Білокачанна капуста: шкода і користь, калорійність, вітаміни

Про те, наскільки корисна білокачанна капуста знають багато. Але вона також може завдати шкоди організму тим, у кого можливі алергічні реакції, є проблеми з щитовидною залозою і шлунково-кишковим трактом. Розглянемо, яка користь білокачанної капусти спостерігається в медицині і якої шкоди може принести культура.

Загальні відомості

Белокочаная капуста – солодкий овоч, який може вживатися у свіжому або переробленому вигляді. Має кулясту форму. Зараз овоч став одним з найпопулярніших серед людей, що стежать за своїм здоров’ям і фігурою.

Відноситься до сімейства хрестоцвітних, відділу покритонасінних. В основному має потужну кореневу систему, хорошу розгалуженість. Розглянемо, яка користь білокачанної капусти спостерігається в медицині і якої шкоди культури.

Інші відомості:

  • глікемічний індекс (ГІ) овоча в свіжому і переробленому вигляді – 15;
  • ОКПД середньо- і пізньостиглих овоча – 01.12.13.114;
  • 2 товарознавчих сорти – добірний і звичайний;
  • латинське (наукове найменування на латині) назва – Brassica oleracea.

Для продажу цієї овочевої культури необхідний сертифікат відповідності овоча стандартам РФ. Його роблять в державних і приватних компаніях. Білокачанна капуста може принести як користь, так і шкоду. Її хімічний склад безпосередньо залежить від особливостей виращівванія цього овоча.

склад капусти

Хімічний склад капусти білокачанної дозволяє їй бути повноцінним продуктом харчування. У 100 гр овоча міститься 90 г води, 1 г золи, 1 г клітковини. Але це далеко не все, що потрібно знати споживачеві про капусту салатної білокачанної.

Склад білокачанної капусти виглядає так:

компонент підвид Кількість, мг
вітаміни Вітамін В1 (тіамін) 0.03
Вітамін В2 (рибофлавін) 0.04
Ніацин (вітамін В3 або вітамін РР) 0.7
Фолієва кислота (вітамін В9) 10 мкг
Вітамін С (аскорбінова кислота) 45
Вітамін Е (токоферол) 0.06
макроелементи калій 200
кальцій 50
магній 15
натрій 12
фосфор 13
мікроелементи Залізо 0.6
йод 3 мкг
кобальт 3 мкг
Марганець 170 мкг
мідь 70 мкг
молібден 10 мкг
фтор 10 мкг
цинк 0.4

Корисні властивості салатної білокачанної капусти залежать від умов її вирощування, зберігання і термічної обробки. Найкорисніша для здоров’я – капуста білокачанна домашній свіжий, її найчастіше використовують як основний інгредієнт в салатах.

калорійність капусти

Калорійність білокачанної капусти досить низька – 25 ккал на 100 гр. У ній міститься лише 0,1 мг жирів, 18 мг нітратів, 170 мг калій. У 6 г вуглеводів більшу частину займає цукор – 3,2 г, меншу – харчові волокна (2,8 г). Низька калорійність капусти білокачанної також обумовлена ??змістом лише 1,3 г білків.

Необхідно також знати КБЖУ не тільки білокачанної капусти, а й інших видів цієї овочевої культури:

Назва сорту капусти Калорійність, ккал. Жири, г Білки, г Вуглеводи, г
брокколі 29 0,27 2,89 5,43
брюссельська 44 0 4,58 7,82
кольрабі 41 0 2,57 10,51
Пекінська 13 0,12 1,42 3,43
червонокачанна 23 0 0,64 7,75
кольорова 29 0,28 2,32 5,23
Китайська (чамча, чімча) 14 0,15 1,21 2,25
морська 45 4,69 0,88 0

Якщо порівнювати різні способи приготовлени білокачанної капусти, то кращим буде звичайна варіння шматками, так максимально збережуться корисні властивості домашньої білокачанної капусти. Калорійність вареної білокачанної капусти дорівнює 26 г. Жирів всього 0,1 г, білків – 1,6 г, вуглеводів – 6,7 м В процесі варіння з капусти виходить цукор, тому в такому вигляді її рекомендують вживати людям з цукровим діабетом. Також її їдять люди, які стежать за своїм харчуванням.

Квашена капуста також має низьку енергетичну цінність – 20 ккал. Вона особливо багата на вуглеводи – 54,2 г. Овоч в смаженому вигляді є нешкідливим. Його калорійність дорівнює 40 ккал, концентрація білка – 1,8 г, вуглеводів – 4,2 г, жирів – 2,8 м

Харчова цінність капусти білокачанної в тушкованому вигляді дуже невелика. Вона має таке БЖУ на 100 гр:

  • калорійність – 76 ккал;
  • жири – 2,9 г;
  • білки – 1,98 г;
  • вуглеводи – 10 г.

Калорійність капусти білокачанної в маринованому вигляді досягає 90 калорій. У порівнянні з іншими видами овоча, має підвищену місткість жирів (5,4 г) і вуглеводів (9,5 г). Не особливо багата на білки, кількість яких дорівнює середньому значенню – 1,45 м Тому мариновану капусту не рекомендують їсти на ніч.

Корисні властивості

Білокачанна капуста – досить корисний продукт, якщо його вживати в кількості 200 гр в добу. Найбільшу користь овоч приносить в свіжому вигляді.

Таблиця з описом корисних властивостей білокачанної капусти:

Корисне речовина його опис
Фолієва кислота Покращує кровообіг і обмін речовин. Є профілактикою атеросклерозу. Жінкам корисна для нормального, легкого протікання вагітності.
Тартоновая кислота Уповільнює процес перетворення вуглеводів в жири. Запобігає осіданню холестерину на стінках судин. Розріджує, згущує кров.
калій Сприяє виведенню з організму зайвої рідини. Допомагає налагодити процес травлення, особливо у чоловіків.
клітковина Виводить зайвий холестерин. Запобігає розвитку дисбактеріозу, тобто нормалізує мікрофлору в шлунку. Надає сечогінний ефект. Допомагає при лікуванні серцево-судинних хвороб.

Застосування в народній медицині

Капусту білокачанну часто використовують в лікувальних цілях. Її зазвичай призначають при подагрі. Це пов’язано з тим, що в овоче немає пуринів, через які зазвичай утворюються подагричні відкладання і розвивається дане захворювання. Корисні властивості білокачанної капусти поширюються на жовчогінну систему. Листя білокачанної капусти складаються з харчових волокон, які запобігають всмоктуванню жовчних кислот і розвиток жовчнокам’яної хвороби.

Користь капусти білокачанної застосовується при лікуванні інших захворювань:

  • ниркової недостатності;
  • виразки (легка стадія);
  • гастриту (початкова стадія);
  • геморою (особливо у чоловіків);
  • захворювань шлунково-кишкового тракту і т.д.

Капустяний лист допоможе при тромбофлебіті (варикозне розширення вен). Щоб такі корисні властивості капусти білокачанної допомогли в лікуванні, необхідно лист прокатати качалкою, змастити його олією (краще оливковою) і прикласти до місця, де найчастіше формуються варикозні розширення. Листя потрібно зміцнити бинтом і залишити на добу. Тривалість такого лікування – місяць.

Білокачанна капуста, а особливо її листя, відмінно допомагають зняти больові відчуття і спазми. Для цього потрібно докласти будь-яку частину овоча до запаленого місця. Ефективно допомагає капуста білокачанна, якщо болить голова. Для цього овоч потрібно злегка відбити (щоб листя пустили сік) і прикласти до скронь або іншої частини голови на 30 хвилин. Інший варіант – пити по 300 мл капустяного соку в день.

Капуста білокачанна свіжа корисна при атеросклерозі. Потрібно лише за 15 хвилин до прийому їжі випити 200 мл свіжовичавленого соку.

При ангіні такий сік слід змішати з теплою, кип’яченою водою в пропорції 1: 1. Розчином полоскати горло і порожнину рота.

При зниженій кислотності слід пити 50-100 мл соку натщесерце. Таке ж засіб допоможе при виразці, якщо вона знаходиться на початковій стадії. Поступово дозу варто підвищити до 1 склянки на добу. Тривалість такого лікування – 2-3 місяці.

Застосування в кулінарії

У білокачанної капусті міститься безліч корисних речовин, але неправильне приготування страви може їх знищити і зробити овоч шкідливим для здоров’я. Пам’ятайте, людям з загостреними хворобами шлунка не можна вживати овоч в свіжому вигляді.

Білокачанну капусту або інші різновиди овоча люблять їсти у вареному вигляді. Їх також можна додавати у випічку.

З овоча часто роблять низькокалорійні крем-супи. Часто страви з цього продукту включають в розвантажувальні дні завдяки великому вмісту клітковини (харчових волокон).

Корисні страви з білокачанної капусти:

  • оладки;
  • холодні овочеві салати;
  • млинці;
  • голубці;
  • борщі;
  • чімча;
  • чамча;
  • домашня шаурма;
  • запіканки і т.д.

Для людей з подагрою корисними будуть страви з тушкованої капусти, тому що в процесі гасіння всі шкідливі компоненти усуваються, і залишаються тільки корисні мінерали. Також білокачанну капусту можна квасити. У процесі переробки вона насичується корисними компонентами-мінералами і може вживатися навіть дітьми.

шкода

У певних ситуаціях білокачанна капуста може завдати шкоди організму. Вона шкідлива для щитовидної залози. Її не можна вживати тим, у кого є проблеми з шлунково-кишковим трактом, особливо з синдромом подразненого кишечника. Людям із захворюваннями печінки також слід обмежитися в вживанні цього виду овоча.

Білокачанна капуста – заборонений продукт для тих, у кого є алергія на неї. У дорослих людей вона проявляється рідко, але немовлята відчувають вкрай неприємні відчуття. Якщо були виявлені перші ознаки алергії, потрібно терміново дати дитині ліки, тому що наслідки індивідуальної непереносимості можуть бути небезпечними.

Гойтрогени

Шкода білокачанної капусти в основному полягає в наявності гойтрогенов. Ці мікроелементи містить тільки свіжа капуста. Ці речовини формуються в шлунку в процесі протруювання їжі. Їх шкода полягає в такому:

  1. Дефіцит йоду. Це небезпечно для людей, у яких є проблеми зі щитовидною залозою, тому що після споживання свіжої капусти, вона починає функціонувати ще гірше.
  2. Підвищується концентрація йоду в грудному молоці. Це може стати причиною утворення кретинізму і гіпотиреозу, тому що буде дефіцит необхідних гормонів.
  3. Активно розвивається рак щитовидної залози. Спочатку надмірна кількість гойтрогенов призводить до йодного дефіциту, а пізніше – до раку.

Важливо враховувати, що гойтрогени є тільки у свіжій капусті. У квашеної і тушкованої їх немає через термічної обробки.

Шкода капустяного соку

Якщо сік був зроблений з капусти з великим вмістом нітратів, то він може бути дуже небезпечний для здоров’я і життя людини.

Акуратно слід пити сублімований капустяний сік людям з гастритом. Його краще розводити іншими соками або простою водою, щоб знизити кислотність продукту.

Зовсім відмовитися від вживання такого соку потрібно людям з такими захворюваннями:

  • панкреатит;
  • гостра форма виразки;
  • різні захворювання печінки.

Білокачанна капуста шкідлива годуючим мамам. На ГВ слід пити капустяний сік дуже акуратно, тому що він викликає підвищене газоутворення, що негативно відіб’ється на якості молока. В результаті у дітей може з’явитися метеоризм, коліки.

Корисні і шкідливі властивості різних сортів білокачанної капусти

Різні види і сорти капусти відрізняються за властивостями. На сьогоднішній день виділяють таку класифікацію білокачанної капусти:

Назва сорту, гібрида Корисність і гідності Шкода і недоліки
теща Дуже корисна, якщо є в сушеному вигляді. Вона не гірчить, тому приємна на смак. У складі багато вітамінів і корисних мікроелементів. Теща не підлягає тривалому зберіганню. В результаті втрачає свої корисні властивості, тріскається. Якщо її вживати через 2-3 тижні після збору, є ризик отруїтися.
Скороспілка Може зберігатися в квартирі в темному місці, але краще вживати в свіжому вигляді. Так вона відмінно поєднується з рисом, тому використовується для приготування голубців. Скороспілка вимоглива в догляді. Якщо вживати її в маринованому вигляді, може завдати шкоди органам шлунково-кишкового тракту.

Якщо рано висаджувати, зацвіте і не дасть якісного врожаю.

Менза ф1 Належить голландської селекції. Багата на кальцій і клітковину. Швидко перетравлюється і не створює відчуття тяжкості в шлунку. У маринованому або смаженому вигляді може викликати блювоту або сильне печіння.
Лебедушка f1 Дуже добре підходить для заморозки. Її можна вживати маленьким дітям будь-якого віку через великої кількості клітковини. Вага цієї білої капусти невеликий – до 1 кг, через що годиться тільки для приготування салатів. Сік з неї буде гірким, що може спровокувати печію.
Крюмон ф1 Солодка капуста, гіркота відсутня. Підходить для зберігання в погребі, підвалі. Її можна морозити і залишати на 2-3 місяці зберігання. Є протипоказання – Менза не можна тим, кому діагностували діабет або гостру форму виразки.
Магнус f1 Її можна зберігати в квартирі в прохолодному місці (підійде навіть холодильник). Допомагає при лікуванні жовчнокам’яної хвороби. Через великий вміст нітратів її слід вводити в раціон поступово.
Коля ф1 Сорт, виведений російським селекціонерами. Підходить для зберігання в домашніх умовах при температурі від -1 до 2 ° C. Коля – відмінна основа для компресу від головного болю. Може перероблятися в сік. Вартість сорти починається від 1700 рублів за 2000 насіння. Велика концентрація свіжовичавленого соку може значно підвищити кислотність в шлунку.
Номер перший Грибовський 147 Така морожена капуста сприятливо впливає на репродуктивну функцію у чоловіків.

Це кращий сорт для вирощування в Сибіру. Стійка до типової російської зими.

На відміну від інших сортів, має протипоказання щодо зберігання. Цей сорт краще споживати в свіжому вигляді, тому що при переробці ця білокачанна капуста втрачає корисні якості.
Дітмаршер Фрюєр Її батьківщина – Голландія. При поїданні в свіжому вигляді дуже хрумтить, через що вона часто є інгредієнтом в холодних салатах. Має невеликий розмір качанів – близько 800 м

При споживанні в тушкованому вигляді провокує дефіцит йоду

сніжинка ф1 Походження – Росія. Цей гібридний сорт цінується за високий рівень врожайності – до 90 т з 1 га. Використовується для квашення. Вимагає ретельного формування качана і рясного поливу. Має слабкі і короткі корені. Якщо її додавати в страви в свіжому вигляді, може викликати печію.
перемога Головна особливість сорту – насичений червоний колір листя.

Сорт продуктивний. З 1 га можна зібрати 100-120 т. Також має приємний хрускіт при споживанні в свіжому вигляді.

Перемогу регулярно обробляють, щоб отримати відмінний урожай. Вирощують тільки насінням, тому що в зворотному випадку буде давати поганий урожай.
Копенгаген Маркет Її відмінна характеристика – є частиною раціону хом’яків. Допоможе прибрати проблеми в травленні собакам. Користь для людини – великий вміст клітковини. Її потрібно підгортати в процесі вирощування. Якщо її споживають люди з подагрою не в тушкованому, а свіжому, вигляді, сприяє прогресуванню хвороби.
малахіт ф1 Рекомендується для вживання в сирому, природному вигляді. Якщо хочеться, її можна стушкувати або зварити. Не підходить для смаження, тому що тоді буде висококалорійної. У неї погано розвинена коренева система, тому слід робити різні підгодівлі.

висновок

Білокачанна городня капуста – це джерело корисних речовин. У складі має вітаміни, макро- і мікроелементи. Цінується за здатність запобігти розвитку подагри, виразки, гастриту, якщо знати. Але крім користі білокачанна капуста несе шкоду. Серед шкідливих властивостей овочу – виклик алергічної реакції, посилення захворювань печінки, утворення здуття у малюків від молока матері.

Варто почитати:

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *