Як зберігати банани будинку, щоб вони не чорніли: температура, умови, в пакеті або без + відгуки

Зв’язкою жовтих довгастих фруктів з ароматною м’якоттю сьогодні нікого не здивуєш. Будь банан людиною, за свою поширеність і тотальна присутність на вітчизняних ринках і в супермаркетах він давно отримав би російське громадянство. Погано одне: вже на наступний день після покупки стиглий плід починає темніти і псується. Відповіді на питання, як зберігати банани будинку, щоб вони не чорніли, допоможуть побороти час і забезпечити свіжість улюблених ласощів надовго.

Ще кілька десятиліть тому банани для жителів Росії були справжньою екзотикою. Але сьогодні ці заморські фрукти часом коштують дешевше, ніж традиційні для наших місць огірки з помідорами. Пальмові плоди їдять у свіжому вигляді, перетворюють їх в інгредієнт випічки і крему для тортів і тістечок, виготовляють з них морозиво, смузі, суфле, сорбет – і ще безліч інших ласощів. Тому питання про те, як краще зберігати банани, щоб не зіпсувалися, хвилює кожну першу вітчизняну господарку. Адже добре, коли в холодильнику або морозильній камері лежить пара-трійка стиглих фруктів, в будь-який момент готових до твого чергового кулінарного експерименту.

базові правила

Існує три найважливіших правила, які необхідно запам’ятати ще на початковому етапі розмови про тривалість і способи зберігання бананів.

  1. Світло сприяє дозріванню. Принісши ароматний «улов» з магазину, не потрібно викладати його на добре освітлений підвіконня або стіл. Якщо ви хочете, щоб фрукти зберегли свою свіжість якомога довше, відправте їх в сухе темне місце. Оптимально – в кухонну шафу, надійно захищений дверцятами від проникнення сонячних променів.
  2. Холодильник для дозрілих фруктів. Відправляти в холодильну камеру недозрілі фрукти із зеленою шкіркою заборонено. Низькі температури не дозволяють плодам належним чином встигнути. А значить, порушення належних умов зберігання може призвести до втрати харчової цінності продукту і втрати характерного смаку.
  3. Замороження для очищених плодів. Якщо ви вирішили перетворити жовтий довгастий фрукт в напівфабрикат, його потрібно звільнити з щільної шкірки.

Стиглі банани, поміщені на зберігання в холодильник, зсередини не почорніє. Естетичний вигляд втратить лише шкірка, а м’якоть залишиться недоторканою.

Причина почорніння фруктів

Банани є джерелом калію – речовини, яке виступає в ролі протектора для серцевого м’яза, забезпечуючи їй надійний захист і підтримку. Через високу калорійність об’їдатися тропічним фруктом не рекомендують людям, що стежать за своєю фігурою, і пацієнтам, що страждають на цукровий діабет. У бананах міститься велика кількість складних вуглеводів, які під впливом кисню видозмінюються. А, точніше, розпадаються. Одна частина перетворюється в сахарозу, а друга – в речовини, схожі за своїм складом з меламіном.

Саме меламіноподобние речовини і є причиною нерівномірно проявляється на фрукті «засмаги», плями якого спочатку виникають на шкірці, а вже потім і на м’якоті тропічного плоду. Є почорнілий банан неприємно не тільки з естетичної точки зору. Під впливом кисню його смак теж змінюється. Причому не в найкращу сторону. Не кажучи вже про консистенції, яка і зовсім перетворюється в якусь подобу бурого слизу.

Правильне зберігання стиглих бананів – завдання не з легких. У багатьох випадках покупець приречений на фіаско. Температура повітря вище 15 ° C прирікає фрукт на миттєве дозрівання і перезрівання. А якщо в супермаркеті стигла зв’язка містилася при дуже низькій температурі, а потрапивши в ваш будинок, вона відігрілися, почорніння тільки прискориться, а не сповільниться.

Банани не можна зберігати поруч з яблуками та іншими готовими до вживання фруктами. Стиглі плоди діляться з швидко псуються уродженцями тропіків етиленом – газом, який стимулює швидке дозрівання.

7 ступенів зрілості: таблиця

Тривале зберігання починається з грамотного вибору плодів. Для того щоб зробити вдалу покупку, досить розібратися в ступені зрілості фрукта. Всього таких ступенів існує сім. Таблиця, що містить опис кожної з них, внесе ясність в це питання.

Таблиця – 7 ступенів зрілості бананів

ступінь зрілості візуальні ознаки
перша – Шкірка фрукта має рівномірний зелений колір
друга – Шкірка світло-зеленого кольору;
– жовтуваті плями в деяких місцях
третя – Яскраво-жовта шкірка;
– зелений хвостик
четверта – Жовта шкурка;
– невелика кількість темних плям
п’ята – Жовта шкурка;
– рясні дрібні темні плями;
– почорніння кількох ребер;
– поява затемнень на хвостику
шоста – Рясні темно-коричневі плями на шкірці;
– чорний хвостик;
– чорний кінчик
Сьома – 65% плода має темно-коричневий колір;
– висохлий хвостик

Вибір банана повинен грунтуватися на причини, по якій ви купуєте тропічний фрукт.

  • Зберігання гронами. Для цієї мети краще придбати плоди першої або, максимум, другого ступеня зрілості.
  • Сиюминутное вживання в їжу. Бажання поласувати фруктом тут і зараз приведе вас до покупки бананів четвертій чи п’ятій ступеня зрілості. Фрукти набирають солодкість якраз в той момент, коли на їх шкірці починають проступати темні плями.
  • Випічка. Якщо вірити шеф-кухарям, то найкращою сировиною для випічки є якраз таки перезрілі банани. Тому не варто засмучуватися, якщо фрукти швидко зіпсувалися. Можна зробити їх частиною кулінарного чаклунства і побалувати, близьких солоденьким.

Плоди з жовтим хвостиком для зберігання не годяться. Вони не протримаються і тижня.

Як зберігати банани будинку

Як довго можна зберігати банани, яким способом і в якому вигляді? Прийшов час відшукати відповіді на ці питання. Зрозуміло, з поправкою на ступінь зрілості фрукта. Для зрілих і зелених плодів правила зберігання будуть відрізнятися.

дозрілі

Відгуки інтернет-користувачів, засновані на практиці, підтверджують відомий багатьом факт: зрілі фрукти найкраще зберігати гронами, що не роз’єднуючи ніжки бананів. Їх досить підвісити за в’язку хвостиків в прохолодному сухому місці, в яке не проникають сонячні промені. В умовах квартири для цих цілей можна використовувати комору або шафу на заскленому балконі. Але це не єдине правило, яким слід керуватися господаркам. Є і ще три.

  • Без пакету. Поліетиленова упаковка згубно позначається на свіжості продукту. Усередині пакета створюється середовище з підвищеною вологістю і високою температурою. Тому фрукти, які забули дістати з поліетиленового мішка, чорніють в одну мить.
  • При температурі 12-15 ° C. Якщо зберігати банани в цій температурі, вам вдасться пролонгувати свіжість продукту тижня на півтори-дві. Прохолода уповільнює дозрівання тропічних фруктів, тому влітку їх можна тримати в підвалі, а взимку – на утепленому балконі.
  • При вологості 50-60%. Вологість – ще один важливий показник, що впливає на швидкість дозрівання пальмових плодів. Занадто сухе і занадто вологе повітря негативно впливає. У той час як підтримка оптимального рівня вологості сприяє збереженню свіжості.

зелені

Жовтим бананам дозрівати ні до чого. А ось яскраво-або частково зеленим це просто необхідно. Якщо ви придбали «зелень» не для того, щоб тижнями її зберігати, а лише через відсутність на прилавку зрілих плодів, перед вами стоїть завдання прискорити процес дозрівання улюблених ласощів.

Отже, як же зберігати зелені банани, щоб скоріше отримати можливість насолодитися їх смаком? Покладіть в’язку зелених бананів в паперовий пакет. Туди ж – один великий або кілька дрібних повністю дозрілих фруктів. Наприклад, мініатюрну диню або дві-три соковиті груші. Щільно загорніть упаковку і відправляйте її в холодильник, в овочевий лоток. Через три-п’ять днів упаковку можна розкривати і сміливо ласувати результатом експерименту.

Багатьох цікавить питання, чи можна зберігати банани в холодильнику в очищеному вигляді. Можна, але не більше доби. Позбавлені від шкірки, порізані на кружальця і ??збризнути соком лимона тропічні фрукти, поміщені в холодильну камеру, почорніє вже через 18-24 години.

2 способи тривалої лежання

Локацією для тривалого зберігання тропічних фруктів може бути сухе темне прохолодне місце, холодильна чи морозильна камера. При бажанні зберегти куплений пізньої осені екзотичний плід до новорічного столу потрібно запастися бананами першого або другого ступеня зрілості. Тобто максимально зеленими.

У темному місці

  1. Поділяємо зв’язку зелених плодів поштучно, щоб кожен банан лежав окремо від інших.
  2. Хвостик кожного фрукта обертаємо харчовою плівкою.
  3. Складаємо банани в дерев’яний або картонний ящик в один ряд і залишаємо в коморі або погребі.

Замість харчової плівки можна використовувати фольгу. Ефект буде тим же. Головне – запобігти контакту цієї частини фрукта з великою кількістю кисню.

У морозильній камері

  1. Щоб заморозити, попередньо очищаємо банани від шкірки.
  2. Акуратно поміщаємо в пакет на zip-застібці.
  3. Закриваємо застібку майже до кінця, а в залишений отвір вставляємо пластикову трубочку.
  4. Висмоктуємо повітря з пакету і швидко застібаємо його повністю. Таким чином можна частково замінити вакууматор, забезпечивши бананам максимально наближені до ідеальних умови зберігання в морозилці.
  5. Кладемо упаковку з бананами в морозильну камеру, а при необхідності дістаємо звідти і розморожуємо фрукти в умовах кімнатної температури. Використання мікрохвильової печі для таких цілей не рекомендується.

Врахуйте, що будь-які банани, навіть самі зелені, після розморожування будуть схожі на кашу. Але для випічки кашоподібний продукт цілком згодиться.

промислова обробка

Промислові умови зберігання пальмових плодів кардинально відрізняються від методів домашнього зберігання. Перш ніж потрапити на магазинні прилавки, а звідти – до вас додому, фрукти проходять непростий і тривалий шлях.

  • Збір. Близько 95% бананів, що реалізуються в нашій країні, прилітають з Еквадору. Там їх зривають з пальм зовсім зеленими у вигляді величезних зв’язок.
  • Транспортування. Тропічні фрукти перевозять водними видами транспорту. Як правило – на кораблі, в темному і прохолодному трюмі, щоб продукти не зіпсувалися і не втратили товарний вигляд.
  • Складування. Наступна зупинка уродженців Еквадору – величезні склади, всередині яких дотримуються (або, принаймні, повинні дотримуватися) встановлені державним стандартом температурні умови.
  • Обробка. Імпортний продукт неодмінно проходить обробку в так званих камерах газації. Саме там банани рівномірно жовтіють і дозрівають перед відправкою в супермаркети, прибудинкові магазини і ринки нашої країни.

Газація має на увазі обробку рослинним газом – етиленом. Тим самим, що виділяють дозрілі фрукти і овочі. Він не проникає в м’якоть, але шкірку фрукта перед вживанням в їжу все ж варто помити.

Якщо за службовим обов’язком або з інших причин вам доводиться часто проводити закупівлю бананів в великих кількостях, для їх зберігання варто придбати спеціальну вішалку. Металеве пристосування дозволить комфортно розміщувати цілі грона, але не відділить фрукти один від одного. Якщо місця для установки вішалки немає, можна зберігати, екзотичні плоди безпосередньо в дерев’яних ящиках, в яких вони поставляються. Однак плівку з поверхні контейнера обов’язково потрібно знімати.

Знання про те, як зберігати банани в домашніх умовах, дозволить не бігати в магазин за улюбленим фруктом з кожним днем. Але якщо ви бачите, що допомогти плодам вже неможливо, і зупинити поширення темних пролежнів нічим не можна, приготуйте бананове морозиво, фруктовий хліб або молочно-банановий коктейль. Повірте, цим вкусностям ваші домочадці зрадіють не менш, ніж свіжим плодам, щодня наявними під рукою.

Відгуки: «Зберігаю у дверцята балкона»

Перестиглі банани – шкода, т.к в них замість фруктози вже утворилася сахароза. Чорний банан – це банан, який переморажівалі, або не витримали температурний режим після визрівання. Брати треба банани зовсім без темних точок і з зеленими хвостиками, дати дозріти на підвіконні. Можна покласти поруч яблуко, щоб прискорити процес

Den Filonov

Дякуємо! Значить я все досить правильно роблю. У мене вони лежать у фруктовій підставці, яка висить на барній стійці. Ложу їх окремо від інших фруктів. До почорніння лежать близько 4-5 днів, іноді й тиждень.

Ольга

До речі, плоди з почорнілою шкіркою цілком їстівні, але через непривабливого зовнішнього вигляду їх вже не подаси на стіл гостям. Зберігати банани потрібно при кімнатній температурі, але тільки не в поліетиленовому пакеті, а в відкритому вигляді. У пакеті банани випаровують конденсат, «потіють», і швидко загнивають.

Лисеня Добрий

Я зберігаю банани у дверцята балкона в прохолодне і холодну пору року. А влітку – в холодильнику. Зберігаються теж непогано. Приблизно 3-7 днів (в залежності від ступеня стиглості). У целофановому пакеті зберігати банани точно не можна – відразу чорніють.

Ірина

Варто почитати:

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *