренеплоди довго не висохнуть. У холодильнику редис можна зберігати до 2 тижнів.

Варто почитати:

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *