Фенхель овочевий: вирощування з насіння у відкритому грунті і догляд

Багато садівники-любителі цікавляться вирощуванням фенхеля овочевого з насіння. Овочевий фенхель – це південна культура, і посадка цієї рослини в грунт має свою специфіку. Коли садити фенхель? Його посадку потрібно здійснювати, коли грунт вже добре прогрілася. В умовах російської Середньої смуги найнадійніше займатися вирощуванням рослини з насіння в домашніх умовах (на підвіконні) або в теплиці.

Однак при правильному догляді він буде добре рости і в відкритому грунті. Головне – правильно підготувати до посадки насіння, призначені для вирощування. Догляд за першими сходами вимагає багато часу і сил, так як в перші дні фенхель розвивається досить повільно.

Як виглядає фенхель

У народі його називають «аптечним кропом». Дійсно, ця рослина є близьким «родичем» кропу і теж відноситься до численного сімейства зонтичних. Однак, насправді фенхель несхожий на кріп. Багато садівники-любителі відмовляються від його вирощування через те, що його зелень має досить специфічним солодкуватим смаком. Однак це є великою помилкою, тому що він – справжнє джерело вітамінів.

Відрізнити цю рослину від іншої садово-городньої зелені можна за наступними особливостями:

  • Характерний солодкуватий аромат листя і насіння;
  • Добре розвинені суцвіття-парасольки з овальними продовгуватими насінням;
  • Високий зріст;
  • Пружні міцні стебла.

Але найголовніше, чим відрізняється фенхель від інших зелених рослин – незвичайна коренева система. Замість мочковатой абострижневий кореневої системи є маленькі бульби, що нагадують качани. Саме з цих бульб ростуть зелені пагони з суцвіттями-парасольками.

Фенхель овочевий: застосування в кулінарії

У російських дачників фенхель овочевий не користується великою популярністю, так як його вирощування з насіння і догляд за рослиною у відкритому грунті – справа досить клопітка. Також російські дачники вельми неоднозначно відзиваються про смакові якості. Багато хто не бачать сенсу в посадці з насіння цієї культури, тому що не люблять солодкуватий смак і специфічний аромат. Дійсно, незважаючи на зовнішню схожість з кропом, смак і запах у фенхеля овочевого зовсім інший.

фенхель овочевий активно застосовувався в кулінарії ще в Стародавній Греції і в Стародавньому Римі. Особливою популярністю користується на Кавказі і в Середній Азії. Його вживають як в свіжому, так і в сушеному вигляді; як окремо, так і в поєднанні з іншими приправами. Традиційно він використовується під час приготування:

  • М’ясних страв;
  • Рибних страв;
  • Овочевих салатів;
  • Домашньої консервації.

Завдяки великій кількості запашних ефірних масел, застосовується також в промисловому виробництві деяких спиртних напоїв і кондитерських виробів.

На Кавказі ця рослина традиційно використовують при маринуванні м’яса для виготовлення шашлику. Фенхель сприяє більш довгому зберіганню м’яса і перешкоджає розмноженню в ньому хвороботворних бактерій. Раніше, коли у людей не було холодильників, і питання правильного зберігання продуктів стояло дуже гостро, багато домашні господині додавали його в готові страви, щоб продовжити термін зберігання їжі.

Необхідно мати на увазі, що запашні ефірні маса, які містяться в рослині, можуть викликати алергічну реакцію. Це відбувається нечасто, проте такі випадки відзначалися. У зв’язку з цим алергікам слід вживати фенхель з великою обережністю Також медицині відомо про випадки індивідуальної непереносимості компонентів, що входять до складу рослини. Однак найчастіше воно добре засвоюється і не викликає відторгнення, хоча не всім подобається його специфічний запах.

Фенхель в косметичній промисловості

Останнім часом фенхель активно використовується в індустрії краси. Ефірні масла, що містяться в рослині, надають антибактеріальну і протизапальну дію, тому вони часто входять до складу лікувальної косметики: кремів, що очищають лосьйонів і тоніків. Видатні парфумери нашої планети давно взяли на озброєння сильний і яскравий аромат «аптечного кропу». Ефірне масло фенхеля часто входить до складу духів і туалетних вод. Продукти парфумерії, в складі яких міститься ефірне масло цієї рослини, зазвичай відрізняються стійкістю аромату.

Фенхель активно використовується в ароматерапії. Ефірна олія рослини надає тонізуючу дію, підвищує опірність і витривалість організму, сприяє підвищенню апетиту і нормалізації обміну речовин.

Фенхель як лікарська рослина

Фенхель – одне з найвідоміших лікарських рослин. Лікувальними властивостями володіють як листя і стебла рослини, так і його насіння. Ця рослина ще називають «аптечним» кропом »якраз через те, що насіння його традиційно використовувалися аптекарями для приготування різних лікарських засобів: чаю, настоїв і відварів.

Чай з фенхелю має такі властивості:

  • Зменшує інтенсивність запального процесу;
  • Розріджує мокротиння і є ефективним відхаркувальний засіб;
  • Знімає спазми;
  • Нормалізує травлення, зменшує газоутворення і бореться зі здуттям живота.

Багато лікарі-педіатри досі рекомендують поїти маленьких дітей, які страждають від кишкових кольок, «укропной водою». По суті, так звана «кропова вода» – це і є чай з насіння фенхелю, що володіє вітрогінну дію. Такий чай можна придбати в аптеці в пакетованому вигляді, а можна виготовити самостійно в домашніх умовах. Для цього необхідний залити жменю насіння фенхелю склянкою окропу, накрити кришкою і настояти.

Коли відвар трохи охолоне і стане не гарячим, а теплим, його потрібно акуратно процідити через сито. Після цього можна давати його немовляті, з ложки або з пляшечки. Застосовувати це безпечне ліки можна як в момент кишкових кольок, так і щодня, для профілактики. А ті, у кого немає насіння для самостійного приготування чаю, можуть придбати в аптеці готовий фітопрепарат «Плантекс». По суті, це той же чай з фенхелю, але у вигляді розчинного порошку.

Також в аптеках продається пакетований дитячий чай від кашлю і від застуди. Вживати його можна дітям з п’яти місяців. Фенхель входить до складу трав’яних зборів для збільшення лактації, рекомендованих годуючим матерям. Однак не всі немовлята охоче п’ють ліки на основі цієї рослини через те, що вони мають специфічний смак і аромат.

Вважається, що ефірні масла фенхеля оздоровлюють повітря в приміщенні, сприяють знищенню хвороботворних мікробів і грибків. Також «аптечний кріп» входить до складу численних рослинних зборів для підвищень імунітету, для лікування захворювань верхніх і нижніх дихальних шляхів. Лікарі часто виписують на додаток до антибіотиків настої і відвари з насіння фенхелю при бронхітах і пневмоніях.

Підготовка насіння до посадки у відкритий грунт

Вирощування фенхеля з насіння – дуже цікаве заняття. Насіння, призначені для вирощування, можна придбати в спеціалізованих магазинах або у колег-дачників. Ті садівники, у яких вже давно росте ця культура, зазвичай вирощують його з власного насіння.

Насіння рослини трохи нагадують насіння кропу, але відрізнити їх один від одного можна досить легко. Насіння «аптечного кропу» мають більш світлий відтінок і більш витягнуту форму. Також вони трохи більші за розміром, ніж насіння звичайного кропу.

Багато дачники відмовляються вирощувати його, тому що його насіння дуже повільно сходять. Дійсно, через високу концентрацію запашних ефірних масел в насінні «аптечного кропу» чекати перших сходів часом доводиться досить довго, особливо якщо погода не балує теплом. Але цю проблему можна вирішити, використовуючи стратифікацію насіння. Стратифікація – це процес підготовки насіння до посадки, заснований на послідовному дії вологи та холоду.

Спочатку посівний матеріал замочується, при цьому загнили насіння своєчасно видаляються, а потім залишки, благополучно пережили замочування, поміщаються в спеціальний контейнер і відправляються в холодильник. Там вони зберігаються до тих пір, поки не настане весна – час посіву. Поспішати з посівом не варто, так як він любить тепло і сонце. У тих краях, де весна часто буває холодної та похмурої, багато дачників пристосувалися вирощувати це південна рослина в теплиці. Для профілактики грибкових інфекцій насіння перед посадкою можна замочити в розчині марганцівки.

Догляд у відкритому грунті

Догляд за фенхелем у відкритому грунті має свою специфіку.

Перш за все, дачник повинен розуміти: фенхель, на відміну від іншої зелені, не можна сіяти між грядками з іншими рослинами. Ефірні масла, що містяться в насінні «аптечного кропу», суттєво уповільнюють ріст і розвиток культур, що ростуть по сусідству. У зв’язку з цим вирощувати рослину потрібно в спеціально відведеному місці. Можна обгородити це місце мотузками або дерев’яними кілочками.

Ця рослина дуже вразливе до шкідників, паразитів і вірусних захворювань. Як і багато коренеплоди, воно часто страждає від фомозу. Фомоз – це грибкове захворювання, що вражає корінь рослини. Листя і суцвіття рослини, як магнітом, приманюють тлю і різноманітних дрібних мошок. Здавалося б, вирішити цю проблему просто, адже в сучасних магазинах продається велика кількість ефективних інсектицидів. Однак, якщо садівник вирощує його для отримання і вживання в їжу свіжої зелені, обприскувати рослини розчинами інсектицидів категорично забороняється. Нехтування цією рекомендацією може привести до серйозного отруєння.

Фенхель на ділянках російських дачників давно перестав бути екзотикою. Однак, далеко не всі городники по достоїнству оцінили смакові якості і корисні властивості цієї чудової рослини. І даремно, адже це – прекрасна альтернатива традиційним кропу і петрушці. Його пікантний солодкуватий смак повністю змінить звичні страви, а цілющі настої і відвари з насіння допоможуть поправити здоров’я і дорослим, і дітям.

Варто почитати:

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *