Як є фрукт гранаділла, опис і корисні властивості

Іноді хочеться побалувати себе незвичайною їжею, наприклад, екзотичними фруктами, але перед тим, як застосувати їх в їжу варто дізнатися про їх властивості та можливі протипоказання. Одним з таких фруктів є плід швидкозростаючою деревовидної ліани пасифлори, що виростає в лісах Південної Америки і Австралії.

Форма фрукта овальна, що зовні нагадує звичайне куряче яйце, середній діаметр плоду досягає восьми сантиметрів. Після дозрівання гранаділла приймає жовтий окрас, а на що покриває її шкірці утворюються темні плями. Урожай збирають в середині літа, так як ліана плодоносить тільки раз на рік. Середня вага зрілого фрукта може бути від 150 до 250 грам.

У дикій природі є кілька різновидів рослини, але широкого поширення набули всього п’ять культур, в їх числі і маракуйя. Стиглі плоди можна вживати в їжу в сирому вигляді. Фрукт розрізають навпіл, і за допомогою звичайної ложки вибирають м’якоть. Усередині плоду знаходяться темні насіння, вони м’які і їх теж можна вживати в їжу.

М’якоть гранаділла схожа на желе, вона солодкуватий і за смаком віддалено нагадує агрус, але багато хто порівнює її з динею. З плода можна приготувати висвітлює напій, а його сік часто використовую в якості основи для виготовлення різного роду десертів. Також плоди гранаділла можна використовувати як екзотичний інгрідієнта для фруктового салату. гранаділла – швидкопсувний фрукт, тому при виборі особливу увагу слід приділити його свіжості.

Корисні властивості фрукта гранаділла

  • Гранаділла низькокалорійна і прекрасно підійде при будь-яких видах дієт для схуднення.
  • Плід містить велику кількість вітамінів, мінеральних речовин необхідних для гарного метаболізму.
  • Зміцнює волосся і нігті, сприяє їх швидкому зростанню.
  • Ефірні масла гранаділла надають седативний ефект.
  • Надає загальне зміцнювальний вплив на імунітет людини.

Багато людей відзначають що фрукт може допомогти впоратися з мігренню, відновити здоровий сон і навіть полегшити стан людини хворого на астму. Завдяки наявності полівітамінного комплексу і корисних мікроелементів вживання фрукта допомагає організму справлятися при простудних захворюваннях, зміцнює імунітет і полегшує перебіг інфекційних хвороб.

Слід пам’ятати – будь-які фрукти можуть мати не тільки позитивний вплив на організм, але можуть принести йому і шкоду. гранаділла практично не має протипоказань, але в разі індивідуальної непереносимості є можливість виникнення алергічних реакцій, тоді від вживання цього фрукта варто відмовитися.

Обмеження щодо вживання

  • фрукт не слід вживати в їжу при слабкому шлунково-кишковому тракті і схильності до діареї
  • при вживанні у великих кількостях гранаділла може надати проносне або сечогінну дію
  • гранаділла не рекомендують включати в раціон дітей молодше трьох років

Перезріла гранаділла має яскраво виражене проносну дію. Найчастіше симптоми алергічної реакції можуть бути спровоковані препаратами, нанесеними на фрукт. Як ми вже писали вище – продукт швидкопсувний, а значить для доставки його в інші країни його обробляють спеціальними складами, що продовжує його свіжість. Чи не пробуйте шкірку на смак, навіть після того, як добре помили плід. Якщо після вживання ви відчуєте себе не комфортно, то від подальшого “бенкету” краще утриматися.

Цікаві факти про гранаділла

  • Рослина відома з середини шістнадцятого століття, але його плоди стали активно використовувати тільки в кінці дев’ятнадцятого століття.
  • Рослина дуже популярно в якості кімнатної квітки і активно використовується при вертикальному озелененні та декоруванні веранд. Пассифлору часто висаджують поблизу огорож і на відкритих балконах, а її квіти мають велику декоративну цінність.
  • Широко відоме заспокійливо засіб Ново-Пасит містить в собі екстракт пасифлори.
  • Рослини цього сімейства налічують понад п’ятсот видів, але тільки деякі з них плодоносять їстівними фруктами
  • Місцеві жителі застосовують листя в якості чайної заварки і навіть курильного тютюну,

Шкірка плоду є джерелом пектину, на основі якого виготовляються деякі десертні страви, в тому числі мармелад і джем. Широке поширення рослина отримало і в народній медицині, місцеві жителі використовують відвари з листя і коренів пасифлори як глистогінний кошти, а також як ліки для лікування епілепсії і розлади травлення. Насіння гранаділла є джерелом цінного масла, а вживання їх в їжу здатне викликати седативний ефект і подіяти як снодійне.

Варто почитати:

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *