Зелень сортів багаторічних луків: вибір дизайнерів і кулінарів

багаторічний цибулю (Який на латині звучить як Allium) має чудові декоративні, харчові, лікарські властивості.

Рід налічує близько п’ятисот видів.

Однак в Росії розводять близько двохсот з них. В основному на городах зустрічаються шалот, часник, ріпчаста цибуля (в тому числі і плоский), порей.

Такі сорти, як слизун, черемша, запашний, шніт, косою, батун, багатоярусний і ін., Особливої ??популярності, на жаль, не отримали.

Властивості сорти цибулі багаторічного відрізняються не тільки смаковими властивостями, а й особливостями розведення, періодами дозрівання, зовнішнім виглядом. Їх можна садити на рабатках і клумбах – деякі сорти нітрохи не поступаються декоративним рослинам за своїми естетичними властивостями.

Більшість садівників цінує цю культуру за здатність до їх раннього дозрівання. Так і є: на ще не зазеленіла пейзажі в перших числах весни помітно виділяються лише соковиті молоді пагони цибулі.

Ця рослина багате незамінними амінокислотами, вітамінами. Як правило, його садять на зелень.

Оскільки речовини, які в ньому присутні, надають позитивний вплив на обмінні процеси і несприйнятливість до хвороб, ефірні масла полегшують травні процеси. У народній медицині здавна відомі лікарські властивості цих рослин, зокрема, вони здатні підвищувати гемоглобін, сприяють виведенню надлишків холестерину з організму. Багато дачники ці рослини висаджують в декоративних цілях. Вони відмінно доповнюють бордюри вздовж доріжок, клумб, альпійські гірки.

квіти привертають безліч запилювачів, тому і зростаючі поруч культура не будуть обділені увагою бджіл.

характеристика

багаторічники вельми морозостійкі. Ці рослини можуть витримувати температуру аж до 40 градусів нижче нуля. Ці рослини не схильні до хвороб і досить стійкі до різних шкідників. Більш того, культура може за 3-5 років давати хороший врожай навіть за умов багаторазової зрізання.

Рослина утворює помилкову цибулину. При сприятливих погодних і кліматичних умовах ця цибулина постійно дає листя. Час спокою у цієї рослини досить короткий, в зв’язку з цим культури можна виростити в приміщенні або на захищеному грунті.

На відкритій території ділянку, який відокремлений від основної сівозміни, відмінно підійде для багаторічного лука (на фото можна побачити, де росте культура). Даний можна буде використовуватися приблизно 5-6 років.

Дуже важливо убезпечити його від затоплення після танення снігів навесні і при дощах в осінню пору. Коріння лука струновідние, залягають на глибині приблизно 20-30 см.

Це означає, що грунт на ділянці повинен бути високородючих, слабкокислим або, в крайньому випадку, нейтральним, з рН не більше, ніж 6-7 одиниць і мати легкий склад. Корнеотприсковие і кореневищні бур’яни будуть вельми заважати зростанню, в зв’язку з чим їх слід видалити. Якщо на ділянці росте хвощ або кінський щавель, то перш ніж займатися посадкою лука потрібно буде провести вапнування.

Лук багаторічний: вирощування на ділянці і догляд

Підготовка ґрунту відбувається так само, як і під цибуля ріпчаста. Восени під перекопування грунту вносять компост, гній або перегній. Кількість добрив розраховується 10 кг на 1 квадратний метр.

Застосовуються також і каліе-фосфорні добрива. Навесні під граблі додають поживні азотні суміші. Багаторічні луки можна розмножувати Деленки, і можна сіяти.

Насіння у багаторічних злакових культур дрібні (особливо цим виділяється шніт) і відрізняються низькою схожістю. До висадження рекомендуються свіже насіння. Якщо вони будуть довго лежати, то їх схожість може виявитися нижче 80%. Якщо це сталося, то рекомендується збільшення норму посіву. Перш ніж внести насіння в грунт, їх піддають процесу знезараження.

Заходи по вирощуванню багаторічного лука не супроводжуються в цілому особливими складнощами. Насіння поміщають на грядки, рівній поверхні або гребенях. Вибір місця може залежати від типу грунту. Гряди і гребені використовуються на холодних землях або в низинах. Посів у відкритий ґрунт починається в кінці квітня – на початку травня. Важливо її обов’язково мульчувати торфом або перегноєм. Співвідношення бажано витримувати 0,5 кг на один квадратний метр грунту. У весняно-літній період садять деленки і розсаду. У другій рік і в наступні потрібно регулярно культури підгодовувати. Коли настане рання весна, то після зрізання вноситься також по 10 г на 1 квадратний метр азотних і калійних сумішей, а також 15 г фосфорних.

У перший рік життя йде формування рослини з одного, максимум трьома гілками. На наступний рік в тій же кількості будуть виникати з’являтися квіткові стрілки, на яких будуть з’являтися кулясті суцвіття. На останніх тижнях квітня – перших числах травня першими починають виникати:

  • шніт,
  • батун,
  • багатоярусний цибуля.

Трохи пізніше починають сходити слизун і запашний. Для того щоб отримати урожай в зимовий час, потрібно з осені відбирати посадковий матеріал трьох або чотирьох років і викопати. Рослини поміщають в ящики, присипають землею або торфом. До посадки їх слід зберігати при температурі від 0 до 2 градусів вище нуля.

шніт

Різновидів багаторічного лука існує багато. У цій статті ми поговоримо лише про деякі з них. І першим в списку у нас буде цибуля-шніт.

Даний сорт також називають сковорідкою або резанцем.

Шніт застосовують в основному для декоративних цілей. Його на своїх ділянках або ящиках вирощують багато садівників.

Найчастіше життєвий цикл цього лука становить не більше 5 років. Ця рослина відмінно розмножується:

  • самосівом,
  • насінням,
  • купинами цибулин.

Вони своїми пагонами утворюють зарослу дернину. Цибулини мають невеликим розміром.

Важливо! У їжу їх не вживають!

У цій рослині цінують злегка шорсткі, вузькі і дудчасті пір’я. Ширина їх не більше 7 мм, а висота – не більше 40 см. Цибулева зелень згодом залишиться ніжною і не огрубевает, але такі властивості зберігаються при умовах своєчасної обрізки.

Квіти у цибулі-шніт кулясті. Їх відтінки відрізняються великою різноманітністю в червоному спектрі – від рожевих до фіолетових. Цвітіння впливу на якість життєвого циклу не робить. Даний період припадає на травень-серпень.

Це дуже невибаглива рослина. Воно успішно приживається навіть у північних районах. Притому культура потребує рясного поливу. Деякі садівники садять його на своїх ділянках тільки для зелені, а хтось використовує цю рослину для природної прикраси своєї ділянки.

Острівці з лука-шніт вражаюче підкреслюють бордюри, також відмінно вони виглядають і на альпійських гірках. Для декорування альпійських гірок рекомендується висаджувати шніт з південної і східної сторін.

Сорти цибулі шніт

Його сорти вибираються виходячи з кліматичних особливостей району зростання: Богемія і Крокус прекрасно плодоносять. Вони прекрасно почувають себе в областях з теплими зимами.

Такі сорти:

  • вітамінний,
  • медонос,
  • Сонет

характеризуються стійкістю до морозів.

Підготовка до зимового часу

При підготовці до зими ця рослина практично під корінь обрізають. Його також можна пересадити в будь-якої відповідну посудину на 60 днів. У зимовий час саджанець почне давати свіжу зелень. Лук Шнітт, як тільки зійде сніг, починає з’являтися одним з найперших. Перші листя рослини ранньою весною дуже м’які, а до початку літа огрубевает і стають жорсткими. Перед початком цвітіння вони стають гіркими і гострими і їх практично не вживаються в їжу.

лук шалот

Даний вид відомий як один з делікатесних. Шалот цінується за ніжний трав’яний аромат і солодкуваті на смак листя.

Цибулини даної рослини нехай і нечасто, але все ж теж вживають в їжу. Дуже популярний цей лук у Франції – і як декоративну рослину, так і в кулінарії.

У шалот цінується зелень, для неї і вирощують цей лук.

Лук шалот має багато спільного з ріпчастою цибулею. Однак він більш гіллясте, а цибулини – довгасті і невеликі, формують гнізда. При викопуванні їх досить легко розділити. При наступних посадках вони дуже ефективно розмножуються. Їх здатність до швидкого відновлення дає можливість вирощувати цей цибулю в промислових масштабах.

особливості виду

Лук шалот, чим і відрізняється від ряду інших інших багаторічних луків, є вимогливим рослиною. Він вимагає для себе спеціальної ділянки, інакше з його вирощуванням починаються проблеми.

Шалот для вирощування в декоративних цілях не використовують. Сусідство з луками однорічного типу може стати причиною до переродження шалот і, як наслідок, втрати його смакових якостей. Найпоширенішими в нашій країні сортами можна назвати:

  • спринт,
  • Сибірський жовтий,
  • банановий,
  • Дружна сімейка,
  • Делікатес.

Основна частина сортів цього лука шалот підходить для висадки в середній смузі нашого краю. Також він відмінно переносить холод, а його цибулини зберігають життєздатність навіть при значно нижчій температурі. Тому його нерідко можна часто побачити на городах в Сибіру і на Далекому Сході. Цибулини викопують для наступної посадки, як правило, в кінці літніх місяців. Щоб отримати соковиту зелень, проводити радять відразу ж, як зійде сніг. Для успішного визрівання цибулин посів здійснюється після випадання першого снігу, восени.

батун

Цей багаторічний цибулю вважається одним з найбільш поширених видів. Його вирощують практично на кожному городі.

Даний вид ще має назву “татарка” і “дудчатий”. Зазвичай батун садять на індивідуальній грядці. Рослина відмінно приживається близько квіткових культур. Цей вид має дуже розгалужений кущ – дуже соковитий, з сітчастими, довгими листям. У висоту вони досягають 60 см.

Смакові якості батуна нітрохи не поступається плоскому ріпчастій цибулі, але він безсумнівний лідер за кількістю корисних речовин. батун багатий:

  • аскорбіновою кислотою,
  • солями калію,
  • рибофлавіном і мн. ін.

Культура відмінно розмножується насінням, які щорічно виходять після завершення періоду її цвітіння. Рослина на одній ділянці можна вирощувати протягом шести років, однак за умови, якщо його правильно поливати і проводити регулярні заходи щодо удобрення грунту.

Найпоширеніші сорти цього виду:

  • смарагд,
  • Байкал,
  • Тотем,
  • Трійця,
  • травневий,
  • молодець,
  • Квітневий та ін.

слизун

У нього є друга назва – никне цибулю. Він з’являється відразу ж після сходження снігів. На початку квітня його зелень вже можна вживати в їжу.

Лук слизун є одним з найбільш ранніх видів, а за кількістю заліза – лідером. Він відрізняється різким, насиченим смаком, який тримається весь сезон.

Цей лук росте у вигляді невисокого куща. Його листя – блідо-зеленого кольору, дуже соковиті. Вони швидко відновлюються після зрізання. Слизун цвіте великими, і одиночними кулями. Однак врожайність у нього не дуже висока. Життєвий цикл – 4 роки. Після цього часу його пересаджують і гарненько підгодовують. Розмножується насінням.

Сорти багаторічного лука

висновок

Як це вже очевидно, багаторічний вид цього гострого рослини в догляді за собою вельми невибагливий. При цьому його смакові якості і зовнішній вигляд залучають представників багатьох професій: професійних садівників, кухарів та ін. Виростити його в літній або навіть зимовий час – в умовах домашнього змісту – напевно здатний навіть зовсім недосвідчений новачок-городник.

Головне в цій справі – уважне ставлення до культури, відповідний догляд, регулярний полив, систематичне розпушування, а також грамотно проведена обрізка в підготовчий період перед початком зимарки. І тоді ця цікава, яка заслуговує тієї популярності, яку вона має у сучасних садівників і городників, порадує кожного і своїм зовнішнім виглядом, і оціненої вже далеко не першими поколіннями гострота і пікантність.

Варто почитати:

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *