Пізня капуста на розсаду: коли і як садити

Пізні сорти капусти є цінною овочевою культурою, яка не накопичує нітратів під час зберігання продукту. Посадка пізньої капусти на розсаду відбувається навесні, зазвичай на початку травня.

Характеристика сортів пізньої капусти

Пізні сорти капусти стійкі до осінніх заморозків. Їх часто використовують для довгого зберігання і засолювання. Пізній сорт овочу невимогливий до виду землі. Він добре приймається під час висадки у відкритий грунт, якщо садити його в грядки після ранніх культур: огірків, картоплі.

Найпоширенішими сортами пізньої капусти, які вигідно садити в різних регіонах, вважаються:

  1. Агресор. Гібридний вид, який не вимагає особливого догляду. Середня вага 1 качана становить 3-5 кг. Є імунітет до трипсу, фузаріозного в’янення і точкового некрозу. Посів здійснюється на початку травня.
  2. Мара. Вегетаційний період – 165 днів. Головки важать 3-4 кг. Цей різновид відрізняється високими смаковими якостями, підходить для квашення або вживання в свіжому вигляді.
  3. Амагер. Холодостійкий вид, що не переносить спеку. Головки капусти важать до 6 кг. Урожайність становить від 5 до 7 до на 1 кв. м. Можлива далека транспортування. Термін дозрівання – 120 днів.

Терміни та етапи підготовки

Пізній сорт капусти найчастіше вирощують в теплицях або в домашніх умовах. Посадка пізньої капусти на розсаду відбувається в середині березня. Терміни висадки її у відкритий грунт випадають на квітень. За 14 днів до вирощування розсади насіння готують, щоб досягти здорового і рясного врожаю.

Основні етапи підготовки насіння пізніх сортів:

  1. Калібрування. Її використовують для відбору неякісного насіння. Їх замочують у 3% -му розчині соди. Ті, що спливли, не підходять для посіву.
  2. Показник схожості. Насіння перевіряють на можливість взятися і зійти, тому їх поміщають на вологу тканину, накривають склом і розміщують в теплому приміщенні.
  3. Знезараження. Для профілактики насіння опускають в марганцевий розчин. Для цього змішують 10 г марганцового калію і 0,5 л води. Їх потрібно протримати 10 хв., А потім ретельно промити.
  4. Замочування. Перед тим як сіяти, насіння опускають в воду 20 ° С на 17 годин.
  5. Загартування. Вона призначена для підвищення стійкості рослини до погодних перепадів. Насіння в Обсушені вигляді поміщають в холодильник на 24 години з температурою 2 ° С.

Капусту пікірують. Ємності для розсади вибирають будь-які: ящики, горщики. Однак вони не повинні бути розташовані на протязі після посіву. Холодний, сильний вітер робить рослина слабким і вразливим до хвороб.

Для дезінфекції та профілактики також рекомендують використовувати розчини, які можна придбати в магазині: «Бактофіт», «Байкал М1», «Альбіт», «Максим», «Фітоспорін-М».

У домашніх умовах для дезінфекції капустяні насіння опускають в гарячу воду температурою до 45 ° С в тканинному мішечку. Щоб висока температура в ємності з водою зберігалася довше, рослина ставлять в миску з температурою на 10-15 ° С вище або в прилад для підігріву води із спеціально виставленої температурою. Також чистку проводять, поклавши насіння в мультиварку в режимі Йогурт.

Посів насіння для розсади

Після гарту насіння сіють в грунт з піску, торфу і дернової землі. Перед вирощуванням грунт готують і дезінфікують. Це можна зробити за допомогою розчину перманганату калію.

Сіяти капусту потрібно вузькими рядами вглиб на 10-15 мм за схемою: 1 см між лунками і 3-4 см між борознами по 3-4 насінини. Для швидкого росту рослині необхідний відповідний температурний режим. Днем – приблизно 15-30 ° С, ввечері мінімальна температура становить 9 ° С.

Необхідно приділити увагу зволоженості грунту. Вона не повинна бути сухою і перезволожений, т. К. Капуста може захворіти. Насіння пізніх сортів проростають протягом тижня, а через 14 днів проводять пікіровку.

Пересадка розсади у відкритий грунт

Посадку куща пізнього сорту у відкритий грунт здійснюють на початку травня, коли саджанець сформував кореневу систему. Рекомендують виконувати процедуру ввечері або в похмуру погоду, в ряд або в шаховому порядку. За 2 тижні до пересадки в теплицях починають відкривати вікна і двері на пару годин, щоб саджанець поступово звик до умов навколишнього середовища на городі.

Пересаджувати рослину в город потрібно, коли на ньому вже більше 5 листочків. Схема пересадки: 70 см між кущами і 60 см між рядами. Не рекомендується садити капусту на місця, де раніше росли:

  • буряк;
  • редька;
  • помідори.

Це призводить до безплідності рослини. Морква, бобові або зернові вважаються хорошими попередниками.

полив

Пізній сорт овочевої культури поливають 2 рази в тиждень відразу після висадки у відкритий грунт. На початку і середині серпня рослині необхідні рясні поливи, так як в цей час закладаються качани.

Поливати кущі коштує приблизно 8 л на 1 м ?. В кінці літа це роблять раз на тиждень. Після поливу грунт розпушують вглиб на 7 см.

підгортання

Підгортання покращує розвиток овоча, допомагає уникнути гниття плода. Кущ підгортають лише після того, як рослина зміцнилося на постійному місці і пішло в ріст. Процедуру виконують кожні 10 днів приблизно через 2 тижні після пересадки розсади на постійне місце в городі. Також кущ можна удобрити сумішшю коров’яку.

Грунт під овочевою культурою стоїть рихлити і засипати деревним попелом: 1 ст. на 1 м? землі. Підгортання проводять в безвітряний день. Перед даним процесом, за 3 дні, рослини підживлюють 10-15% -им курячим послідом.

Добрива для розсади

Коли на рослині з’являються перші листя, його обробляють розчином з мікроелементами. Для цього беруть 1 л води і змішують з 7-10 г комплексних мікроелементів.

Добрива, які можна використовувати для розсади і насіння пізньої капусти:

  1. Розчин золи і мила. Для цього 1 кг золи наполягають 48 годин в 8 л окропу, потім проціджують і додають відро води з 40 г розчинної мила. Обприскування такою сумішшю виробляють 1-2 рази на місяць.
  2. Перед загартуванням листя обприскують сульфатної сумішшю. Щоб приготувати цей розчин, знадобиться 1 ст. л. сульфату калію, 1 ст. л. сечовини, розбавлені в 10 л води. На кущ розсади потрібно 300-400 мл розчину.
  3. Розчин нітрофоски для насіння. Беруть 5 г мікроелемента і розчиняють в 450 мл води. Тримають 10-11 годин.

Вирощування пізнього виду капусти дає кращий результат врожайності поруч з помідорами, м’ятою і кущами кропу. Вони виділяють фітонциди – відлякують речовини для багатьох небезпечних комах-шкідників.

хвороби розсади

Поширеними недугами для пізніх сортів є чорна ніжка і фомоз.

Чорна ніжка – це грибкова хвороба стебла, яка призводить до гноїння і загибелі овоча. Основною причиною зараження є кислотна грунт з малою дозою мікроелементів. Вона характеризується жовтими листочками і темним стеблом. Хворі рослини неможливо вилікувати, тому їх знищують, а що залишилися здорові кущі обробляють розчином марганцівки (0,5 г на 1 л води).

Фомоз – бактеріальна хвороба, яка виникає через необробленого посадкового матеріалу. Ознаками недуги є чорні плями на листі і стеблах. Такі овочі не лікуються, їх прибирають.

висновок

Терміни посадки і правильний догляд забезпечують хороший урожай пізнього сорту. Щоб отримати здорову і стійку до погодних умов розсаду пізніх сортів, проводять комплекс необхідних заходів.

Варто почитати:

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *