Жовтіє, але не сонце в небі, а часник на землі. Як бути і що робити?

Жовтіти стрілчасті листя часнику (найчастіше – озимого) починають з верхівок, а потім поступово жовтіє і вся їхня поверхня. Чому наявність жовтого листя у часнику призводить до загальмування розвитку у рослини?

А все тому що листя – це ж антени, за якими до цибулини надходить необхідна для життя і зростання сонячна енергія. Давайте розберемося з таким питанням, як: «жовтіє часник що робити?»

Чому навесні озимий часник завжди жовтіє через раптові сюрпризів погоди у вигляді сильних заморозків. Мороз просто блокує нормальну роботу кореневої системи часнику і рослина змушене добирати необхідне прожиток зі своїх зелених пір’я, які тільки-тільки почали своє зростання.

Якщо часнику все-таки довелося зіткнутися з невеликим морозцем, потрібно відразу ж обробити його, окропивши листя розчином біостимулятора (Епін, Циркон і інші.). Також можна провести мульчування грунту, де росте часник, за допомогою соломи.

Всьому свій час, всьому свій термін

Буває і таке, що недотримання термінів також є однією з причин, чому жовтіє листя часнику. Не варто поспішати відправляти часник на грядку ранньої осені. Потрібно почекати час і висадити часник за пару тижнів до встановлення стабільно холодну погоду (зазвичай кінець жовтня – початок листопада), щоб він благополучно встиг вступити на етап охолодження (температура не повинна перевищувати + 3оС), при цьому не пустившись в зростання (активно рости часник починає при температурі грунту + 5-10 ° С).

Часник вкорінюється, тобто поступово пускає в зростання свого коріння при температурі -1оС. Якщо ж у цей період почнеться зростання листя через теплу погоду, часник просто підмерзне, і тоді доведеться з досадою навесні відзначити, що жовтіє часник, а що робити – незрозуміло.

Взагалі, відповідний час для посадки краще вибирати, уважно слухаючи прогнози погоди, тому що навіть в листопаді може спостерігатися аномальне тепло, а значить тоді треба садити наше пряна рослина в перших числах грудня.

Посадка зубків проводиться на глибину до 5 см. Також для додаткового захисту від промерзання можна замульчувати посаджене або укрити руберойдом. Навесні треба не прогавити момент і якомога раніше прибрати будь-укриття з грядки, а як тільки з’явиться перша зелень – треба простимулювати ріст рослини якимось азотним добривом (наприклад, «Фертакой»).

«Жовтяничних» захворювання у нашого трав’янистої рослини сімейства цибулевих

Зустрічається і таке, що пожовтіння є неприємним результатом зараження цибулини часнику грибковими захворюваннями:

  • фузаріоз,
  • бактеріальна гниль.

Коріння зазвичай покриваються пліснявою, а потім чорніють. При фузаріозу на листках рослини з’являються смуги жовто-коричневого кольору. Звичайно ж, такі захворювання краще попереджати заздалегідь, так як вони складно піддаються лікуванню.

Бажано перед посадкою зубочки часнику дезінфікувати слабким розчином марганцівки або спеціальними препаратами. Досить буде потримати зубки часнику близько 20 хвилин в дезинфицирующем розчині, або для профілактики просто полити грядки відразу після посадки будь-яким з цих розчинів.

Даєш вчасно вітаміни!

Листя у улюбленого ароматного рослини можуть жовтіти в тому числі через нестачу поживних елементів, особливо – азоту і калію.

Годувати часничок потрібно як мінеральними (сечовина, сульфат калію), так і органічними добривами (настій із сіна, бур’янів, деревної золи).

Важливо завжди після підгодівлі рясно поливати грядку з часником, так як всі без винятку рослини засвоюють поживні речовини в розведеному вигляді.

Для того щоб грунт довше зберігала свою вологість, не буде зайвим замульчувати мокру грядку сухою землею, компостом, соломою. Не забуваємо, що все корисно в міру, а значить надмірне зволоження грунту (так само, як її сухість) також провокує пожовтіння на листках рослини. Періодично грядку потрібно рихлити, в разі потреби – поливати, в міру.

Ах ці мерзенні шкідники …

У часнику існують вороги – провокатори появи жовтого листя. Ворог номер один – це цибульна муха, її личинки. Знищити цю заразу можна використовуючи сольовий розчин: 210 г кухонної солі розлучаються в 10 л води. Приготованим розчином треба обприскати рослини і комашок, які повинні зникнути після цієї процедури.

Ворог номер два – цибулевий нематода, боротися з якою вкрай важко. Чому важко? Та тому що ця напасть може мешкати в грунті навіть без води протягом 9 років! Присутність нематоди призводить до того, що рослина просто марніє, листя скручуються, а потім стають світлими, цибулина тріскається, біло-рожевим нальотом (власне цей наліт ніщо інше як маленькі черв’ячки) і гниє.

Нерідко такі уражені рослини все-таки доводиться видаляти, а на наступний рік для посадки часнику доведеться виділити іншу грядку.

Нематода небайдужа до кислому ґрунті, тому уражений клаптик землі бажано ощелачивать вапном або доломітового борошном. Ця процедура буде корисна також для пряної рослини, тому що часник в тому числі жовтіє від кислого грунту, а вважає за краще – нейтральну.

Головне – дотримуватися правил!

Щоб вирощування цього корисного пікантного рослини не ставало головним болем, пам’ятайте про неухильне дотримання агротехніки вирощування цього подарунка природи для нашого здоров’я.

  • Наприклад, садити озимий [linkator href = “http://moya-belarus.ru/ovoshhi/chesnok/chem-podkormit-chesnok-vesnoj.html” class = “date-09-01”] часник навесні [/ linkator] НЕ варто, тому що ризикуєте отримати всього лише багату зелень і недорозвинену цибулину у вигляді одного зубчики.
  • Під часник при посадці не вносять свіжий гній.
  • Вчасно видаляйте бур’ян, зривайте виростають стрілки, рихлите земельку біля рослини – все це сприяє кращому освітленню і зростання часнику, збільшення розміру самої цибулини.
  • Часник перестають поливати вже в серпні, а коли жовтіють його нижнє листя, стрілка розпрямляється – потрібно негайно починати збір врожаю. Чому так скоро? Просто відкладання прибирання на потім призводить до того, що цибулини у часнику розпадаються на зубки, а значить гірше зберігаються.

А ще пам’ятайте про правила чергування різних культур на городі. Краще не висаджувати часник на ділянку, де раніше росла картопля. Ну не любить це пряна рослина такого попередника! Зате вони відмінно поєднуються на сковороді: яка смачна смажена картопелька з часничком! Хай буде з нами чудовий урожай!

Варто почитати:

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *