Як зробити шипучку з соди, оцту і лимонного соку: рецепти для домашнього приготування

Величезна кількість людей любило і продовжує любити газовані напої. Особливе місце серед них займає саморобна содова газована вода, більше відома під назвою «шипучка». Цей напій набув популярності ще за часів Радянського Союзу, і небеспрічінно: він простий у виготовленні, володіє незвичайним і досить приємним смаком, а також допомагає при деяких видах недуг. У нинішній час інтерес до нього трохи згас, проте знання того, як зробити шипучку з соди і оцту, залишається корисним хоча б через її корисних властивостей.

Користь і застосування шипучки

Широку популярність саморобна газована вода отримала в якості ліків від шлункових проблем. Але, як згодом з’ясувалося, це не єдина сфера, в якій шипучка виявилася корисною, і насправді спектр її дії набагато ширше. Для чого ж вона застосовується?

  1. Для позбавлення від печії. Шипучка може допомогти впоратися з хворобливими симптомами, за умови, що печія викликана не гострими або хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, а, наприклад, переїданням або занадто жирною їжею. Вона нормалізує кислотно-лужний баланс в шлунку, що викликає практично миттєве полегшення.
  2. Як засіб для схуднення. Звичайно, сама по собі домашня газована вода не виявиться чудодійним засобом, що рятує від зайвих кілограмів. Але в складі комплексного підходу цілком здатна допомогти: оцет і сода сприяють швидшому розщепленню жирів в процесі травлення. Однак постійно приймати шипучку не можна, максимальний термін її прийому не повинен перевищувати двох тижнів. І потрібно відповідально підійти до вибору підсолоджувача: якщо вже без нього не можна обійтися, цукор краще замінити невеликою кількістю натурального меду.
  3. Як звичайний смачний напій. Незважаючи на те, що у содової газованої є свої протипоказання, зрідка її можна вживати і для задоволення, тим більше що вона не навантажує бюджет і легко виготовляється будинку. До того ж шипучка містить в собі чимало корисного: наприклад, оцет містить велику кількість калію, який допомагає виведенню зайвої рідини з організму.

Протипоказання до вживання

Незважаючи на його численні переваги, захоплюватися цим шипучим напоєм не варто. Поєднання лимонної або оцтової кислоти і соди створює досить їдку суміш, яка при постійному вживанні здатна завдати шкоди навіть здоровій організму. Що вже говорити про деяких групах захворювань, при яких шипучку краще не вживати зовсім.

  1. В першу чергу відмовитися від содової треба людям, що страждають серйозними захворюваннями шлунково-кишкового тракту: гастритами, виразковими хворобами, високою кислотністю шлункового соку. Шипучка подразнює слизову шлунка і здатна тільки погіршити наявні захворювання.
  2. Наявність серцево-судинних захворювань теж є протипоказанням до вживання содових напоїв, як і постійно знижений тиск. Шипучка здатна викликати перепади артеріального тиску, ламкість судин, негативно впливати на роботу серцевого м’яза.
  3. При зловживанні шипучкой псується зубна емаль.
  4. Надмірно активне вживання цього напою здатне викликати сильне газоутворення, нудоту, а то і обернутися розладом шлунка.

З цих причин не рекомендується «шипучого» маленьким дітям і вагітним або годуючим жінкам.

способи приготування

Існує кілька способів, як приготувати напій з соди. Вони всі схожі, але мають на трохи різні цілі. У зв’язку з цим варто розглянути кожну варіацію окремо.

Оцет + сода

Класичний рецепт шипучки з соди і оцту робиться просто: необхідно взяти склянку чистої кип’яченої води і додати туди 0,5 чайної ложки соди і 0,5 чайної ложки яблучного оцту. Отриману суміш необхідно ретельно перемішати до виникнення реакції (її можна впізнати по характерному шипіння і бурління), після чого відразу ж випити. У разі якщо пити неможливо через неприємного смаку, допускається можливість додати трохи підсолоджувача.

Лимонна кислота + сода

Шипучка з лимонної кислоти і соди може послужити відмінним лимонадом, оскільки вона не так агресивна, як засіб з оцту і соди. Іноді в невеликих кількостях її можна навіть давати дітям, хоч і нечасто.

До того ж суміш для домашнього лимонаду можна приготувати заздалегідь і зберігати цілий місяць. Для приготування суміші потрібно взяти 3 чайних ложки лимонної кислоти, 1,5 чайної ложки соди і цукрову пудру до смаку. Всі інгредієнти з’єднуються в сухий ємності і перетираються до стану однорідної суміші, після чого герметично закриваються. Для приготування напою досить лише буде взяти одну або дві столові ложки сухої суміші і додати склянку чистої кип’яченої води.

Рецепти для лікування печії

Рецепти для лікарської газованої використовують ті ж принципи, що і класичні. Чому ж вони винесені окремо? Тому що існує кілька базових варіантів, серед яких можна вибрати для себе найбільш підходящий. Отже, як зробити шипучку для шлунка?

  1. Потрібно взяти півсклянки (близько 100 мл) чистої води, можна мінеральної. У неї додається 0,5 чайної ложки соди і стільки ж лимонної кислоти, суміш перемішується до появи шипіння, після чого її необхідно випити маленькими ковточками.
  2. У склянку злегка підігрітої води додається столова ложка яблучного оцту і щіпка соди. Суміш розмішується і відразу ж випивається.
  3. Необхідно взяти 125 мл чистої кип’яченої води, в яку потім додаються 0,5 чайної ложки соди і така ж кількість лимонного соку. Напій розмішується до настання реакції і відразу ж випивається.

Важливо не забувати, що пити лікарську суміш необхідно не на порожній шлунок. Постійно лікуватися нею неприпустимо! У разі часто виникає печії потрібно звернутися за консультацією до гастроентеролога.

Варто почитати:

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *