Болгарський перець на зиму: способи заготовки солодкого перцю на зиму, сушка, заморожування в домашніх умовах

Болгарський перець є чемпіоном серед овочів за вмістом в своєму складі вітаміну С і А. Але не кожна господиня знає, що овоч можна заготовити на зиму простими способами. На зиму його можна заморозити, і якщо це зробити правильно, він не втратить своїх корисних якостей. Заморожувати його можна не тільки для додавання в різні страви, а й зробити заготовку для фаршированого перцю, який порадує всю родину холодним зимовим вечором. Зберегти болгарський перець – це значить мати в раціоні корисний продукт протягом цілого року.

Зберігання болгарського перцю

Є кілька простих способів, як зберегти болгарський перець на зиму свіжим. Головне – зберегти овоч правильно, щоб він приніс якомога більше користі для організму. Болгарський перець – овоч не тільки корисний, але і смачний, ароматний і зовні дуже привабливий. Він здатний прикрасити будь-яку страву, закуски, хороший як блюдо, приготоване самостійно. Смачний він в будь-якому вигляді, але користі він принесе більше, якщо ввести його в раціон в сирому вигляді.

Заготовлювати овоч можливо різними способами. Як правило, він широко застосовується в консервації, заморожування і напівфабрикатах.

У замороженому вигляді зберігати його можна близько року. Умови зберігання можуть бути різними. Можна зберегти його в підвалі, на балконі, в холодильнику, на кущі, висушити, заморозити.

Умови для збереження

Щоб зберегти плоди цього чудового овочу, слід правильно вибрати якісний продукт. Слід знати, що у цього плоду існує 2 терміни дозрівання.

Терміни дозрівання:

  1. Технічний. Під час дозрівання має достатній розмір плода, властивий до певного виду овоча. Сам плід має щільну, м’ясисту, соковиту м’якоть. Саме плоди біологічного дозрівання підходять до тривалого зберігання і консервації.
  2. Біологічний. Плід набуває яскраво виражене забарвлення, характерну для даного сорту. Плід соковитий і м’ясистий. Овоч біологічного дозрівання підходить більше до вживання для заморозки на зиму і вживання в сирому вигляді.

Забирають овочі поступово, у міру дозрівання плодів. Після того як збір врожаю закінчився, слід розсортувати овочі по щільності, кольору і розміру, якщо це буде потрібно. Спосіб, як зберегти перець болгарський на зиму в домашніх умовах, кожна господиня повинна вибрати самостійно.

Перед підготовкою до зберігання необхідно ретельно відібрати тільки цільні якісні плоди. Плоди повинні бути з гладкою, рівною шкіркою. На ній не повинно бути гнилі і тріщин. Овочі повинні бути обов’язково з плодоніжкою, якщо планується заготовлювати їх в сирому вигляді. Плодоніжка зелена, щільна, тверда. Кінець плодоніжки злегка сухий, але без нальоту і гнилі.

Плоди з тріщинами, плямами, вм’ятинами, подряпинами, зморщені і ознаками гнилі до збереження допускати не можна.

способи зберігання

Існує кілька способів, як зберегти солодкий перець на зиму свіжим. Кожен із способів дуже простий і по-своєму гарний.

Способи зберігання:

Зберігання в підвалі. Такий спосіб заготівлі підійде для овочів технічного дозрівання. Для цього слід забезпечити їм відповідні умови зберігання:

  • вологість повітря – 90%;
  • температура повітря – 12 + 10 градусів;
  • добре вентильованому приміщенні;
  • неприпустиме попадання прямих сонячних променів.

Якщо всі умови дотримані, можна приступати до заготівлі. Потрібно взяти невеликий ящик, перестелити його пергаментним папером, плоди укладати не дуже щільно один до одного і пересипати кожен шар плодів тирсою або піском. В один ящик допустимо укласти 2-3 ряди овочів.

У такому вигляді він буде зберігатися більше 2 місяців. За цей час він дозріє і придбає колір, характерний даному сорту.

Час від часу плоди потрібно перевіряти. Якщо раптом з’явилися зів’ялі плоди, значить, в підвалі почала падати вологість. Якщо на плодах почала з’являтися гниль або наліт, слід приділити увагу вентиляції. Якщо на овочах з’являються темні плями, в приміщенні слід підняти температуру до + 12 градусів.

Зберігання на балконі. Зберегти овоч на балконі можна до 2 місяців. Оптимальними умовами такого зберігання буде:

  • хороша вентиляція;
  • температура зберігання + 8 + 12 градусів;
  • захистити плоди від сонячного світла.

Зберегти на балконі овочі можливо в ящиках, пересипавши їх піском або тирсою. Щоб виключити світло сонця, додатково вкрити перець можна мішковиною.

Прекрасно зберігаються плоди в холодильнику. Тут їм потрібно виділити камеру для овочів. Перед тим як помістити плоди в холодильник, кожен плід необхідно ретельно протерти рушником. Мити його не можна. Кожен плід протерти рослинним маслом і перевернути папером і скласти в поліетиленовий пакет. Попередньо в пакеті зробити отвори для вентиляції. Головне для цього способу – не допускати в пакеті з появи конденсату.

Зберігання на кущі. Це самий незвичайний спосіб збереження перцю. Для цього потрібно просто почекати поки все плоди на кущі дозріють. Після чого кущ вирвати разом з коренем. Чи не зриваючи плодів, кущ зафіксувати за корінь плодами вниз. Зробити це можна на балконі або в підвалі. Кущ обробити 1% розчином мідного купоросу. У такому положенні овочам будуть надходити живильні речовини з стебел і листя ще кілька тижнів. Як тільки кущ почне підсихати, необхідно зібрати врожай і вжити його в свіжому вигляді, або ж законсервувати.

Сушка. Для сушіння підійде перець біологічного дозрівання. Заготовлений таким способом овоч буде хорошим доповненням до супів, м’ясних, рибних і других страв. У сушеному вигляді плоди чудово збережуться близько 1 року.

Підготовка перцю до сушіння:

  • Перець добре промити, добре просушити, нарізати соломкою або кубиками середнього розміру.
  • 1-2 хвилини бланшувати в трохи солоній воді.
  • Відкинути на сито, почекати, поки не піде зайва волога.
  • Розкласти шматочки овоча на деко, висушити при 60-70 градусах протягом 3-5 годин в духовій шафі.

Щоб отримати 1 кг сушеного болгарського перцю, знадобиться 12 кг свіжого якісного продукту. Зберігати сушену суміш необхідно в сухий скляній банці.

Замороження. Найефективніший метод, як зберегти перець свіжим на зиму і не втратити його корисні властивості. Крім того, заморозка дозволяє зберегти овоч на довший термін. Якщо покласти його на збереження в морозильну камеру, він прекрасно перезимує там до самого нового врожаю. Для цього методу підійдуть плоди будь-якого виду дозрівання як біологічного, так і технічного. Зліг мляві плоди теж можна використовувати, головне, щоб вони не були зіпсовані і не мали механічних ушкоджень.

Для того щоб відправити плоди на заморозку, їх необхідно підготувати. Для цього потрібно видалити плодоніжки і насіння. Помити під проточною водою і добре висушити заготовки. Складають плоди один в одного. Якщо овоч необов’язково зберігати в цілому вигляді, потрібно порізати його кубиками середньої величини або соломкою. Потім скласти в поліетиленовий пакет, випустити з пакету все повітря і герметично зафіксувати. Складати овоч необхідно в пакетах невеликими порціями. Таким чином, вживати його можна буде невеликими кількостями.

приготування напівфабрикатів

Вживати напівфабрикати з овочів можна всю зиму для будь-яких страв. Деякі господині вважають за краще робити заготовки з використанням різних овочів. Такі напівфабрикати дуже зручні і корисні у використанні. Взимку можна просто дістати готову суміш і приготувати ароматне корисне блюдо.

До таких напівфабрикатів відносяться: овочеві суміші, фарширований перець, консервування.

овочева суміш

Суміш може використовуватися в овочевих рагу, супах, других стравах, в приготуванні м’яса і риби. Для приготування можна вибрати будь-які овочі, які підходять за смаковими якостями до солодкого перцю.

До овочевої суміші підійдуть:

  • морква;
  • стручкова квасоля;
  • зелений горошок;
  • цибуля;
  • кукурудза;
  • капуста брокколі.

Приготувати суміш дуже просто. Всі овочі необхідно промити під проточною водою, добре просушити на рушнику, порізати. Суміш перемішати і розкласти в поліетиленові пакети або спеціальні контейнери, не забуваючи випустити повітря.

Фарширований перець

Прекрасне поживну страву – фарширований перець. Ласувати блюдом можна всю зиму, якщо заготовити його завчасно. Потрібно визначитися, як заморозити перець для фарширування на зиму, а начинку можна вибрати на свій смак.

Начинка для фаршированого перцю:

  • овочева начинка з рисом;
  • м’ясний фарш з додаванням рису або без нього;
  • м’ясний фарш з додаванням грибів;
  • фарш з креветок або кальмарів.

Кожна начинка є унікальною. Тому смак страви залежить від фантазії господині. Для того щоб приготувати цю страву, необхідно підготувати плоди і фарш.

Приготування фаршированого перцю:

  • Приготувати фарш з будь-якою начинкою. Головне, щоб фарш не був занадто рідким.
  • У кожного плода необхідно акуратно зрізати плодоніжки і видалити насіння.
  • Промити плоди і просушити.
  • Кожен овоч заповнити фаршем і покласти в морозилку окремо. Це робиться для того, щоб зберегти форму плода.
  • Приблизно через добу можна розкласти готові напівфабрикати по пакетам або контейнерів.

У такому вигляді овоч може зберігатися протягом року.

консервовані овочі

Не зовсім якісні овочі можна теж використовувати, наприклад, законсервувати їх. Існує маса рецептів, за допомогою яких всю зиму можна ласувати таким прекрасним овочем, як болгарський перець. Злегка зіпсовані або тріснуті плоди необхідно обрізати і використовувати для таких консервів, як: лечо, маринований перець шматочками, пюре, салати.